Categorii

Sfecla furajera - Cele mai bune sfaturi pentru a infiinta o cultura de sfecla furajera

Recoltare - Boli - Irigare


Sfecla furajera

Sfecla furajera este o planta cultirvata pentru radacina carnoasa folosita pe post de leguma in alimentatia omeneasca si ca planta furajera. Sfecla furajera este o planta bienala, in primul an creste din seminte si se dezvolta, iar in al doilea an formeaza semintele.

Cele mai bune sfaturi pentru cultivarea sfeclei furajere:

Sfecla furajera este o hrana bogata in energie, cu potentialul de a oferi rezultate atat pentru cultivator, cat si pentru consumator. Sfecla este una dintre cele mai mari surse de energie pe kilogram de substanta uscata din toate culturile furajere.

Rotatia culturii - Sfecla furajera ar trebui cultivata numai dupa ce au trecut doi ani de cand a fost cultivata o cultura de sfecla, brassica sau rapita.

Perioada de insamantare - Sfecla furajera poate fi semanata de la inceputul lunii aprilie. Sfecla este o cultura sensibila si nu va prospera in conditii dure. Intarzierile dupa mijlocul lunii aprilie vor reduce randamentele cu aproximativ 4% pe saptamana. Ultima perioada de insamantare este la sfarsitul lunii mai.

Ratele de insamantare - Cu latimi de rand de 56 cm si distanta intre randuri de 18 cm. Este recomandabil sa semanati la o adancime de 3,2 cm.

Fertilizarea Sfeclei furajere - PH-ul recomandat pentru cultivarea sfeclei furajere este de 7 si, in mod ideal. Sfecla furajera poate fi fertilizata si organic. Aplicarea ingrasamintelor care contin fosfor si potasiu se realizeaza odata cu procesul de arat.

Controlul buruienilor in cultura de sfecla furajera - Controlul slab al buruienilor este cea mai frecventa cauza a esecului culturilor. Aparitia buruienilor in cultura de sfecla furajera poate scadea randamentul productiei cu pana la 10%.

Alegerea soiului de sfecla furajera - Soiurile de sfecla furajera sunt in general clasificate dupa continutul de substanta uscata si culoarea radacinii.

Sfecla furajera, conditii necesare pentru dezvoltare - Sfecla furajera are cerinte ridicate fata de temperatura, semintele germinand in pamant cand temperaturile sunt cuprinse in intervalul de 6-8 grade Celsius. Temperatura ideala pentru perioada de vegetatie a sfeclei furajere este de 18-25 de grade Celsius. Pentru a putea dezvolta productii mari de sfecla furajera trebuie sa se obtina circa 500-600 de mm precipitatii pe parcursul perioadei de vegetatie.

Sfecla furajera

Recoltarea sfeclei furajere - Recoltarea sfeclei furajere trebuie sa aibe loc in momentul in care frunzele incep sa se ingalbeneasca. Temperaturile ideale la care ar trebui inceperea recoltarii sfeclei furajere sunt cuprinse in intervalul 5-6 grade Celsius.

Irigarea sfeclei furajere - Pentru a putea obtine productii mari de sfecla furajera va trebui sa irigati cultura. Pe parcursul perioadei de vegetatie puteti iriga de 4-8 ori cu o norma de aproximativ 550 metri cubi per hectar.

Bolile care pot aparea in cultura de sfecla furajera sunt:

Fainarea sfeclei - Fainarea este o problema predominanta in productia de sfecla de zahar. Fainarea sfeclei apare de regula in zonele semi-aride cu clima calda si uscata. Speciile fungice care provoaca fainarea la sfecla sunt Erysiphe polygoni si Erysiphe betae. Fainarea la sfecla de zahar se manifesta pe partea inferioara a frunzelor mai vechi, unde apar pete de dimensiuni mici, circulare, albe de miceliu, acestea raspandindu-se rapid in frunzis. In cele din urma, frunzele pot deveni galbene si maro-violacee inainte de a se ofilii complet. Pentru combaterea fainarii la sfecla furajera puteti folosi fungicide precum Score 250 EC sau Impact 125 SC.

Putregaiul inimii sfeclei - Putregaiul inimii sfeclei este una dintre cele mai frecvente boli ale sfeclei si mai este cunoscuta si sub numele de patarea bruna a frunzelor. Putregaiul inimii sfeclei poate produce pagube intre 15 si 40% recoltei. Tesuturile vor putrezi si apar caverne centrale, uscate care se vor adanci in corpul sfeclei. Dupa ce frunzele au fost distruse, planta va incerca sa isi refaca foliajul din mugurii de la suprafata solului. Pentru combaterea putregaiului inimii sfeclei puteti folosi fungicidul Dithane M 45.

Citeste si articolul despre Combaterea bolilor si daunatorilor la sfecla de zahar!

Produse recomandate

-40%
Score 250 EC, 2.5 ml
Score 250 EC, 2 ml
8,99 Lei
14,93 Lei