Categorii

Paduchele verde al castravetilor (Aphis gossypii) - Identificare, ciclu de viata si prevenire

Atac - Tratamente - Combatere Paduchele verde


Paduchele verde al castravetilor

Paduchele verde al castravetilor

Castravetele (Cucumis sativus) este o leguma frageda, de sezon cald, care prospera atunci cand temperaturile sunt cuprinse intre 18 si 25 de grade Celsius. Castravetii necesita spatiu substantial, dar pot fi cultivati in gradini mici. Aceste legume versatile, usor de cultivat, pot uneori sa imbolnaveasca prin infestarea cu afide, ceea ce poate duce la castraveti cu aspect pestrit si chiar si caderea acestora. Afidele nu sunt dificil de controlat daca le observati suficient de devreme, asa ca monitorizati-va plantele de castraveti pentru semne ale acestor mici insecte.

Identificarea paduchelui verde al castravetilor

Afidele sunt insecte minuscule, care strapung tulpinile si frunzele plantelor pentru a aspira fluidele plantei. Paduchele verde ajuns in stadiu de adult are o dimensiune cuprinse intre 1,5 si 2 milimetri lungime. Afidele au doua tuburi aproape de capatul abdomenului si antene subtiri care ies din cap. Paduchele verde poate fi inaripat sau fara aripi. Femelele fara aripi au culoarea abdomenului verde inchis sau verde galbui.

Ciclul de viata al paduchelui verde al castravetilor:

Aceasta specie de afide este una migratoare, traind si inmultindu-se pe gazda primara, apoi mutandu-se pe gazde secundare. In luna aprilie, din ouale de iarna vor aparea exemplarele care se hranesc si devin adulti. Femelele care au aripi, vor asigura trecerea si raspandirea de la o planta la alta. Paduchii verzi ierneaza in stadiul de ou de rezistenta, iar dupa se reia tot ciclul.

Simptomele atacului paduchelui verde la castraveti:

Paduchele verde inteapa si suge sucul celular al plantei. Acesta poate fi destul de usor vizibil pe partea din spate a frunzelor si pe varfurile de crestere. Frunzele care sunt afectate de atacul paduchelui verde se vor decolora si se vor ingalbeni. Atacul paduchelui verde duce la stagnarea dezvoltarii plantelor.

Prevenirea aparitiei paduchelui verde al castravetilor:

Pentru a preveni paduchii verzi si virusurile pe care acestia le transmit, trebuia sa va asigurati ca utilizati seminte de inalta calitate. Nu plantati castraveti langa paduri sau zone cu buruieni. Practicati controlul sarguincios al buruienilor, deoarece afidelor le place sa ierneze in buruieni. Anumite specii de viespi, buburuze se hranesc cu afide. Nu folositi niciodata mai mult ingrasamant cu azot decat este necesar, nivelurile ridicate de ingrasaminte cu azot favorizeaza reproducerea afidelor.

Cele mai eficiente insecticide impotriva paduchelui verde al castravetilor:

Mavrik 2 F – trebuie aplicat la aparitia primelor simptome de atac, folosind volume normale de solutie (1000 l/ha).

Mospilan 20 SG - are o actiune rapida asupra tuturor stadiilor de dezvoltare ale insectelor (oua, larve, adulti). Doza de utilizare la hectar este redusa.

Paduchele verde al castravetilor

Inapoi la Afide.

Produse recomandate

-10%
Mavrik 2 F, 5 ml
Mavrik 2 F, 5 ml
13,99 Lei
15,50 Lei
-44%
Mospilan 20 SG, 1.5 g
Mospilan 20 SG, 1.5 g
2,40 Lei
4,32 Lei
-12%
Mospilan 20 SG, 100 g
Mospilan 20 SG, 100 g
89,01 Lei
101,36 Lei