Putregaiul cenusiu al tomatelor
Putregaiul cenusiu al tomatelor este o boala fungica ce poate fi observata des la tomatele din sere si solarii, dar poate fi vazuta si la cele din camp, mai rar. Este o boala care produce pagube mari legumelor reducand perioada de pastrare dupa ce acestea au fost recoltate.
Simptomele putregaiului cenusiu al tomatelor:
Primele semne ale aparitiei putregaiului cenusiu la tomate sunt zonele de pe planta in care aceasta a fost ranita. Simptomele pot aparea pe fructele verzi pe suprafata carora puteti observa un puf de culoare cenusie si pe tulpina, care se poate indoi usor.
Pe suprafata tulpinilor atacul putregaiului cenusiu are loc des la baza plantei unde, vor aparea pete care sunt adancite in tesut si care in cazul in care vor inconjura tulpina, vor determina moartea plantelor. Pete de acelasi tip pot aparea pe diferite zone ale tulpinii, plantele ofilindu-se deasupra fiecarei zone de atac. Cea mai grava forma de atac a putregaiului cenusiu este cea de pe suprafata fructelor.
Ciuperca rezista anual pe suprafata resturilor vegetale unde traieste ca organism vegetal care isi procura hrana din substantele care sunt in descompunere (saprofit). Se raspandeste in camp si spatii protejate din cauza curentilor de aer si picaturile de ploaie.
Metode de combatere si prevenire a putregaiului cenusiu al tomatelor:
Recomandat pentru prevenirea atacului putregaiului cenusiu al tomatelor sa aerisiti corespunzator spatiile protejate si sa aplicati rational ingrasaminte.
Dithane M 45 - un fungicid foarte cunoscut care are un spectru foarte mare de combatere al patogenilor din culturile de camp.
Cidely Top - contine difenoconazol si ciflufenamid. Acest fungicid nu poate fi utilizat impreuna cu zeama bordeleza.
Teldor - un fungicid cu actiune de contact si local sistemica pentru combaterea putregaiului cenusiu la vita de vie, legume, capsun, flori ornamentale si a moniliozelor la pomii fructiferi.
Citeste si articolul despre Putregaiul uscat al tuberculilor de cartof.