Putregaiul alb al cepei si prazului
Putregaiul alb al cepei si prazului a fost observat prima data in anul 1841, in Anglia. Este o boala fungica care s-a raspandit rapid in toate tarile care cultiva speciile genului Allium. La noi in tara a fost observata prima data in 1918. In anii in care conditiile de raspandire sunt prielnice putregaiul alb poate compromite pana la 70% din recolta.
Simptomele putregaiului alb al cepei si prazului:
In primeverile in care gradul de umiditate este mai ridicat, martie-aprilie, varful frunzelor se vor ingalbeni. Ingalbenirea se dezvolta si rapid va ajunge spre bazele frunzelor, producand ofilirea plantelor.
Plantele afectate au radacinile si tunicile putrezite, acoperite de un miceliu de culoare alba, pufos in care se vor forma scleroti de dimensiuni mici (0.2-0.5 diametru) si culoare neagra.
Agentul patogen se numeste Sclerotium cepivorum, rezista in sol circa 4-5 ani prin scleroti care sunt purtati de apa de irigatie. Sclerotii pot fi observati si pe bulbii de plantare, in special la usturoi.
Sclerotii pot produce infectii noi si la o luna dupa ce s-au format. In culturi, fata de aceasta ciuperca exista 2 perioade de sensibilitate. Una intre martie si aprilie, iar a 2a dupa ce s-au format bulbii pana la recoltare.
Masuri de preventie si combatere ale putregaiului alb al cepei si prazului:
Trebuie neaparat sa tineti cont de: asolamentul de 5-6 ani, sa arati adanc dupa care sa ardeti resturile de plante bolnave, sa fertilizati echilibrat, sa folositi bulbi sanatosi la plantare.
Tratamente cu fungicide impotriva putregaiului alb al cepei si prazului:
Amistar - este un fungicid polivalent cu spectru larg de combatere a bolilor.
Dithane M 45 – Unul dintre cele mai cunoscute fungicide de contact, avand un spectru larg de combatere al patogenilor din culturile de camp.
Signum - este un produs compus din doua substante active cu diferite moduri de actiune.
Citeste acum si articolul despre Putregaiul cenusiu al cepei.