Cotarul cenusiu al vitei de vie (Peribatodes rhomboidaria)
Cotarul cenusiu al vitei de vie este o molie variabila si poate fi confundata usor cu alte specii. O caracteristica importanta in identificare este linia transversala de pe aripa anterioara dincolo de mijloc, care este puternic indoita langa marginea anterioara. Anvergura aripilor de la 30 la 38 mm.
Adultul zboara in principal din iunie pana in august. Iese usor la lumina, uneori in numar suficient. Se gaseste in paduri, garduri vii, parcuri si gradini. Larva se hraneste cu o serie de frunze late, arbusti si cataratori.
Habitat - Peribatodes rhomboidaria sau cotarul cenusiu locuieste in special in habitate bogate in lemn de toate tipurile, in special in marginile padurilor.
Ciclul de viata:
Peribatodes rhomboidaria sau cotarul cenusiu zboara are o singura generatie sau doua generatii intre mai (sau chiar aprilie) si octombrie, in functie de an. Varful este in cazul unei singure generatii in iulie si august, altfel de la sfarsitul mai pana la inceputul lunii iulie si din nou in august si septembrie.
Prevenirea atacului cotarului cenusiu al vitei de vie
Pentru simplul fapt ca larvele hiberneaza sub frunze, cel mai bun mod de prevenire impotriva cotarului cenusiu este adunarea frunzelor cazute.
Pentru a putea combate aparitia cotarului cenusiu ai vitei de vie este recomandat sa utilizati tratamente cu uleiuri precum Mospilan Oil.
Inapoi la categoria “Omizi”.