Fainarea Capsunului - Sphaerotheca macularis
Fainare Capsunului - Sphaerotheca macularis
Fainare Capsunulu a fost observata prima data in anul 1958 si se manifeste pe suprafata organelor, in special pe frunze. Ciuperca va forma pete albicioase si pasloase, care mai tarziu vor devenii prafoase, asta dupa ce sunt formati sporii..
Plantele care sunt atacate de aceasta boala nu se vor dezvolta la dimensiunile normale, frunzele se vor deforma, iar fructele au dimensiuni mici.
Ciuperca se transmite atunci cand planta este in procesul de vegetatie, cu ajutorul sporilor. Ciuperca supravietuieste an de an sub forma de miceliu, in plantele afectate.
Metode de prevenire si combatere ale fainarii la capsuni cu ajutorul fungicidelor:
Este ideal sa cositi cultura dupa ce ati recolatat-o. Aplicati fungicide in perioada de vegetatie.
Topsin 500 SC - cel mai bun pentru: ardei, capsun, castraveti, cires, floarea soarelui, gazon, grau, gutui, mar, orhidee, orz, par, pepeni, piersic, rapita, tomate, vinete, visin, vita de vie.
Score 250 EC - sistemic consacrat pentru combaterea bolilor la pomii fructiferi, tomate si alte culturi, avand actiune preventiva si curativa.
Ortiva Top - actioneaza asupra unui numar mare de boli, are efect preventiv si curativ, prin activitate de contact, este recomandat sa fie utilzat in culturile de camp. Se va aplica la un interval de 8-14 zile.
Cidely Top - contine difenoconazol si ciflufenamid. Acest fungicid nu poate fi utilizat impreuna cu zeama bordeleza.
Amistar - este un fungicid polivalent cu spectru larg de combatere a bolilor.
Signum Are 2 substane active cu diferite moduri de actiune.
Va invitam sa cititi si articolul despre Fainarea la Agris.