Tripsul orzului (Limothrips denticornis)
Corpul adultului are 1,3-1,6 mm lungime, de culoare galben-maro inchis. Ultimul segment abdominal este ascutit, in forma de palnie. Ovipozitorul este scurt, format din doua perechi de valve dintate.
Femelele ies din iernare la sfarsitul lunii mai pana la inceputul lunii iunie si se tarasc in interiorul invelisului terminal al frunzelor, unde depun ouale. Ouale eclozeaza in 4-5 zile, iar larvele sunt limitate la suprafetele interioare ale tecii terminale ale frunzelor.
Dezvoltarea de la ou la adult dureaza aproximativ 3 saptamani. Masculii mor, iar femelele imperecheate ierneaza la adapost. Adultii si larvele se hranesc in teaca terminala sau capul de orz. Tripsul strapunge samburii. Daunele hranirii cauzate de trips au ca rezultat, in general, o crestere a numarului de samburi subtiri sau mici.
Biologie: Specie cu doua generatii anuale timpurii, prima formandu-se pe invelisurile frunzelor de cereale toamna, iar a doua in varfurile cerealelor, primavara.
Plante atacate: Se hraneste cu diferite graminee cultivate (grau, orz, secara) si spontane.Pe tulpina, atacul este indicat prin indoire si curbare, in regiunea superioara a internodului, provocand pete albe - rosiatice.
Aratul adanc la 20-25 cm asigura disparitia a 90% din larve, care sunt incorporate cu reziduurile vegetale in sol.
Pentru combaterea tripsului orzului puteti folosi insecticide precum: Actellic 50 EC, Faster 10 CE, Kabon, Karate Zeon 50 CS sau Mavrik 2 F.
Citeste si articolul despre Tripsul ovazului.