Fainarea sfeclei
Fainarea este o problema predominanta in productia de sfecla de zahar. Fainarea sfeclei apare de regula in zonele semi-aride cu clima calda si uscata. Speciile fungice care provoaca fainarea la sfecla sunt Erysiphe polygoni si Erysiphe betae.
Simptome fainarii sfeclei de zahar:
Fainarea la sfecla de zahar se manifesta pe partea inferioara a frunzelor mai vechi, unde apar pete de dimensiuni mici, circulare, albe de miceliu, acestea raspandindu-se rapid in frunzis. In cele din urma, frunzele pot deveni galbene si maro-violacee inainte de a se ofilii complet.
Cum se dezvolta fainarea la sfecla de zahar:
Conidii (sporii asexuati) ai E. polygoni si E. betae sunt de scurta durata si nu pot ierna. Ascosporii (sporii sexuali) produsi mai tarziu in sezon pot ierna pe resturile vegetale.
Masuri de prevenire si combatere impotriva fainarii sfeclei:
Detectarea timpurie este esentiala pentru un control bun. O metoda ideala de prevenire a fainarii sfeclei este irigarea echilibrata. Prea multa irigare poate afecta solul si poate creste umiditatea, ceea ce permite raspandirea ciupercii. Cu toate acestea, plantele care nu sunt udate corespunzator sunt mai susceptibile la aparitia bolilor. O alta metode de prevenire a fainarii in cultura de sfecla este sa cultivati soiuri de sfecla rezistente la boli si mai ales sanatoase. Pentru ca fungicidele sa fie eficiente, aplicarea acestora trebuie sa aibe loc la primele semne de aparitie ale bolii.
Fungicide recomandate pentru a combate fainarea la sfecla de zahar sunt: Thiovit Jet 80 WG, Score 250 EC sau Impact 125 SC.
Citeste si articolul despre Cultivarea Salciei Energetice.