Salcia energetica este o specie cu ciclu de rotatie scurt si regenerare vegetativa, este o planta lemnoasa care are o crestere rapida de pana la 3 - 3,5 cm / zi si o durata de viata de 20-25 de ani. In 2-3 ani poate creste la inaltimea lastarilor de 6-7 m. Incepand cu al 2-lea sau al 3-lea an, se poate obtine un randament de cel putin 30 t / ha / an.
Caracteristicile salciei energetice:
Salcia energetica are o crestere rapida (pana la 3-3,5 cm / zi), o valoare calorica ridicata. Este o planta care se poate adapta la diferite conditii pedoclimatice. Recoltare constanta de biomasa timp de 20-25 de ani. Aplicand o tehnologie adecvata, se poate obtine un randament anual de biomasa excelent. Potrivita pentru soluri cu exces de apa, soluri poluate si degradate
Necesitati climatice ale salciei energetice
Salix viminalis se dezvolta foarte bine in conditii climatice temperate, cu temperaturi medii anuale de 8-12 de grade Celsius. Nu necesita multa lumina, atata timp cat densitatile recomandate sunt satisfacute. Tolereaza inghetul pana la - 30 de grade Celsius si seceta moderata. Poate fi cultivata pe diferite tipuri de sol, sustinand un pH intre 3,5 si 10, valoarea ideala fiind intre 5,5 si 7,5. Are o toleranta zero la solurile sarate.
Randamentele depind de calitatea solului, de clima si de disponibilitatea apei. Dintre aceste elemente, disponibilitatea apei este de departe cea mai necesara pentru maximizarea randamentului. Intr-un anumit sens, daca nu exista conditii naturale perfect adecvate, irigarea trebuie sa fie implementata pentru a atinge randamente si profituri maxime.
Pregatirea terenului pentru plantarea salciei energetice
Pregatirea solului incepe in anul inainte de infiintarea plantatiei prin indepartarea buruienilor, administrand erbicide neselective (totale). Dupa indepartarea vegetatiei, terenul este adanc inmuiat, dupa care este arat. Odata pregatit solul, se poate efectua fertilizarea de baza. La inceputul primaverii terenul ar trebui sa fie gata pentru gazduirea butasilor de salcie energetica.
Cateva exemple de erbicide totale sunt: Roundup Classic Pro, Roundup Energy sau Clinic Xpert.
Material de plantare
Pentru infiintarea plantatiei exista soiuri si hibrizi de salcie energetica selectati, fiecare adaptat conditiilor specifice solului si climatului. Materialul de plantare - butasi, trebuie sa fie de buna calitate si certificat.
Plantarea salciei energetice
Timpul ideal de obicei pentru plantare este primavara cat mai devreme posibil, cand exista umiditate in sol. Plantarea se face in randuri duble cu distante intre ele, pentru a permite accesul pentru intretinere, recoltare si mecanizarea transportului. Distanta plantelor axiale in rand este de 75 cm, distanta dintre doua randuri este de 75 cm, in timp ce spatiul dintre randurile duble invecinate este de 1,5 m. Astfel se obtine o densitate de plantare de aproximativ 14.000 butasi / ha.
Randamente si recoltare – Salcia energetica
Randamentul este in cele din urma tot ceea ce conteaza in sensul acestei afaceri. Se pot stabili recolte mari in majoritatea Europei de Est, chiar si pe soluri de calitate scazuta, in cazul in care exista suficienta apa in timpul sezonului vegetativ. Schimbarile climatice au provocat conditii aride in crestere rapida, facand astfel irigarea obligatorie. Pe plantatiile intretinute corespunzator, cu sistemul de irigare in loc, se pot atinge productii anuale de 50-50 t / ha (masa umeda la recoltare). Frecventa optima de recoltare este la fiecare al doilea an, facand astfel o masa de recoltare de 130 sau mai mult t / ha. Prima recoltare se efectueaza de obicei in al 2-lea sau al 3-lea an, adica atunci cand randamentul depaseste 25-30t / ha. Frecventa de recoltare este in relatie directa cu randamentul si difera de la o regiune la alta. Recoltarea are loc atunci cand plantele isi pierd frunzele, in perioada de repaus vegetativ din noiembrie pana in martie.
Citeste si articolul nostru despre Combaterea bolilor si daunatorilor in cultura de rapita!