Categorii

Sfredelitorul Coniferelor - Ovalisia Festiva

Combatere sfredelitorul coniferelor - Tratamente Sfredelitorul coniferelor


Sfredelitorul coniferelor

Sfredelitorul coniferelor (Ovalisia Festiva)

Sfredelitorul coniferelor sau dupa denumirea stiintifica Ovalisia Festiva este un daunatori periculos care face parte din familia Buprestidae. Sfredelitorul coniferelor face parte din una dintre cele mai mari familii de gandaci cu peste 15.500 de specii.

Aspect:

Sfredelitorul coniferelor poate varia in lungime de la 3 la 80 mm, dar majoritatea speciilor au sub 20 mm. Corpurile lor sunt de forma ovala, plate si au o pereche de antene zimtate care ies din cap.

O trasatura definitorie a sfredelitorilor de conifere este culoarea stralucitoare de pe carapace (dupa cum se poate observa si in poza de mai jos). Aceste culori variaza de la rosu la verde la albastru si multe nuante intre ele. Culoarea carapacei nu se datoreaza pigmentilor din coaja, ci difractiei luminii de catre structura microscopica a carapacei.

Sfredelitorul coniferelor trece prin 4 etape de dezvoltare: ou, larva, pupa si adult. Larvele eclozate au patruns in scoarta si tulpinile plantelor, unde trec prin stadiul de pupa. Odata ce ies, adultii mananca, se imperecheaza si mor intr-un interval de timp relativ scurt. Majoritatea speciilor traiesc doar intre cateva zile si 3 saptamani.

Sfredelitorul coniferelor isi poate intarzia foarte mult dezvoltarea larvelor in fata conditiilor nefavorabile de mediu.

Daune provocate de Sfredelitorul coniferelor:

Sfredelitorul coniferelor provoaca daune caracteristice prin tunelurile si galeriile produse de larvele lor: ramurile individuale se ofilesc si devin maronii in tuia, de exemplu, cu aspect care de altfel poate parea sanatos.

Cauza principala a deteriorarii devine vizibila la taierea suprafetei scoartei unor astfel de ramuri: intre scoarta si xilem pot fi gasite tuneluri largi, plate, care sunt partial umplute cu particule de hrana si excretie. Aceste galerii opresc fluxul de seva catre ramuri, facand ca frunzele sa se ofileasca si sa devina maronii. De obicei, numai ramurile individuale vor deveni maronii, nu intreaga planta.

Plante gazda - Sfredelitorul coniferelor

Plantele gazda ale sfredelitorului coniferelor pot fi: chiparosul, ienuparul, tuia, etc.

Masuri de combatere impotriva Sfredelitorului coniferelor

Sfredelitorul coniferelor

Inapoi la categoria "Sfredelitori".

Produse recomandate

-20%
Decis Expert 100 EC, 100 ml
Decis Expert 100 EC, 100 ml
89,93 Lei
112,30 Lei
-23%
Decis Expert 100 EC, 2.5 ml
Decis Expert 100 EC, 2.5 ml
4,99 Lei
6,48 Lei
-52%
Decis Expert 100 EC, 7.5 ml
Decis Expert 100 EC, 7.5 ml
6,99 Lei
14,57 Lei