Tripsul graului (Haplothrips tritici)
Tripsii reprezinta daunatori obisnuiti care se gasesc in sere si gradini interioare/exterioare, acestia dauneaza plantelor din cauza modului lor de hranire si anume prin suptul sucului celular. Frunzele plantelor pot prezenta pete si mai ales isi pot schimba culoarea. Plantele ranite sunt rasucite, decolorate si au cicatrici.
Tripsul graului
Aceasta specie a fost semnalata la sfarsitul secolului al XIX- lea, in Uniunea Sovietica. In Europa, este larg raspandit in diferite regiuni geografice.
Corpul adultului are 1,2-1,5 mm lungime, de culoare brun-inchis pana la negru si cu aripi. Larva este de culoare rosu-portocaliu, iar ultimul segment abdominal este negru.
Dezvoltare– Tripsul graului:
Specie monovoltina, cu o generatie pe an, care se dezvolta din mai pana in iunie-iulie anul viitor, din care circa 57 de zile pe planta gazda si restul de 309 zile in sol. O femela depune 20-22 de oua. Larvele primare apar in muguri si inflorescente mai-iunie, iar cele secundare dupa inca 2-4 zile.
Densitatea larvelor poate fi de 10-70/spic, iar durata de viata este de 20-30 de zile.
Plante atacate si daune – Tripsul graului:
Spicul poate fi deteriorat partial sau complet, in functie de faptul ca atacul are loc asupra rahidelor tepului (atac radial) sau asupra inflorescentelor (atac floral).
Organele atacate prezinta ofilire, devin galbene sau albe, urmate de modificari de forma. Atacul este mai puternic atunci cand are loc mai tarziu sau se extinde mult peste perioada normala si poate determina ceea ce se numeste albirea varfurilor, total sau partial.
Ca metoda de prevenire impotriva tripsului graului este aratul adanc la 20-25 cm care asigura disparitia a 90% din larve, care sunt incorporate in resturile vegetale din sol.
Metode de combatere tripsul graului:
Aplicarea tratamentelor cu insecticide precum Actellic 50 EC, Kabon, Mavrik 2 F sau Karate Zeon 50 CS.
Citeste si articolul despre Combaterea tripsului de secara!