Categorii

Ciresul (Prunus avium) - Cultivare, ingrijire, boli, daunatori, tratamente

Cultivare - Taiere - Daunatori - Boli Cires


Cires

Ciresul (Prunus avium) - are flori albe, frunze mari si este cultivat de foarte mult timp pentru fructele sale ce au un gust de-a dreptul savuros.

Cum se cultiva un cires:

Plantarea ciresului necesita un sol fertil, bine drenat, acestia sunt foarte susceptibili la putrezirea radacinilor , astfel incat pamantul trebuie sa permita apei o scurgere buna. De asemenea, necesita aproximativ opt ore de lumina zilnic, deci nu puteti planta in zone apropiate de cele in care se dezvolta alti pomi fructiferi. Ciresii sunt auto-fertilizatori, aceast lucru inseamna ca nu necesita mai mult de un pom fructifer in preajma pentru a produce fructe. Cu toate acestea, daca plantati soiul dulce, veti avea nevoie de cel putin cativa pomi pentru polenizarea corecta. Cand cultivati cires, asigurati-va ca-l plantati pe terenuri mai inalte. Florile care sunt in proces de dezvoltare sunt foarte susceptibile la temperaturile scazute, ceea ce inseamna ca daca pomul este supus unor astfel de medii si recolta de fructe va scadea. Soiurile dulci infloresc mai devreme decat cele acre, deci implicit vor fi si mai sensibili la temperaturile joase. De asemenea, cand va ganditi la cum se ingrijiesc , ar trebui sa luati in calcul scurtatul ramurilor, astfel incat sa produca o recolta buna de fructe. Pomii fructiferi taiati corespunzator produc fructe mai bune si in cantitate mai mare.

Tot ce trebuie sa stii despre taierea unui cires:

Instrumentele necesare pentru a taia un cires: foarfece cu manson lung si un ferastrau de taiere. Inainte de taierea oricarui pom, cel mai important lucru este sterilizarea instrumentelor dumneavoastra de taiere. Facem aceast lucru pentru a preveni raspandirea potentiala a bolilor de la alte plante la cires. Puteti sterge lamele cu alcool si o carpa.

Ciresii tineri trebuie taiati intr-o forma de vaza, pentru a permite patrunderea luminii si a aerului, ceea ce va va creste implicit numarul de flori, iar asta inseamna ca veti avea si o recolta mai mare. Mai intai taiati ramurile care atarna spre trunchiul pomului si cele care par a fi slabite. Taierea acestora ajuta si la cresterea circulatiei aerului. De asemenea, taiati orice ramura evident ofilita, bolnava sau rupta. Acest lucru se face in primul sau si in al doilea an pentru a controla forma arborelui.

Cei mai simpli pasi de urmat pentru o plantare ca la carte:

In primul rand plantarea se face la sfarsitul toamnei sau primavara devreme, deoarece pamantul este moale si are un continut mai ridicat de umiditate.

Pentru cirese dulci, asigurati-va ca diferitele soiuri se polenizeaza reciproc, plantati intr-un loc insorit, cu o buna circulatie a aerului, evitati sa plantati aproape de alti pomi fructiferi sau cladiri care umbresc. Ciresii au nevoie de sol adanc, bine drenat, lasati o distanta intre pomii care produc fructe dulci de 5 metri.

Radacina trebuie pregatita inainte de plantare printr-un proces numit fasonare, adica se vor taia ramurile uscate sau ofilite, iar in cazul celor sanatoase taiati cam 7 - 8 centimetri.

Dupa cea ati realizat acest proces, foarte important ar fi sa mocirliti radacinile, cu ajutorul pamantului galben, balegarului si apei veti obitne un amestec de consistenta smantanii. Introduceti radacina pomului fructifer in acest amestec inainte de a-l aseza in groapa. Pamantul scos din groapa se amesteca cu ingrasamant, urmand a fi asezat la baza ei. Punctul de altoire ar trebuie sa fie deasupra solului cam la 3-5 centimentri pentu a se dezvolta armonios.

Va recomandam ingrasamantul foliar Bio, 100% natural Cropmax 250 ml sau stimulatorul de inradacinare 500 ml, Razormin.

Plantare Cires

Daunatori cires:

Viermele cireselor - larvele acestuia vor ataca fructele si pot provoca daune mari, apare in general in luma Mai, isi depune ouale sub cuticula fructelor. Larvele acestuia se vor hrani cu pulpa fructului, acestea schimbandu-si culoarea, putrezind inainte si dupa recoltare.

Va recomandam sa utilizati insecticidul Faster 10 CE, 100 ml.

Molia vargata - Acesta este o insecta ce ataca ramurile tinere ale pomilor, consuma primavara mugurii si lastarii, acestia urmand a se ofilii si implicit a se usca.

Puteti utiliza impotriva moliei insecticidul kabon, 1 l.

Gandacul paros - Acesta face parte din familia Scarabaidaie, ataca mai multe specii de pomi fructiferi pe langa cires, mar, par, plantele de ornament, etc. Gandacul se hraneste cu organele florilor: stamina, pistilul, etc, are o lungime de maxim 1,3 cm, este de culoare negru-mat. Apar primavara, preferand zilele insorite, noaptea retragandu-se pe partea inferioara a frunzelor. Daca planta este foarte afectata, poate reduce consistent recolta, recomandam utilizarea de insecticide de specialitate.

Molia orientala - Face parte din familia Tortricidae, originara din China de N-E, aceasta ataca si frunzele si fructele pomilor. Poate avea pana la 4 generatii pe an. Primavara larvele se transforma in pupe, iar astfel apar primii adulti. Afecteaza grav ramurile tinere, varfurile atacate se ofilesc, urmand a se indoi si veti gasi urme de clei. Fructele atacate se vor coace, dar vor cadea prematur.

Va recomandam pentru a scapa de molii utilizarea insecticidului Karate Zeon 50 CS, 100 ml.

Molie Orientala Cires

Boli cires:

Rasucirea frunzelor - Simptomele acestei boli pot varia foarte mult, de la pete inelare pana la rasucirea propriu-zisa a frunzei. Aceasta de multe ori poate duce la oprirea cresterii ramurilor tinere. Transimiterea virusului este realizata prin altoire sau samanta.

Va recomandam folosirea unui fungicid Topas 100 EC, 250 ml.

Cancerul Bacterian - Aceasta boala se exprima prin aparitia unor tumori, de diferite dimensiuni. In timp ce boala evolueaza tumorile se maresc, isi schimba culoarea devenind maronii.

Va recomandam folosirea fungicidului Zeama Bordeleza, 50 de grame.

Cancer Bacterian Cires

Va invitam sa cititi si articolul nostru despre gutui.

Comment-uri

Nici o postare găsită

Postare noua

Produse recomandate