Mana de sol – Phytophthora parasitica
Aceasta boala apare in special in spatiile protejate, dar poate aparea si in camp. Apare numai in perioadele cu temperaturi ridicate in pamant. Mana de sol a fost observata prima data in SUA in anul 1917, iar la noi in tara a fost observata prima data in 1968. Poate produce pagube destul de insemnate (intre 5-20%) la culturile aflate in camp deschis. In sere sau solarii pagubele sunt cuprinse intre 10% si 60%.
Care sunt simptomele manei de sol:
In prima parte din procesul de vegetatie, ciuperca brunifica varful radacinii principale si secundare.
Tesuturile care sunt afectate vor devenii sfaramicioade din cauza putrezirii uscate. Daca gradul de umiditate este ridicat, la baza tulpinii afectate se va forma un puf de culoare alba.
Atunci cand ciuperca a ajuns in tulpina, se dezvolta radacini adventive (acele radacini care se dezvolta la suprafata solului). Frunzele de la baza se ingalbenesc, se apleaca si cad. Plantele care manifesta pete de culoare verde inchisla baza, urmate de zone brunificate si ingalbenirea frunzelor, se usuca imediat dupa plantare.
Atacul care are loc pe suprafata frunzelor mai este denumit si putrezire in forma de „ochi de iepure”.
Fructele care sunt atacate, nu vor ajunge sa fie coapte, se vor desprinde si vor cadea pe pamant. Evolutia bolii este lenta daca temperatura este scazuta.
Agentul patogen Phytophthora parasitica rezista in pamant sub forma de spori de rezistenta. In cursul procesului de vegetatie raspandirea ciupercii are loc prin intermediul sporilor care se gasesc in apa de ploaie.
Tehnici de combatere si prevenire ale manei de sol:
Rasadul de tomate trebuie produs neaparat in pamant dezinfectat.
In locurile protejate este obligatoriu o data la doi ani sa dezinfectati solul.
Fungicide eficiente impotriva manei de sol:
Basamid Granule – Acesta este un sterilizant de sol, care are actiune nematocida, insecticida si fungicida. Efectul acestuia asupra semintelor din sol este erbicid.
Folpan 80 WDG - Este un fungicid cu actiune multi-site.
Gasiti aici articolul despre combaterea Manei la mazare.