Categorii

Malura comuna a graului – Tilletia spp

Combatere - Simptome - Cum scapam de Malura


Malura Horticultorul

Malura comuna a graului (Tilletia SPP.)

Aceasta boala exista in toate tarile in care graul este cultivat. Pagubele pe care le poate produce variaza in functie de soiul de grau cultivat si dupa atac, plantele care sunt infectate au o culoare mai deschisa, verde-albastruie. Spicele sunt drepte, comparativ cu cele sanatoase care se apleaca sub greutatea boabelor.

Spicele care sunt bolnave sunt mai dezvoltate si au o culoare verde-inchis, comparativ cu cele sanatoase care sunt de dimensiuni mai mici si au o culoare albicioasa.

Spicele bolnave, care sunt ajunse la maturitate isi pastreaza culoarea verde-albastruie mai mult timp. Acestea sunt mai late, rasfirate si cu aspect zburlit.

Aceasta boala este provocata de ciuperca Tilletia spp. La treierat cariopsele se pot sfarama usor. In momentul in care graul este semanat, teliosporii sunt introdusi in pamamt odata cu samanta, acestia au culoare cafenie si de obicei emana un miros puternic de peste stricat.

Cea mai sigura si eficienta metoda de combatere este tratarea graului inainte de semanare cu fungicide de specialitate.

Malura comuna a graului

Malura pitica a graului – Tilletia controversa

Aceasta boala este mai putin raspandita comparativ cu malura comuna, dar pagubele sunt mai mari.

Cum se manifesta malura pitica a graului:

Atacul acesteia este destul de asemanator cu cel al malurii comune, diferenta consta in piticirea accentuata a plantelor afectate.

Plantele care sunt afectate prezinta pe suprafata spicelor un aspect rasfirat. Cariopsele afectate de malura pitica sunt de dimensiuni mai mici decat cele afectate de malura comuna.

Aceasta boala este produsa de ciuperca Tilletia controversa. In momentul treierarii cariopsele se vor sfarama usor.

Metode de combatere si fungicide specifice pentru malura pitica a graului: Este ideal sa cultivati hibrizi rezistenti si sa rotiti cultura. Cea mai sigura si eficienta metoda de combatere este tratarea graului inainte de semanare cu fungicide de specialitate.

Cel mai eficient fungicid pentru a combate malura este:

Dithane M 45 - un fungicid foarte cunoscut care are un spectru foarte mare de combatere al patogenilor din culturile de camp.

Malura pitica a graului

Va invitam sa cititi si articolul despre Fainare la curcubitacee.

Produse recomandate