Antracnoza la mazare - Mycosphaerella pinodes
Aceasta este cunoscuta si sub numele de ascochitoza mazarii. Apare in special in zonele cu climat umed si cu preponderenta in perioadele cu precipitatii bogate.
Cum se manifesta antracnoza la mazare:
Sunt afectate frunzele, tulpinile si pastaile. Prezinta pete de dimensiuni mici (circa 1-2 milimetri), decolorate, apoi pe masura ce boala avanseaza devin maronii cu margini mai mult sau mai putin delimitate.
Zonele centrale uscate de pe suprafata petelor vor devenii cenusii si vor prezenta puncte negre. Pe suprafata tulpinilor, atacul este pagubitor. In dreptul petelor tesuturile sunt denivelate, iar partea superioara a tulpinilor se va usca.
Pastaile prezinta pete rotunde, de culoare maronie sau cafeniu-cenusie cu pucte de dimensiuni mici si culoare neagra. Daca atacul asupra pastailor va ajunge mai devreme, pagubele vor fi mai insemnate. Plantele care au aparut din boabe infestate mor in scurt timp dupa ce rasar sau raman fragile. Aceasta boala (antracnoza mazarii) este favorizata de gradul de umiditate foarte ridicat si de temperaturile ridicate.
Metode de prevenire si combatere a antracnozei la mazare:
Ideal ar fi sa cultivati soiuri rezistente si sa utilizati samanta sanatoasa.
Topsin 500 SC - cel mai bun fungicid pentru combaterea bolilor la culturile de camp.
Switch 62.5 - este un fungicid cu spectru larg de actiune impotriva numeroaselor boli ale plantelor de cultura.
Amistar - este un fungicid polivalent cu spectru larg de combatere a bolilor.
Cidely Top - contine difenoconazol si ciflufenamid. Acest fungicid nu poate fi utilizat impreuna cu zeama bordeleza.
Va invitam sa cititi si articolul despre Antracnoza la Nuc.