Conopida, Brassica oleracea var. botrytis, este o planta legumicola erbacee anuala sau bienala din familia Brassicaceae. Plantele de conopida au radacini putin adanci, cu o tulpina mica si ingrosata. Frunzele nervurate se ramifica din partea superioara a tulpinii si sunt de culoare verde deschis. Planta poate atinge o inaltime de 1-1,5 m si este cultivata cel mai frecvent ca o planta anuala, recoltata intre 60 si 100 de zile dupa plantare. Originea conopidei nu a fost determinata definitiv, dar se crede ca stramosul ei, varza salbatica, isi are originea in Asia Mica antica.
Bolile care pot afecta cultura de conopida sunt:
Putregaiul umed al cruciferelor (Erwinia carotovora)
Putregaiul umed al cruciferelor a fost observat prima data in 1934, pe rapita si nap. La noi in tara a fost observat in 1950 pe varza si gulie. Este o boala foarte periculoasa la culturile semincere, producand pagube chiar si in timpul depozitarii legumelor.
Agentul patogen se numeste Erwinia carotovora pv.carotovora, rezista anual in resturile vegetale. Raspandirea bacteriei are loc prin materialul de inmultire.
Pentru combaterea putregaiului umed al cruciferelor este recomandata utilizarea fungicidului Tebucur 250 EW.
Putregaiul negru (Xanthomonas campestris)
Agentul patogen este raspandit prin seminte infectate, iar aparitia bolii este favorizata de conditiile climatice.
Metoda principala de control a putregaiului negru este prin utilizarea unor bune practici de salubritate. Rotatia culturilor la culturi necrucifere la fiecare 2 ani. Cultivarea de soiuri rezistente la plante. Combaterea speciilor de buruieni care pot dauna culturii.
Hernia radacinilor (Plasmodiophora brassicae)
Aceasta boala se manifesta pe suprafata frunzelor si a radacinii. Pe suprafata frunzelor puteti observa zone de culoare galbena, apoi cand boala avanseaza duce la ofilirea acestora. Pe suprafata radacinilor se vor putea observa umflaturi, aceasta boala poate aparea inca din stadiu de rasad. Pentru combaterea herniei radacinilor este recomandat inlaturarea plantelor bolnave precum si verificarea rasadurilor inainte de plantare.
Putregaiul alb (Sclerotinia sclerotiorum)
Atacul putregaiului alb pe suprafata campului incepe prin acoperirea plantelor cu un puf de culoare alba. Daca gradul de umiditate este ridicat, iar temperaturile sunt mari plantele pot fi distruse in intregime.
Pentru combaterea putregaiului este recomandata utilizarea fungicidului Topas 100 EC.
Mozaicul conopidei (Cauliflower mosaic virus)
Aceasta boala se manifesta sub forma de mozaic pe frunze si poate duce la incetinirea cresterii plantelor. Boala este transmisa de diverse specii de afide, inclusiv afida varzei si afida piersicului, etc.
Ca metode de prevenire a mozaicului conopidei sunt: Tinerea sub control a buruienilor din cultura, aplicarea tratamentelor impotriva diverselor insecte.
Daunatori care pot afecta cultura de conopida:
Afide
Afidele sunt insecte mici, cu corp moale, care se hranesc cu lichidele bogate in nutrienti din plante. In numar mare, pot slabi semnificativ plantele, daunand florilor si fructelor. Afidele se inmultesc rapid, deci este important sa le controlam inainte de a incepe reproducerea. Multe generatii pot aparea intr-un singur sezon. Vestea buna este ca tind sa se miste destul de incet, iar controlul afidelor este relativ usor.
Pentru combaterea afidelor este recomandata utilizarea insecticidului Decis Expert 100 EC.
Musculita alba de sera (Trialeurodes vaporariorum)
Musculita alba de sera (Trialeurodes vaporariorum) este unul dintre cei mai mari daunatori ai culturilor vegetale si ornamentale din sere din intreaga lume. Musculita alba de sera provine initial din America tropicala si subtropicala, probabil Brazilia sau Mexic. Sute de specii de plante din diferite familii servesc drept gazde potrivite pentru aceasta musculita alba. Apare pe multe culturi, inclusiv vinete, fasole, castraveti, ardei, rosii, trandafiri.
Larvele musculitei albe au nevoie de multe proteine pentru a se dezvolta si, prin urmare, consuma o cantitate mare de seva. Aceasta contine o proportie ridicata de zahar, iar excesul este excretat ca miere, larvele mai mari expulzand cantitati mari. Daunele pe care musculitele albe le cauzeaza unei culturi sunt rezultatul hranirii cu seva din frunzele plantei si secretarea mierii.
Pentru combaterea musculitei albe de sera este recomandata utilizarea fungicidului Mavrik 2 F.
Buha Verzei (Mamestra brassicae)
Buha verzei (Mamestra brassicae) este un defoliator foarte polifag. Pe langa faptul ca este un daunator major al verzei, se hraneste cu 70 de plante din 22 de familii, printre care culturi precum ardei dulci, rosii, capsuni, salata, sfecla rosie, ceapa, dar si crizanteme si garoafe. Este o specie intalnita in Europa, Africa de Nord.
Omizele mari se hranesc in principal cu cele mai tinere frunze, producand frunze scheletate si gauri in frunze. Omizele distrug un numar mare de frunze scazand astfel valoarea comerciala a culturilor infestate.
Pentru a putea combate buha verzei este recomandata utilizarea insecticidului Mospilan 20 SG.
Fluturele alb al verzei (Pieris brassicae)
Omizile albe mici sunt de culoare verde pal, cu un corp de pana la 2,5 cm lungime, in timp ce omizile albe mari au 4 cm si sunt galbene cu marcaje negre. Fluturii adulti depun oua din mai pana in iunie si apoi din iulie pana in septembrie.
Pentru combaterea fluturelui alb al verzei este recomandata utilizarea fungicidului Coragen 20 SC.
Pentru mai multe detalii despre Cultivarea conopidei, click aici!