Trips - Sfaturi si metode de combatere
Tripsii reprezinta daunatori obisnuiti care se gasesc in sere si gradini interioare/exterioare, acestia dauneaza plantelor din cauza modului lor de hranire si anume prin suptul sucului celular. Frunzele plantelor pot prezenta pete si mai ales isi pot schimba culoarea. Plantele ranite sunt rasucite, decolorate si au cicatrici.
Tripsul Californian (Frankliniella occidentalis)
Tripsul californian (Frankliniella occidentalis) reprezinta in prezent cea mai daunatoare specie de tripsi din multe culturi de sera. Acestia pot fi gasiti pe o mare varietate de plante, inclusiv multe culturi de legume si plante de ornament in sere si pe diferite buruieni. Este un daunator deosebit de important in castraveti, ardei, vinete si multe culturi ornamentale.
Tripsii californieni (Frankliniella occidentalis) se transforma in pupa in sol, desi acestea pot fi gasiti si pe frunze, in flori sau in alte locuri adapostite. Etapele prepupale si pupale pot fi recunoscute prin inceputul lor de aripi in curs de dezvoltare. In comparatie cu prepupa, pupa are capete de aripa mai lungi, mai dezvoltate si antene mai lungi, care sunt curbate in sus. Etapele prepupale si pupale nu se hranesc si se misca numai daca sunt deranjate. La adulti ambele perechi de aripi sunt pe deplin dezvoltate.
Tripsii californieni (Frankliniella occidentalis) prefera sa se hraneasca cu tesuturi vegetale in curs de dezvoltare, cum ar fi varfurile de crestere si mugurii florali. Cand aceste tesuturi se dezvolta in continuare, frunzele si florile pot aparea grosolan deformate. Este posibil ca mugurii florali puternic infestati sa nu se deschida deloc. Fructele pot fi, de asemenea, deteriorate, chiar si la densitati mici, dand nastere unor deformari, uneori gasite in culturile de castraveti. In multe culturi ornamentale, chiar si un numar foarte mic de tripsi pot provoca daune prin transmiterea virusurilor sau prin reducerea valorii estetice prin deteriorarea florilor, de exemplu la trandafiri.
Pentru combaterea tripsului californian puteti folosi insecticidul Kabon.
Tripsul plantelor de sera (Heliothrips haemorrhoidalis)
Femelele adulte isi introduc ouale in frunza sau pe suprafata fructului. Chiar inainte de a ecloza veziculele. Ouale sunt albe si au forma de bananam, fiind introduse individual in tesutul plantei.
Tripsul plantelor de sera (Heliothrips haemorrhoidalis) apare la nivel mondial in tropice si subtropice. Desi a fost observat initial din Europa, acesta a provenit din America de Sud. Probabil a fost introdus in Europa pe plantele ornamentale din America tropicala. Acest trips poate fi gasit probabil in mare parte din lume datorita obiceiului sau de a trai in sere.
Tripsul plantelor de sera ataca plantele de azalee, garoafe, trandafiri, crizanteme, etc. Tripsul plantelor de sera cauzeaza probleme sub forma de pete in dezvoltarea citricelor (de exemplu, pete inelare sau roseata neregulata), la fructe imature si mature, sau in cazul in care o frunza sau o crenguta este in contact direct cu fructele.
Pentru combaterea tripsului plantelor de sera puteti folosi insecticidul Faster 10 CE.
Tripsul ovazului (Selenothrips graminum)
Stadiul larvar este format din 2 stadii care se hranesc si se dezvolta pe frunze, flori si fructe. Stadiile prepupa si pupa isi completeaza adesea dezvoltarea pe sol sau mediu de crestere, dar pupatia poate avea loc si pe planta. Pupa este o etapa de non-hranire in care se formeaza aripile si alte structuri adulte.
Adultii sunt zburatori slabi, de obicei fac zboruri scurte de la frunza la frunza sau de la planta la planta. Cu toate acestea, ele se disperseaza rapid in intreaga sera. Tripsii adulti pot fi transportati pe curentii vantului si vor intra in sera prin orificii de aerisire si usi.
Monitorizarea nivelurilor populatiei de trips este esentiala pentru managementul de succes al daunatorilor. In culturile de legume, monitorizarea ar trebui sa inceapa in timpul inmultirii si sa continue dupa transplantare. In culturile de floricultura, tripsii pot fi prezenti la niveluri daunatoare pe tot parcursul anului, desi populatiile sunt de obicei mai mici in timpul iernii.
Pentru combaterea tripsului ovazului este recomandat aplicarea tratamentelor cu insecticide specifice.
Tripsul orzului (Limothrips denticornis)
Dezvoltarea de la ou la adult dureaza aproximativ 3 saptamani. Masculii mor, iar femelele imperecheate ierneaza la adapost. Adultii si larvele se hranesc in teaca terminala sau capul de orz. Tripsul strapunge samburii. Daunele hranirii cauzate de trips au ca rezultat, in general, o crestere a numarului de samburi subtiri sau mici.
Plante atacate: Se hraneste cu diferite graminee cultivate (grau, orz, secara) si spontane.Pe tulpina, atacul este indicat prin indoire si curbare, in regiunea superioara a internodului, provocand pete albe - rosiatice.
Pentru combaterea tripsului orzului puteti folosi insecticidul Actellic 50 EC.
Tripsul secarei (Haplothrips aculeatus)
In general adultii trips sunt insecte subtiri foarte mici (mai putin de 0.6 cm) de culoare neagra, cu doua perechi de aripi. Fara a folosi o lupa, ele seamana cu fire mici inchise la culoare.
Corpul sau este negru, lung de 2 mm, masculii fiind mai mici decat femelele. Oul este ovoidal si translucid, iar larvele sunt portocalii-rosii, lungi de 1,8 mm. Pupa este de aceeasi culoare ca si larva si are 1,7 mm lungime.
Ca metoda de prevenire impotriva tripsului secarei (Haplothrips aculeatus) aratul adanc de 20-25 cm asigura disparitia a 90% din larvele care sunt incorporate cu reziduurile vegetale in sol.
Pentru combaterea tripsului secarei puteti folosi insecticidul Karate Zeon 50 CS.
Tripsul graului (Haplothrips tritici)
Aceasta specie a fost semnalata la sfarsitul secolului al XIX- lea, in Uniunea Sovietica. In Europa, este larg raspandit in diferite regiuni geografice.
Spicul poate fi deteriorat partial sau complet, in functie de faptul ca atacul are loc asupra rahidelor tepului (atac radial) sau asupra inflorescentelor (atac floral).
Organele atacate prezinta ofilire, devin galbene sau albe, urmate de modificari de forma. Atacul este mai puternic atunci cand are loc mai tarziu sau se extinde mult peste perioada normala si poate determina ceea ce se numeste albirea varfurilor, total sau partial.
Pentru a scapa de tripsul graului puteti folosi insecticidul Mavrik 2 F.
Inapoi la categoria "Tripsi".