Coada soricelului
Vanduta ca o planta perena rezistenta si versatila, coada soricelului are capete de flori spectaculoase compuse din multe flori mici, apropiate unele de celelalte. Florile pot fi galbene, rosii sau roz.
Coada soricelului este rezistenta la daunatori, la seceta, atrage fluturii si este excelenta pentru ceaiuri.
Planta este, de asemenea, o planta aromata care are multe proprietati curative!
Alegerea unui loc pentru plantarea de coada soricelului:
Planteaza intr-o zona care primeste soare suficient pentru a incuraja cresterea compacta si dezvoltarea multor flori. In zone cu umbra partial nu se va dezvolta adecvat.
Coada soricelului se comporta cel mai bine in solul bine drenat, adica cel care permite scurgerea buna a apei, fara acumularea de balti. Se dezvolta in conditii de caldura, nu va tolera solul care este in permanenta umed.
Daca cresteti coada soricelului intr-un sol prea bogat, plantele pot necesita taiere din cauza cresterii excesive. Pentru a-l impiedica sa creasca prea inalt, alegeti un loc cu sol mediu si completati-l cu un pic de compost pentru a oferi plantelor un inceput bun.
Cum se planteaza coada soricelului:
Oferiti plantelor o distanta de 2 metri, intre ele.
Se stabilesc si se raspandesc rapid, desi unele specii, sunt cultivatori extra-agresivi, asa ca fiti atenti atunci cand va alegeti plantele. Cele mai multe tipuri cresc la aproximativ 3 metri inaltime.
Va recomandam sa utilizati ingrasamantul natural Cropmax, sau stimulatorul de inradacinare Razormin.
Cum se ingrijeste coada soricelului:
Adaugati un strat subtire de compost in jurul plantelor in fiecare primavara pentru a le asigura mereu hrana si adapost.
Coada soricelului este foarte tolerant la seceta, dar daca in zona dumneavoastra sunt precipitatii mai mici de 3 centimetri nu uitati sa va udati plantele pentru a le pastra cat mai bine.
Taiati florile cand incep sa se estompeze la mijlocul verii, acest lucru incurajeaza majoritatea soiurilor sa produca alte flori.
Beneficii pentru sanatate oferite de coada soricelului:
Coada soricelului a fost folosita de mult timp pentru tratarea problemelor digestive, cum ar fi ulcerele si sindromul intestinului iritabil, dintre care simptomele includ dureri de stomac, balonare si constipatie.
De fapt, aceasta planta contine mai multi flavonoizi si alcaloizi, care sunt compusi vegetali cunoscuti pentru ameliorarea afectiunilor digestive.
Poate combate inflamatiile:
Coada soricelului poate reduce inflamatia pielii si a ficatului, care ar putea ajuta la tratarea infectiilor pielii, a semnelor de imbatranire a acesteia si a bolilor hepatice grase nealcoolice.
Daunatori care pot afecta cultura de coada soricelului:
Afide: Acestea se deplaseaza de la planta la planta, pot fi gasite in colonie pe partea din spate a frunzei. Acestea se hranesc cu sucul celular, astfel ofilind-o.
Va recomandam sa utilizati insecticidul Karate Zeon, un insecticid de contact care, pe langa efectul rapid si de soc impotriva daunatorilor, ofera cea mai lunga perioada de protectie, datorita tehnologiei Zeon.
Boli care va pot afecta cultura de coada soricelului:
Fainare: Aceasta ciuperca poate ataca toate organele aeriene ale plantei, pe suprafata frunzelor de la baza se poate observa o pasla de culoare alba. Plantele care sunt atacate de aceasta boala pot fi oprite din procesul de dezvoltare.
Pentru combaterea fainarii va recomandam Topas 100 EC, un fungicid sistemic local translaminar in frunze, care combate diferitele specii de fainare.
Rugina: Aceasta boala apare cel mai des pe frunze, pe suprafata carora se pot observa pete albe, apoi pe masura ce boala avanseaza devin galbui-maronii. Frunzele care sunt afectate dur se rasucesc, iar apoi cad prematur.
Pentru combaterea ruginii va recomandam Topsin 70 WDG, un fungicid sistemic, cu actiune curativa si preventiva, folosit pentru tratarea si protejarea culturilor agricole impotriva bolilor.
Putregaiul tulpinii: Primele simptome apar pe suprafata plantei in stadiul in care au intre 1 si 6 frunze. Se manifesta sub forma de pete de culoare gri, pe suprafata frunzelor. Plantele care sunt infectate in sezonul de toamna pot dezvolta cancere la baza tulpinii, iar in acest fel se ofilesc.
Va recomandam sa utilizati fungicidul Switch 62.5 WG.
Recoltare coada de soricel:
Perioada ideala pentru recoltare este la inceputul infloririi plantelor.
Va invitam sa cititi si articolul despre Cimbru.