Caderea plantutelor - Pythium ultimum
Aceasta boala se mai numeste si putrezirea coletului si este cea mai grava boala ce poate fi intalnita in sere sau camp.
Se poate observa la plantele tinere de legume, flori sau puieti.
Cum se manifesta putrezirea coletului:
Plantele rasarite din teren infestat au in zona de la baza tulpinei tesuturile brunificate.
Putrezirea coletului se poate extinde si in partea superioara pe tulpina, cat si in jos spre radacina.
Tulpinile se subtiaza in zonele afectate, iar planta se vestejeste si se apleaca la pamant, unde va putrezi in intregime. Boala este favorizata de gradul ridicat de umiditate si de temperaturile cuprinse intre 20 si 30 de grade Celsius.
La suprafata solului se poate observa un strat de micelin fin, de culoare alba. In cazul in care boala se extinde foarte mult in sol se vor observa doar vetre de atac, fara plante rasarite pentru ca acestea putrezesc inainte sa iasa la suprafata.
Atacul are o evolutie lenta dupa repicare, in momentul in care plantele sunt mai bine aerisite si vor capata rezistenta prin inverzirea tulpinitelor.
Factorii care ajuta la instalarea, dar si evolutia ciupercii sunt: absenta luminii, ventilarea insuficienta, gradul de umiditate ridicat.
Daca nu se intervine rapid, in 2-3 zile toate rasadurile pot fi compromise.
Transmiterea ciupercii Pythium ultimum se face cu ajutorul sporilor de rezistenta din pamant. In cursul procesului de vegetatie ciuperca se transmite prin sporii dusi de apa din pamant.
Metode de prevenire a putrezirii coletului si cele mai eficiente Fungicide sunt:
Perioada critica a bolii este limitata la stadiul de plantuta. Metodele de preventie pe care le folosim trebuie sa asigure ferirea rasadurilor de infectii. Cea mai buna metoda de preventie a putrezirii coletului este dezinfectarea pamantului.
Basamid Granule – Acesta este un sterilizant de sol, care are actiune nematocida, insecticida si fungicida. Efectul acestuia asupra semintelor din sol este erbicid.
Folpan 80 WDG – Este un fungicid cu actiune multi-site.
Merpan 80 WDG - un fungicid de contact de tip multi-site, cu actiune preventiva asupra unui larg spectru de ciuperci fitopatogene, care provoaca rapanul la pomi fructiferi si mana, antracnoza.
Amistar - este un fungicid polivalent cu spectru larg de combatere a bolilor.
Va invitam sa cititi si articolul despre Antracnoza la Fasole.