Categorii

Coriandru (Coriandrum sativum)


Coriandru

Coriandru

Coriandrul este un condiment produs din semintele rotunde, de culoare cafenie, ale plantei de coriandru ( Coriandrum sativum) , care face parte din familia patrunjelului. Cuvantul coriandru poate fi folosit pentru a descrie intreaga planta: frunze, tulpini, seminte. Dar cand vorbim de coriandru, majoritatea oamenilor se refera la condimentul produs din semintele plantei. Frunzele plantei se aseamana cu cele ale patrunjelului. Radacinile de coriandru apar, de asemenea, in utilizarea culinara ca un supliment intepator la curry thailandez. Coriandrul creste ca planta nativa in intreaga lume, inclusiv in Europa, Asia, Africa si in America.

Originile coriandrului: Se stie putin despre originile plantei de coriandru , desi, in general, se crede ca este originar din Marea Mediterana si din parti din sud-vestul Europei. Expertii considera ca utilizarea sa dateaza de cel putin 5.000 i.Hr. Referintele la coriandru pot fi gasite in scrierile sanscrite, iar semintele au fost plasate in mormintele egiptene.

Ce gust are coriandrul: Semintele de coriandru au o aroma placuta de lamaie. Se potriveste foarte bine la gust cu chimenul si multe retete includ cantitati egale din cele doua condimente. Frunzele plantei si semintele coapte au un gust complet diferit si nu se pot inlocui reciproc.

Cum se planteaza coriandrul: In exterior, coriandrul prefera o zona umbrita deschisa si sol foarte bine drenat, adica un pamant care permite scurgerea eficienta a apei, ceea ce inseamna ca nu se vor forma balti.

Coriandrul este cel mai frecvent cultivat intr-un ghiveci - fie intr-o zona putin umbrita pe terasa, fie pe un pervaz care nu primeste lumina directa a soarelui arzand vara si care nu se incalzeste prea mult.

Cum se ingrijeste coriandrul:

Cand semanati in aer liber, mentineti rasadurile subtiri / plantele tinere la 5-7,5 centimetri distanta. Daca doriti in mod specific sa-l cultivati pentru semintele sale, puneti la o distanta de 20-25cm.

Oferiti plantelor ingrasamant natural, noi va recomandam sa utilizati Cropmax. Acest lucru va va asigura ca plantele continua sa produca un aport constant de frunze. Nu utilizati furaje bogate in potasiu, deoarece acestea vor incuraja inflorirea prematura.

Recoltarea coriandrului:

Incepeti sa recoltati frunzele atunci cand sunt verzi si tinere, iar plantele au o inaltime de 10-15cm.

Beneficiile consumului de coriandru:

Poate ajuta la reducerea zaharului din sange: Glicemia ridicata este un factor de risc pentru diabetul de tip 2.

Semintele de coriandru, extractul si uleiurile pot ajuta la scaderea zaharului din sange.

Imbunatateste procesul de digestie: Uleiul extras din seminte de coriandru poate accelera si promova o digestie sanatoasa.

Un studiu de 8 saptamani efectuat pe 32 de persoane cu sindrom de colon iritabil a constatat ca 30 de picaturi de medicamente pe baza de plante care contin coriandru administrate de trei ori pe zi au scazut semnificativ durerea abdominala, balonarea si disconfortul.

Extractul de coriandru este utilizat ca stimulent al apetitului in medicina traditionala iraniana.

Boli care pot aparea la coriandru:

Fainarea - Aceasta ciuperca poate ataca toate organele aeriene ale plantei, pe suprafata frunzelor de la baza se poate observa o pasla de culoare alba. Plantele care sunt atacate de aceasta boala pot fi oprite din procesul de dezvoltare.

Va recomandam utilizarea fungicidului Thiovit Jet 80 WG.

Fainare

Daunatori care pot aparea la coriandru:

Afide: Acestea se deplaseaza de la planta la planta, pot fi gasite in colonie pe partea din spate a frunzei. Acestea se hranesc cu sucul celular, in acest fel ofilind-o.

Va recomandam sa utilizati Mospilan 20 SG, este un insecticid sistemic din grupa produselor neonicotinoidice, cu un spectru larg de combatere..

Nematozi: Atacul acestora se manifesta asupra radacinilor, astfel apar umflaturi (gale) si zone hipertrofice ce se manifesta datorita reactiei de aparare a plantei. Va recomandam utilizarea Basamid granule, sterilizant de sol, cu actiune nematocida, insecticida si fungicida. Efect erbicid asupra semintelor din sol.

Omizi: Acestea au 2 genetarii pe an, prima in mai-iunie, a 2a in august-octombrie. Atacul acestora consta in rosul frunzelor plantei, acestea capatand o forma scheletica.

Pentru a scapa de omizi va recomandam sa utilizati Coragen 20 SC, un insecticid cu spectru larg in combaterea insectelor daunatoare.

Limacsi: Acesta ataca numeroase plantatii, si poate produce daune considerabile culturilor gaurind frunzele.

Pentru a scapa de limacsi va recomandam sa utilizati Moluscocid Optimol, este un moluscocid specific si selectiv, formulat sub forma de granule pe baza de drojdii superioare folosite ca atractant alimentar in combinatie cu un surfactant special care imbunatateste absorbtia substantei active

Va invitam sa cititi si articolul despre Coada Soricelului.

Produse recomandate

-27%
Thiovit Jet 80 WG, 30 g
Thiovit Jet 80 WG, 30 g
3,92 Lei
5,36 Lei
Coragen 20 SC, 200 ml
415,90 Lei
-12%
Mospilan 20 SG, 100 g
Mospilan 20 SG, 100 g
89,01 Lei
101,36 Lei