Categorii

Conifere - Sfaturi pentru combaterea bolilor

Boli conifere - Tratamente conifere - Combatere boli conifere


Boli ale coniferelor

Coniferele se dezvolta cel mai bine in regiuni inalte cum ar fi dealurile, muntele. Organele coniferelor produc substanta asa-numita rasina. Coniferele au frunze in forma de ace, fiind acoperite cu un strat de ceara. Coniferele nu fac fructi, iar florile acestora nu au ovar, stil si stigmat.

Bolile care pot afecta coniferele sunt:

Cancerul laricelului (Lachnellula willkommii):

Cancerul laricelului este cauzat de ciuperca Lachnellula willkommii si este o boala grava in multe parti ale Europei. Boala este prezenta si in Japonia, China si Rusia.

Prevenirea si combatera Cancerului laricelului:

  • Asigurati distante optime intre arbori.
  • Evitati in zone care prezinta exces de umiditate.
  • Procurati materialul saditor numai din pepiniere autorizate.

Uscarea lujerilor

Aceasta este o boala a coniferelor si este cauzata de ciuperca Sirococcus tsugae, iar principalele sale simptome sunt defolierile.

Speciile de cedru si cucuta sunt specii ornamentale si respectiv forestiere valoroase in Marea Britanie. Ar putea cauza daune considerabile arborilor ornamentali valorosi din gradinile publice si private si pierderi economice, in special pentru sectorul pepinierelor.

Identificare si simptome

Cedrii au ace dispuse spiralat pe lastarii tineri conducatori. In primavara, copacii afectati prezinta ace moarte pe lastari, lastari morti, cancere etc.

Acele moarte sunt foarte distinctive, deoarece au o culoare caracteristica ,,roz" si devin maro numai pe masura ce sezonul avanseaza. Corpurile fructifere ale S. tsugae pot fi observate pe acele. Ramurile afectate pot prezenta cancere.

Conidiile ciupercii sunt dispersate local prin stropi de ploaie si este probabil ca vanturile puternice sa le poata dispersa pe distante mai lungi. Transmiterea semintelor a fost raportata pentru S. conigenus, dar nu exista informatii despre potentialul de transmitere a S. tsugae prin seminte.

Metode de prevenire si combatere impotriva Uscarii lujerului:

  • Aerisirea solariilor.
  • Respectarea perioadei de aplicare a tratamentelor la conifere.

Produse recomandate: Amistar, Champ 77 WG, Funguran OH, Kupferol.

Uscarea lujerului

Matura vrajitoarelor la brad (Melampsorella caryophyllacearum)

Daunele cauzate de aceasta rugina includ cresterea redusa, varfurile moarte deasupra infectiei si mortalitatea, in special in fazele de rasad si puieti. Ruperea poate aparea in punctul de infectii ale tulpinii. Copacii pot supravietui multi ani cu infectii ale acestei boli. Ciuperca traieste sistemic si peren la ambele gazde si poate ierna in oricare dintre gazde. La brad, mugurii si crengutele emergente sunt infectate primavara de sporii produsi pe gazda alternativa, iar ciuperca invadeaza lastarii tineri si induce formarea maturilor vrajitoarelor.

Metode de prevenire si combatere impotriva maturii vrajitoarelor la brad:

  • Mentinerea sanatatii arborilor.
  • Taierea si inlaturarea ramurilor infectate.
  • Mentinerea distantei optime intre arbori.

Rugina scoartei de pin (Cronartium sp.)

Rugina scoartei de pin este cauzata de ciuperca Cronartium ribicola care este una dintre cele mai importante boli ale pinului alb (Pinus sect. Quinquefolius). Pinii albi, in special copacii tineri, si plantele apartinand genului Ribes (coacaze si agrise) sunt susceptibili la boala.

Ciuperca este originara din Europa si Asia, iar pinii albi originari din Europa si Asia sunt in general rezistenti la boala, in timp ce cei originari din America de Nord sunt mai sensibili.

Ciuperca apare in toata Europa si Asia la niveluri scazute oriunde apar pini albi, provocand putine daune speciilor care au evoluat alaturi de ea. A fost introdus accidental in estul Americii de Nord la inceputul secolului al XX-lea si, in curand, s-a raspandit in gama de pin alb de est, provocand o mortalitate extinsa. In anii 1930 a aparut in nord-vestul Pacificului, introdus accidental pe pepiniera de pin alb de Est.

Pe pinul alb, simptomele initiale apar la sfarsitul verii sau toamna ca pete mici, galbene, pe ace. Infectia se raspandeste pe ac si in crenguta, unde se dezvolta o usoara umflare si ingalbenire in timpul urmatorului sezon de crestere. Numeroase vezicule galben pal (numite aecia) pot avea o dimensiune de pana la 3 mm si pot strapunge scoarta infectata la mijlocul lunii aprilie pana la mijlocul lunii mai, la un an sau mai mult dupa ce scoarta este infectata pentru prima data. Aceste vezicule se rup si elibereaza un numar mare de spori uscati, galben-portocalii. Blisterele dispar dupa descarcarea sporilor si se formeaza din nou in anul urmator. Pe masura ce coaja se usuca, pare aspra. Modelul de sporulare continua de-a lungul anilor pana cand tulpina este incinsa.

Produse recomandate: Zeama Bordeleza sau Melody Compact 49 WG.

Rugina scoartei conifere

Citeste si articolul despre Ingrijirea Ienuparului.

Produse recomandate

-12%
Fungicid Zeama Bordeleza (Bouille Bordelaise) 50
-83%
Kupferol 50 ml
Kupferol, 50 ml
11,30 Lei
65,68 Lei
Amistar, 250 ml
139,90 Lei
-22%
Champ 77 WG, 20 g
Champ 77 WG, 20 g
6,30 Lei
8,05 Lei