Mana salatei - Bremia lactucae
Aceasta boala este cunoascuta din 1843 in culturile de salata din zonele temperate ale Europei. La noi in tara a fost observata prima data in 1932, la Iasi.
Cum se manifesta mana salatei:
Boala isi facea aparitia in diferitele faze ale procesului de vegetatie pe suprafata frunzelor de la baza. Mana salatei se manifeste sub forma unor pete de dimensiuni mari si culoare galben-undelemnie. Petele se pot uni, devin galbene si apoi distrug toata frunza. Daca atacul are loc pe suprafata primelor 2 frunze, plantele mor. Pe frunzele plantelor dezvoltate petele se vor extinde intre nervuri, pot ajunge sa aiba intre 3 si 15 milimetru in diamntru sau poate chiar mai mult. In dreptul petelor, pe partea din spate a frunzei veti putea observa un puf alb, fin.
Agentul patogen poate evolua daca temperatura este mentinuta intre 15 si 17 grade Celsius, iar gradul de umiditate este ridicat. Intre 3 si 8 ore de cand sporii isi fac aparitia pe frunze dau filamente de germinatie, daca temperatura este optima (mai mare de 12 grade Celsius). Sporii se deplaseaza in apa care exista pe frunze si dau infectii, la fiecare 6-8 zile apare o generatie noua de spori. Factorii care impiedica sporii sa se inmulteasca sunt temperaturle mai mari de 20 de grade Celsius si uscaciunea. Sporii sunt raspanditi de vant, apa de ploaie si irigare.
Metode de combatere si prevenire a manei la salata:
Cel mai bine ar fi sa adunati si sa ditrugeti plantele care au fost atacate. Infiintati cultura de salata numai in terenurile bine curatate de resturi vegetale.
Cele mai bune fungicide impotriva manei la salata sunt:
Ortiva Top - actioneaza asupra unui numar mare de boli, are efect preventiv si curativ, prin activitate de contact, este recomandat sa fie utilzat in culturile de camp. Se va aplica la un interval de 8-14 zile.
Signum – este un produs compus din doua substante active cu diferite moduri de actiune.
Amistar - este un fungicid polivalent cu spectru larg de combatere a bolilor.
Melody Compact 49 WG - este un fungicid de contact si sistemic. Are 2 substante active care activeaza asupra ciupercilor patogene.
Va invitam sa cititi si articolul despre Mana Tomatelor.