Mana Sfeclei - Peronospora farinosa f.sp.betae
Aceasta poate aparea in primaverile racoroase si cu grad de umiditate ridicat, produce pagube de pana la 15% la productia de radacini si aproximativ 25% la continutul de zahar. Butasii ifectati cu aceasta boala vor putrezii in timp ce sunt pastrati in silozuri.
Simptomele care apar in urma infectarii cu mana sfeclei:
Aceasta boala se instaleaza pe sfecla care abia a rasarit. Veti observa o ingalbenire care poate fi asociata cu formarea unui puf cenusiu pe partea din spate.
In prima faza de atac aceasta boala poate duce la pieirea plantelor. Simptomele clasice vor aparea pe plantele semincere, pe suprafata frunzelor din centrul rozetei se poate observa o ingalbenire dupa care frunzele se incretesc si apoi se rasucesc. Dupa distrugerea frunzelor, planta formeaza noi frunze.
Agentul patogen se raspandeste atunci cand perioada de vegetatie este in curs, cu ajutorul sporilor. Infectiile secundare pot sa aibe loc de mai multe ori pe an, acest lucru depinzand si de temperatura si precipitatii. Agentul patogen rezista sub forma de miceliu in butasi.
Prevenire si combatere a manei la sfecla:
Atunci cand semanati folositi exclusiv semintele din loturi certificate.
Daca atacul este sporadic, trebuie sa distrugeti plantele infectate.
Cele mai eficiente fungicide impotriva manei la sfecla:
Chorus 50 WG - Tehnica de aplicare: Pentru tratament se recomanda un echipament de aplicare prin pulverizare.
Score 250 EC – Acest fungicid are actiune preventiva si curativa.
Topas 100 EC - un fungicid foarte cunoscut care are un spectru foarte mare de combatere al patogenilor din culturile de camp.
Cititi si articolul despre Mana de sol.