Hedera
Hedera helix sau dupa denumirea populara iedera, este o planta agatatoare, dar si taratoare care face parte din familia Araliaceae. Hedera helix este originara din Europa si vestul Asiei.
Aceasta plant poate fi observata cel mai des in curti si parcuri. Oricum aceasta planta poate fi detinuta si ca planta de interior.
Profilul plantei Hedera helix (iedera)
- familie: familia araliaceae
- gen: hedera
- specie: iedera comuna (hedera helix)
- origine: Europa, zone mediteraneene
- planta de frunze decorativa mereu verde, care se catara datorita radacinii
- inaltime: in functie de specie 300 pana la 400 de centimetri
- planta rezistenta la inghet
Hedera helix (iedera) - Ingrijire
Poate ca datorita caracterului sau de standard scazut, iedera creste atat in aer liber, cat si in interior. Interesant, chiar iedera decorativa poate trai pana la 100 de ani. Prin urmare, merita sa aruncam o privire mai atenta asupra acestor plante de camera si sa le ingrijim bine.
Locatie
Hedera helix necesita un loc destul de racoros. Nu se simte bine in zone foarte calduroase. Prin urmare, un pervaz insorit, deasupra unui radiator nu este locul ideal. Hedera helix (iedera) are nevoie de o camera luminoasa, unde razele soarelui sa nu bata direct pe ea. Chiar si in semi-umbra se poate dezvolta minunat. Ideal este o temperatura de aproximativ 18 grade Celsius, cu o umiditate destul de ridicata.
Sfat: Speciile cu frunze colorate au nevoie de o locatie mai luminoasa decat speciile cu frunze monocrome, de culoare verde inchis.
Sol
Ca planta cu standard scazut, solul normal al florilor este suficient pentru standardele iederii. Este important ca solul sa fie bine drenat pentru a nu acumula mici balti si a duce la aparitia bolilor de tip fungic.
Sezonul replantarii sau plantarii
Anotimpul perfect pentru replantare este primavara, alternativ si toamna. Planta este mult mai confortabila, in cazul in care replantarea este anterioara perioadei de incalzire. Primavara ofera conditii mai bune, mai ales daca plantele sunt deja destul de mari si radacinile se ridica deja din ghiveci. Noul ghiveci ar trebui sa fie cu aproximativ doua latimi mai mari decat cel vechi.
Udare
La fel ca multe alte plante, hedera helix nu suporta sa fie udata in exces. Asigurati-va ca solul este pastrat umed, dar nu in exces (solul care este prea ud, prezinta mici balti la suprafata). Cei care nu au multa experienta in udarea plantelor, adesea isi ineaca plantele. Ca sa va dati seama daca planta dumneavoastra necesita udare incercati testul cu degetul, puteti stabili cu usurinta daca planta are nevoie de udare sau nu. Daca suprafata este uscata, planta are nevoie de apa.
Taiere
Iedera ca planta de casa este foarte placuta la taiere. Datorita cresterii sale mari, planta verde poate fi taiata dupa bunul plac. Astfel, controlati firele lungi sau vegetatia de pe suportul de crestere si pastrati planta la dimensiunea dorita.
Acesta este modul in care il taiati corect:
- cel mai bun moment pentru taiere este primavara
- incepe prin subtierea ramurilor slabe si ofilite
- apoi taiati pe partea de sus a nodurilor frunzelor care indica spre exterior
Si in timpul anului sunt posibile mici taieri de corectare. Taiati intotdeauna cu foarfece ascutite bune pentru a minimiza riscul unei infectii. Daca doriti o crestere stufoasa pentru plantele tinere, taiati din cand in cand varfurile de lastari.
Hedera helix - Iernare
Hibernarea iederii nu este o problema atata timp cat aceasta nu este asezata langa un radiator. Intre 10 si 18 grade Celsius este vizibil confortabil. Retineti ca umiditatea este suficienta. Din acest motiv, umezirea frunzelor in mod regulat este aproape mai importanta decat udarea (in orice caz redusa). Solul trebuie sa ramana moderat umed.
Fertilizarea - Hedera helix (iedera)
Pentru a va asigura ca iedera se dezvolta splendid, se recomanda sa o fertilizati din cand in cand. Deoarece solul, altul decat solul in aer liber, inceteaza sa mai hraneasca planta dupa un timp, se recomanda fertilizarea. Din nou, devine clar cat de scazute sunt standardele de iedera.
Cu toate acestea, daca doriti o crestere puternica, ar trebui sa fertilizati intre martie si septembrie, fie cu un ingrasamant lichid o data la doua saptamani, fie cu un ingrasamant pe termen lung care este prelucrat in sol.
Plantele ornamentale cu frunze prefera un ingrasamant pe baza de azot, care ar trebui adaugat la apa de turnare intr-o concentratie foarte scazuta.
Sfat: Nu adaugati niciodata ingrasamant pe solul uscat. Este mai bine sa fertilizati dupa umezirea solului.
Din septembrie, fertilizarea nu mai este necesara. Plantele din acea perioada vor incepe sa intre in stadiul de hibernare. Puteti folosi un ingrasamant profesional pentru plante ornamentale Osmocote.
Specii - Hedera helix (iedera)
Soiuri de Hedera (iedera) cu frunza mica:
Hedera helix buttercup: are frunze late si de obicei culoare galbuie
Hedera helix eva: frunze de culoare cenusie, margini albe si impartite in 3 lobi
Hedera helix gracier: are frunze de dimensiuni mici cu lobi superficiali, pigmentati cu culori de gri-argintiu si margini de culoare alba.
Daunatorii care pot aparea la Hedera helix (iedera) sunt:
Pentru a combate aparitia acarienilor la hedera helix puteti utiliza urmatorul insecticid: Vertimec 1.8 EC.
Paduchi lanosi - Pentru a scapa de paduchii lanosi puteti folosi insecticidul Mavrik 2 F.
Puteti inlatura paduchii testosi daca folositi insecticide precum: Kabon.
Citeste si articolul despre Gynura.