Coniferele sunt, cel mai simplu, plante care au conuri. Deci da, pinii sunt conifere, stim cu totii despre conurile de pin! Cu toate acestea, unele conifere, cum ar fi tisa, au conuri carnoase care arata mai mult ca fructe.
Alte conifere, cum ar fi chiparosul si ienuparul, au conuri cu ace care arata mai mult ca fructe de padure decat ceea ce credem noi. Ceea ce toate aceste corpuri au in comun este ca semintele reale sunt ,,goale" si nu sunt inchise in fructe, ca in plantele cu flori.
Daunatorii care pot ataca coniferele sunt:
Gandacul metalic (Antraxia quadripunctata)
Anthaxia quadripunctata poate atinge o lungime de 4,5 milimetri. Culoarea de baza este negru sau maro inchis. Pronotul este aproape dreptunghiular si prezinta de obicei un rand de patru gropite mici (de unde si numele latin quadripunctata, adica cu patru puncte).
Adultii zboara din aprilie pana in septembrie hranindu-se cu polenul mai multor Asteraceae si prefera florile albe si galbene, unde adesea multe dintre ele se imperecheaza. Larvele sunt foratori de lemn polifagi, care traiesc chiar sub scoarta copacilor de conifere bolnavi sau morti.
Principalele plante gazda larvare sunt din genul Picea, Abies, Juniperus, Larix si Pinus. Traiesc in zonele montane cu conifere, in special la marginile padurilor.
Metodele de combatere folosite impotriva gandacului metalic presupun inlaturarea materialului lemnos afectat.
Croitorul mare al lemnului de rasinoase (Monochamus sartor):
Lungimea corpului este cuprinsa in intervalul 21-35 mm. Croitorul mare al lemnului de rasinoase are elitrele alungite, punctate des si neregulat, sunt acoperite cu peri scurti cenusii. Masculul are elitrele negricioase cu reflexe in culoarea bronzului, semnificativ ingustate in jumatatea apicala, cu numeroase pete foarte mici crem-albicioase, vizibile la o privire mai atenta. Femela are corpul mai robust decat al masculului, elitrele sunt de culoare brun inchis, cu numeroase pete crem-galbui cu dimensiuni variabile. Adultii sunt activi in perioada iulie-august. Strategii de reproducere: femela depune ouale, de 4-5 mm diametru, pe busteni de conifere.
Pentru combaterea croitorului lemnului de rasinoase este recomandat sa utilizati insecticidul Karate Zeon 50 CS.
Viespea lemnului de rasinoase (Sirex gigas):
Aceasta viespe de lemn este o specie invaziva in multe parti ale lumii, inclusiv Australia, Noua Zeelanda, America de Nord, America de Sud si Africa de Sud, unde a devenit un daunator economic semnificativ al pinului. Viespea poate ataca o mare varietate de specii de pin, desi unele specii par a fi mai sensibile decat altele, iar copacii stresati sunt adesea atacati.
Pentru a scapa de viespea lemnului de rasinoase este recomandat sa utilizati insecticidul Karate Zeon.
Carabusul de mai (Melolontha melolontha)
Adultii apartinand majoritatii speciilor Phyllophaga sunt foarte asemanatoare in ceea ce priveste aspectul lor exterior. Pe scurt, adultii au o culoare maro-rosiatica si cresc pana la aproximativ 10-25 cm, in functie de specia respectiva.
Deteriorarea initiala nu este vizibila in partile aeriene ale plantei, deoarece larvele se hranesc doar cu firele de radacina si materialul organic in timpul primului si al doilea stadiu. Cand trec la etapa urmatoare, larvele incep sa se hraneasca cu radacini mai mari ale plantelor, ceea ce duce mai tarziu la semne de ofilire si crestere reticenta.
Pentru combaterea carabusului de mai puteti folosi Trika Expert.
Coropisnita (Gryllotalpa gryllotalpa)
Coropisnita se hraneste cu substrat vegetal, dar si cu prada vie, cum ar fi: rame, larve sau insecte. Aceasta poate dauna direct plantei rozand radacinile sau indirect sapand tuneluri si scotand semintele incoltite la suprafata solului. Plantela care au fost atacate de coropisnita pot fi observate usor, acestea vestejindu-se.
Aceasta coropisnita ataca in special legumele cum ar fi: vinetele, tomatele, ardeiul, etc. Coropisnita poate ataca si semintele de legume, din aceasta cauza apar golurile pe randuri. Atacul coropisnitei are loc atat in sere, cat si in rasadnite sau camp. Larvele seamana cu adultii, atacand in acelasi mod.
Pentru a scapa de coropisnite este recomandat sa utilizati Corocid Forte.
Omida rosie a conurilor (Dioryctria abietella)
Dioryctria abietella este o molie din familia Pyralidae. Anvergura aripilor este de 27-33 mm. Molia zboara intr-o generatie de la sfarsitul lunii mai pana in septembrie.
Furnica mare neagra (Camponotus herculeanus)
Camponotus herculeanus este una dintre cele mai mari specii de furnici europene. Poate fi gasit mai ales in zonele inalte si isi construiesc cuiburile in lemn (lemn de conifere). Furnica mare neagra isi construieste cuibul in lemn.
Buha semanaturilor (Agrotis segetum)
Molia Napului este o molie de marime medie, cu o anvergura a aripilor de aproximativ 40 mm. Aripile din fata variaza in culoare de la galben la gri. Principala caracteristica ce distinge acest fluture de alte specii de Agrotis este nuanta aripilor posterioare, alb pur la masculi si gri sidefat la femele.
Larvele au aproximativ 40-45 mm lungime, acestea sunt de culoare cenusie si au frecvent si benzi longitudinale mai inchise. Molia Napului ierneaza in pamant in stadiul de larva matura sau ca crisalida.
In perioada de primavara, stadiile larvare de iernare isi pot relua activitatea care este foarte scurta (cu exceptia cazurilor rare in care ierneaza ca larva tanara).
Primii adulti depun oua in pamant sau pe partile bazale ale plantelor gazda sau buruienilor adiacente campurilor.
Larvele nou-nascute isi incep activitatea pe frunzele tinere, apoi coboara in rizosfera unde provoaca cele mai consistente daune.
Buha semanaturilor poate fi combatuta folosind insecticidul Karate Zeon.
Gandacul pamantiu (Opatrum sabulosum)
Gandacul pamantiuni are corpul de 7-10 mm lungime, oval, cu laturile aproape paralele, slab convex, negru sau brun-cenusiu. Ochii sunt taiati incomplet de marginea laterala a capului. Pronotul este transversal, punctat grosier.
Daunatorul dauneaza foarte mult mugurilor primavara. Nocivitatea sa creste brusc la inceputul primaverii calde si secetoase. Gandacul prefera locurile uscate.
Se hranesc cu cotiledoane rotunde si foliole tinere de muguri la suprafata solului. Acestia pot roade prin tulpini mici de plante tinere de la baza. Larvele afecteaza semintele, radacinile, partile subterane ale tulpinilor diferitelor culturi, dar de obicei nu prezinta niciun pericol din cauza aparitiei tarzii a stadiilor mai vechi (iunie). Masurile de control sunt in principal agrotehnice, inclusiv semanatul timpuriu optim,
Citeste si articolul despre Combaterea bolilor la vinete!