Categorii

Cuscuta (Cuscuta spp.) - Aspect, prevenire si combatere

Raspandire - Prevenire - Combatere


Cuscuta

Cuscuta

Cuscuta reprezinta cea mai daunatoare specie de buruiana pentru culturile de leguminoase perene (lucerna, trifoi rosu, ghizdei). Cuscuta poate genera pierderi in tara noastra de peste 20 de milioane de lei

Cuscuta - raspandire

Pentru a putea combate eficient raspandirea cuscutei trebuie in primul rand sa cunoastem modul de inmultire. Raspandirea cuscutei are loc prin seminte, care isi pastreaza capacitatile de germinatie pana la 14 ani in depozite si maxim 7 ani pe suprafata solului sau resturi vegetale.

Masuri de prevenire impotriva cuscutei:

  • Metode de prevenire care nu necesita cheltuieli suplimentare insemnate:
  • Folosirea unor seminte de calitate
  • Respectarea sistemului de rotatie pentru culturile de leguminoase la 5-6 ani.
  • Araturi adanci, cam 30-32 de centimetri, deoarece la aceasta adancime isi pierd germinatia.

Cuscuta – aspect

Aspectul cuscutei este de plasa, planta procurandu-si hrana din plantele gazda. Cuscuta are culoari care variaza in functie de specie.

Florile sunt de dimensiuni mici, culoarea acestora variaza, florile fiind grupate in grupuri de cate 8-12. Cuscuta se inmulteste vegetativ si prin seminte. Tulpina are forma cilindrica si este ramificata, infasurandu-se de partea de sus a plantei gazda.

Cuscuta – metode de combatere

Cele mai recomandate sfaturi sunt sa adunati si sa distrugeti resturile vegetale care au ramas dupa recoltare, sa respectati un asolament corect si sa ardeti plantele de cuscuta aparute in cultura.

Inapoi la categoria „Dicotiledonate”.

Produse recomandate