Capsun
Capsunul sau dupa denumirea stiintifica Fragaria x ananassa reprezinta o specie care face parte din categoria arbustilor fructiferi.
Capsunile sunt plante perene erbacee din familia Rosaceae. Planta are o tulpina scurta si frunze trifoliate care formeaza o coroana. aproape de sol. Frunzele prezinta o varietate de caracteristici in functie de specie, unele sunt vesnic verzi, in timp ce unele au frunze care vor muri si vor cadea iarna. Planta produce tulpini de flori din coroana, iar florile sunt de culoare alba. Fructul plantei este rosu si carnos, cu seminte mici la exterior. Capsunul poate creste cu inaltimea de 20-25 cm (8-10 in) si are o viata economica de 2-4 ani inainte ca plantele sa fie inlocuite. Capsuna poate fi, de asemenea, denumita capsuna de gradina, iar planta este cultivata in majoritatea regiunilor temperate din nordul lumii. Primii hibrizi domestici au fost creati in Europa.
Bolile care pot ataca capsunul sunt:
Arsura bacteriana (Xanthomonas fragariae) – Simptome
Leziuni de dimensiuni mici care po aparea pe suprafetele inferioare ale frunzelor si care se maresc formand pete unghiulare de culoare verde sau translucide. In cazul in care boala nu este tratata la timp leziunile se pot uni pentru a forma pete rosiatice care au un halou clorotic.
Bacteria supravietuieste in resturile recoltelor si in plantele de iernare; poate supravietui perioade lungi de timp pe resturile de plante, dar nu poate trai liber in sol.
Arsura bacteriana – Combatere:
Utilizati numai material de plantare certificate; rotiti culturile si evitati irigarea deasupra frunzelor.
Patarea purpurie (Diplocarpon earliana)
Patarea purpurie - Simptome
Pete neregulate de culoare violet inchis sau maro pe suprafata superioara a frunzei, care pot aparea pentru a produce zone mari de culoare maro purpuriu. Tesutul dintre pete poate deveni violet sau rosu. Leziunile se pot dezvolta si pe flori si fructe, petalele afectate pot sa se ofileasca si sa cada. Leziunile pot infasura pedunculii cauzand moartea fructelor. Aparitia bolii este favorizata de frunzisul umed pentru perioade lungi de timp.
Patarea purpurie - Combatere
Putem combate patarea purpurie prin cultivarea de soiuri rezistente; sau plantarea intr-o zona cu buna circulatie a aerului si in zone foarte insorite.
Antracnoza - Simptome
Plantele care sunt plantate in solul infectat se infecteaza in momentul in care solul este stropit, iar ciuperca poate supravietui in sol timp de pana la 9 luni.
Antracnoza - Combatere
Pentru combaterea antracnozei este recomandata rotirea corecta a culturii. Puteti folosi si fungicide precum: Dithane M 45 sau Cidely Top.
Putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea) - Simptome
Florile capata o culoare maronie si incep sa se ofileasca, fructele sunt deformate. In cazul in care boala nu este tratata la timp fructele se usuca si se mumifica.
Aparitia bolii este favorizata de perioade prelungite de umiditate ridicata sau umezeala a frunzelor in timpul infloririi.
Putregaiul cenusiu - Combatere
Indepartati si distrugeti toate materialele moarte sau infectate; indepartati fructele care sunt in proces de descompunere.
Pentru a combate putregaiul cenusiu este recomandata aplicarea tratamentelor fungice la timp. Fungicidele pe care le puteti folosi pentru a combate putregaiul cenusiu sunt: Funres sau Mimoten.
Patarea alba a frunzelor (Mycosphaerella fragariae) - Simptome
Patarea alba a frunzelor se manifesta sub forma de leziuni mici, rotunde sau neregulate, violete, adanci, pe suprafetele superioare ale frunzelor, care se maresc si dezvolta un centru gri-alb. Leziunile pot creste in varietati sensibile, iar centrul leziunii ramane maroniu. Leziunile se pot dezvolta si pe fructe, petioli si stoloni. Ca masuri de combaterea impotriva patarii albe a frunzelor se recomanda aplicarea de tratamente fungice.
Daunatori care pot afecta capsunul:
Limacsi – Simptomele atacului
Simptomele atacului limacsilor sunt gaurile care au o forma neregulata in frunze si tulpini. Daca atacul este sever, frunzele pot capata un aspect ciuruit.
Masuri de combatere impotriva limacsilor:
Practicati o igienizare buna a gradinii prin indepartarea gunoiului de gradina, a buruienilor si a resturilor vegetale pentru a promova o buna circulatie a aerului si a reduce habitatul umed pentru melci.
Pentru a scapa de limacsi puteti folosi Moluscocid Optimol sau Moluscocid Arion Pro.
Afide - Simptome
Acestea sunt insecte mici cu corp moale pe partea inferioara a frunzelor si / sau tulpinilor plantei. De obicei au culoarea verde sau galben, dar pot fi si roz, maro, rosu sau negru in functie de specie si de planta gazda. Daca infestarea cu afide este dur, aceasta poate provoca aparitia petelor de culoare galbena pe frunze. Afidele secreta o substanta lipicioasa, zaharoasa, numita ”roua de miere”, care incurajeaza cresterea mucegaiului pe plante.
Afidele transmit mai multi virusi care pot fi foarte daunatori pentru capsuni, insectele ajung rareori la o populatie suficient de mare pentru a provoca daune grave in mod direct, dar raspandirea virusurilor este o preocupare majora in productia de capsuni.
Afide - Combatere
Daca populatia de afide este limitata la doar cateva frunze sau lastari, atunci infestarea poate fi taiata pentru a oferi control. Pentru combaterea afidelor puteti folosi insecticidul Kabon.
Gandacul japonez (Popillia japonica)
Frunzele capata un aspect ,,scheletizat" (raman doar nervuri), florile si mugurii sunt deteriorati. Daunele provocate plantelor pot fi destul de mari; insecta adulta este un gandac de culoare verde - metalic. Gandacii adulti au o lungime de aproximativ 13 mm, larvele sunt de culoare alb-crem si se dezvolta in sol.
Gandacul japonez are o generatie la fiecare 1-2 ani, gandacul ierneaza ca larva in sol si are o gama extinsa de peste 300 de plante gazda.
Cum controlam aparitia gandacului japonez?
Pentru combaterea gandacului japonez (Popillia japonica) este recomandat sa folositi insecticide specifice.
Tripsi - Simptome
Tripsii sunt insecte de dimensiuni mici, aproximativ 1,5 mm si subtiri. Tripsul adult este de culoare galben pal pana la maro deschis, iar nimfele sunt mai mici si mai deschise la culoare.
Populatia de tripsi se acumuleaza primavara pe buruieni si pe o serie de culturi si migreaza catre capsuni atunci cand culturile sunt recoltate sau cand buruienile se usuca.
Tripsi - Combatere
Evitati sa plantati capsuni langa ceapa, usturoi sau cereale, unde se pot acumula un numar foarte mare de tripsi. Pentru combaterea tripsilor puteti folosi insecticidul Actellic 50 EC.
Citeste si articolul despre Cultivarea capsunului!