Categorii

Clematis


Clematis

Clematis

Acest gen cuprine circa 300 de specii de plane ornamentale care fac parte din familia Ranunculaceae. Sunt originare din Europa si Asia, iar in unele regiuni acestea sunt considerate invazive.

Tulpinile sunt agatatoare, lemnoase, sensibile la momentul plantarii, iar apoi pe parcurs ce planta se maturizeaza acestea devin viguroase.

Frunzele sunt asezate opus pe ramuri, iar perioada de inflorire difera in functie de specie. Pot fi observate prin parcuri, pe garduri fiind apeciate pentru abundenta florilor. Aceasta este cultivata ca planta de decor inca din secolul 17, in china, iar mai apoi in secolul 18 in Europa.

Soiuri de Clematis:

Acestea se impart in 2 categorii: cele cu flori mici si cele cu flori mari.

Clematis cu flori mici:

Clematis montana, aceasta specie este originara din China si este des observata in zonele temperate, se dezvolta sub forma de liana, iar ramurile pot ajunge la o lungime de maxim 10 metri, procesul de inflorire are loc in lunile aprilie-mai. Florile sunt de culoare alba si au 4 centimetri.

Clematis Montana

Clematis Tangutica, aceasta specie este originara din China si Mongolia, inaltimea acesteia poate ajunge pana la maxim 4 metri, frunzele sunt penate, procesul de inflorire are loc in luna iunie, florile sunt de culoare galbena si au o dimensiune cuprinsa intre 5 si 8 centimetri, in forma de clopot

Clematis Tangutica

Clematis Vitalba, aceasta este o specie indigena si invaziva, procesul de inflorire are loc in lunile iulie-septembrie, florile sunt de dimensiuni mici si au o culoare alba.

Clematis Vitalba

Clematis cu flori mari:

Clematis X Jackmanii este o specie hibrida, poate ajunge pana la o inaltime de 3, maxim 4 metri, frunzele sunt simple sau compuse si au o dimensiune intre 10 si 12 centimetri.

Cultivaturi:

  • 'Gipsy Queen'

Gipsy Queen

  • 'Nelly Moser'

Nelly Moser

Conditii necesare dezvoltarii arborelui Clematis:

Lumina este un prim factor important, acestia au nevoie de lumina, dar si de umbra partiala.

Temperatura poate fi un factor important in procesul de dezvoltare al arborelui Clematis, insa este bine de stiut ca acesta rezista si la temperaturi scazute.

Arborele Clematis prefera acel tip de sol cu drenaj bun si bogat.

Lucrari necesare ingrijirii arborelui Clematis:

Acesta are nevoie sa fie udat constant, necesita fertilizare in perioada de crestere vegetativa.

Daunatorii care pot afecta arborele Clematis sunt:

Afidele: Acestea se deplaseaza de la planta la planta, pot fi gasite in colonie pe partea din spate a frunzei. Acestea se hranesc cu sucul celular, astfel ofilind-o.

Va recomandam sa utilizati insecticidul Mospilan 20 sg, un insecticid sistemic din grupa produselor neonicotinoidice, cu un spectru larg de combatere.

Plantarea arborelui Clematis:

Ideal ar fi sa ca procesul de plantare sa aibe loc toamna, atunci cand acesta este in repaus vegetativ, cand solul nu este inghetat

Va invitam sa cititi si articolul despre Ciresul Japonez.

Produse recomandate

-12%
Mospilan 20 SG, 100 g
Mospilan 20 SG, 100 g
89,01 Lei
101,36 Lei
-14%
Foarfeca universala pentru gradina, 21 cm S90, Fiskars