Categorii

Coacaz - Beneficii, boli, daunatori, plantare si ingrijire

Boli - Daunatori - Plantare - Ingrijire Coacaze


coacaze

Coacazul este o specie de arbust fructifer care se dezvolta sub forma de tufa, care poate oferi productii mari (10 tone/ha).

Beneficii pentru sanatate:

Coacazele negre sunt pline de antioxidanti , inclusiv Vitamica C . Antocianinele dau coacazelor negre culoarea lor inchisa caracteristica, reduc stresul si deteriorarea celulelor.

Coacazele negre au una dintre cele mai mari valori antioxidante pentru fructe, facandu-le eficiente in tratarea sau prevenirea mai multor probleme de sanatate.

Cateva beneficii pe care coacazele negre le pot aduce:

1.Imunitate - Coacazele negre au un continut ridicat de antioxidanti, inclusiv vitamina C. Impreuna cu antocianinele din coacaze negre, acesti antioxidanti pot ajuta la cresterea sistemului imunitar, permitandu-i organismului sa combata infectiile si virusii mai eficient.

2.Inflamatii - Coacazele negre sunt bogate intr-un acid gras omega-6, acest compus poate ajuta la reducerea inflamatiei, precum si la ameliorarea simptomelor bolilor inflamatorii, cum ar fi artrita reumatoida .

3.Sanatatea ochilor - coacazele negre bogate in antocianina pot ajuta la tratarea glaucomului , una dintre principalele cauze ale orbirii. Antioxidantul creste fluxul sanguin al ochilor si poate ajuta la incetinirea progresiei glaucomului. Acidul gamma-linoleic, acidul linoleic (care se gaseste in vitamina C) si alti antioxidanti pot ajuta, de asemenea, la imbunatatirea uscaciunii ochiului si a simptomelor oboselii oculare.

4.Calmeaza digestia stomacului - Aceste fructe de padure sunt abundente in flavonoide . S-a demonstrat ca aceste substante fitochimice provoaca relaxare musculara . Extractele de coacaz negru ar putea relaxa contractiile din tractul gastrointestinal, conform studiilor la animale.

5.Sporeste sanatatea rinichilor - Efectele antioxidante si antiinflamatorii ale coacazelor negre previn afectiunile renale cronice, extractele inhiba, de asemenea, formarea pietrelor la rinichi.

Bolile pe care le puteti intalni la coacaz:

Ingalbenirea coacazului: Simptomele acestei boli vor aparea pe frunzele care sunt la mijlocul ramurilor, acestea capatand o culoare galbuie. Aceasta boala se poate transmite prin altoire, sau prin butasi.

Fainarea americana: Primele semne de aparitie sunt pe frunze, ramuri tinere sau chiar fructe. Pe suprafetele afectate va aparea o panza fina, fructele nu mai ajung sa se dezvolte.

Va recomandam sa folositi Topas 100 EC.

Fainare Coacaz

Antracnoza: Aceasta este una dintre cele mai periculoase boli care va pot ataca plantatia, este favorizata de umiditate in general. Boala se manifesta sub forma unor pete de dimensiuni mici cu o culoare maronie.

Va recomandam utilizarea fungicidului Dithane M 45.

Rugina: In mod frecvent aceasta boala ataca frunzele, pe partea superioara, sub forma unor pete de culoare galbena, frunzele atacate nu se mai dezvolta normal.

Va recomandam sa folositi Topsin 70 WDG.

Rugina Coacaz

Daunatori coacaz:

Gargarita mugurilor: O specie de gargarite care ataca in mod special mugurii, ierneaza in stratul superficial al pamantului.

Va recomandam sa folositi insecticide specifice.

Gargarita Mugurilor

Paduchele de San Jose: Acesta ataca peste 200 de plante, ierneaza pe scoarta plantelor infectate. Planta dumneavoastra se poate sufoca in cazul unui atac masiv, larvele se raspandesc pe toate organele plantei.

Va recomandam utilizarea insecticidului Movento 100 SC.

Paduchele din San Jose

Afidele: Acestea pot fi gasite sub forma de colonie in partea inferioara a frunzei. Daca acestia ataca intr-o forma avansata pot provoca stres plantei, ducand la moartea acesteia.

Va recomandam sa utilizati insecticidul kabon.

Acarieni: Sunt paianjeni de dimensiuni foarte mici, atacand inca din primavara. Se pot dezvolta in circa 7 generatii pe an si ierneaza sub forma de ou. Ii puteti observa pe partea inferioara a frunzelor, pe masura ce acestia ataca pe frunza se va dezvolta o panza fina.

Va recomandam folosirea insecticidului Vertimec 1.8 EC, 10 ml.

Cum se planteaza coacazul:

Inainte sa sapati groapa, pichetati terenul pe care urmeaza sa plantati, adica marcati locul in care veti sapa cu ajutorul unui tarus.

Apoi, pe fundul gropii sapate adaugati un amestec de balegar cu pamantul scos, si asezati radacina astfel incat aproximativ 5-6 centimetri din tulpina sa fie acoperit.

Dupa aceea tasati usor pamantul in zona plantarii, apoi udati si faceti un musuroi in jurul tulpinii.

Plantare Coacaz

Intrebari frecvente:

Am nevoie de 2 soiuri diferite pentru a obtine fructe?

Coacazele rosii nu au nevoie de un al doilea soi. Coacazele negre produc mai bine daca aveti 2 soiuri negre diferite. Coacazele rosii si negre sunt doua specii diferite si nu se vor intersecta intre ele.

Voi primi fruct in primul an?

Nu, asteptati primul fruct in 2 ani dupa plantare.

Cat timp vor produce coacazele fructe?

Coacazele au o viata extrem de lunga si, daca sunt ingrijite corespunzator, pot dura 20-30 de ani.

Ingrijirea tufelor de coacaze:

Tufisurile de coacaze traiesc intre 12 si 15 ani, deci merita sa va luati timp pentru a pregati solul in mod corespunzator. Au nevoie de sol bine drenat, cu multa materie organica. Daca solul dvs. este argilos sau nisipos , lucrati cu multa materie organica inainte de plantare.

Coacazele cresc bine la soare,dar apreciaza umbra dupa-amiezii in climatul cald. Arbustii de coacaze prefera conditiile reci din zonele de rezistenta a plantelor. Plantelor le pot cadea frunzele atunci cand temperaturile depasesc 29 de grade Celsius pentru o perioada extinsa de timp. Plantati coacazele putin mai adanci si distantati-le intre 1 si 1,5 m. Udati bine dupa plantare si aplicati 5 pana la 10 centimetri de mulci organic in jurul acestora. Mulciul ajuta la mentinerea solului umed si racoros si previne aparitia buruienilor. Adaugati mulci suplimentari in fiecare an pentru a-l aduce la adancimea corespunzatoare. Udati arbustul in mod regulat pentru a mentine solul umed din momentul in care incep sa creasca pana dupa recoltare. Plantele care nu primesc suficienta apa in timpul primaverii si verii pot dezvolta mucegai, prea mult azot incurajeaza bolile. Dati-le doar cateva linguri de ingrasamant o data pe an la inceputul primaverii. Pastrati ingrasamantul la 30 cm de trunchiul arbustului. Tunderea anuala a arbustilor de coacaze este utila si pentru planta, atat in mentinerea formei sale, cat si in inducerea unei recolte mai mari si mai sanatoase in fiecare an.

Va invitam sa cititi si articolul despre goji.

Comment-uri

Nici o postare găsită

Postare noua

Produse recomandate

-19%
Topas 100 EC, 250 ml
Topas 100 EC, 250 ml
88,99 Lei
110,23 Lei
Kabon, 1 litru
149,99 Lei