Categorii

Cartof (Solanum tuberosum) - Cum se planteaza, cand si cum se recolteaza

Recoltare - Boli - Plantare


Cartof

Cartoful (Solanum tuberosum) - Este o planta care face parte din familia Solanaceae, are flori de culoare alba sau violet cu tulpini care cresc in pamant.

Cand se planteaza:

  • Pentru a evita inghetul, luati in considerare plantarea cartofilor de la 0 la 2 saptamani dupa ultimul inghet de primavara. Puteti planta mai devreme, de indata ce solul poate fi prelucrat, dar fiti constienti de faptul ca unele culturi pot fi distruse de inghet sau de sol prea umed.
  • Solul, nu calendarul, va va spune cand este timpul sa plantati. Temperatura solului ar trebui - in mod ideal - sa fie de cel putin 10 deg C. De asemenea, solul nu trebuie sa fie atat de umed incat sa se lipeasca si sa fie greu de lucrat. Lasa-l sa se usuce un pic, mai intai. La fel ca alte seminte, bucatile de seminte de cartofi vor putrezi daca sunt plantate in pamant prea umed.

In regiunile sudice, cartofii pot fi cultivati ca si cultura de iarna, iar perioadele de plantare variaza din septembrie pana in februarie. Acolo unde iernile sunt relativ blande, puteti planta o cultura de toamna in septembrie.

Pregatirea locului de plantare - cartof:

  • Cartofii cresc cel mai bine in soluri racoroase, bine drenate, libere, care se situeaza intre 7 deg si 13 deg C.
  • Alegeti o locatie insorita - cel putin 6 ore de lumina solara in fiecare zi.
  • Cultivati cartofii in randuri distantate la aproximativ 3 metri.
  • Cu o sapa sau o lopata cu punct rotund, sapati o groapa de aproximativ 15 cm latime si 20 cm adancime.

Cum se planteaza cartoful:

In fiecare groapa, asezati o bucata de cartofi cu seminte.

Daca solul din gradina este foarte stancos, puneti bucatile de cartofi cu seminte direct pe pamant. Presarati cu un amestec de sol si compost. Acoperiti-le cu paie sau frunze, adaugand materialul pe masura ce cresc cartofii.

Cei mai buni pentru inceput sunt cartofii de samanta.

Utilizati un cutit curat si ascutit pentru a taia cartofii mari in bucati care au aproximativ dimensiunea unei mingi de golf, asigurandu-va ca exista cel putin 2 ochi pe fiecare bucata.

La 12 pana la 16 zile dupa plantare, cand apar muguri, folositi o sapa pentru a umple usor groapa cu inca 7 pana la 10 cm de sol, lasand cativa centimetri din plante expuse.

Dupa ce tulpinile de cartofi au aparut, adaugati mulci organici intre randuri pentru a conserva umezeala, ajuta la combaterea buruienilor.

Cand are loc recoltarea de cartofi:

Cartofii obisnuiti sunt gata de recoltat atunci cand frunzele incep sa dispara.

,,Cartofii noi", care sunt cartofi care sunt recoltati in mod intentionat devreme pentru dimensiunea mai mica si coaja frageda, vor fi gata pentru recoltare la 2 pana la 3 saptamani dupa ce plantele inceteaza sa infloreasca. Cartofii noi nu trebuie vindecati si trebuie consumati in cateva zile de la recoltare.

Cum se culeg cartofii:

Taiati frunzisul maro si lasati cartofii inca 10-14 zile inainte de recoltare. Acest lucru permite cartofilor sa dezvolte o coaja suficient de groasa. Nu asteptati prea mult, totusi, cartofii pot putrezi (mai ales in solul incarcat de umiditate).

Dezgropati usor, avand grija sa nu deteriorati tuberculii. Cartofii deteriorati vor putrezi in timpul depozitarii si ar trebui folositi cat mai curand posibil. Solul nu trebuie sa fie compact, asa ca saparea ar trebui sa fie usoara.

Daca solul este foarte umed, lasati cartofii sa se usuce cat mai mult posibil inainte de a-i depozita.

Un beneficiu al cartofilor este ca pot ajuta la controlul glicemiei. Cartofii contin un tip special de amidon cunoscut sub numele de amidon rezistent .

Acest amidon nu este descompus si complet absorbit de corp. In schimb, ajunge la intestinul gros, unde devine o sursa de nutrienti pentru bacteriile benefice din intestin.

Cercetarile au legat amidonul rezistent de multe beneficii pentru sanatate, inclusiv reducerea rezistentei la insulina, care, la randul sau, imbunatateste controlul glicemiei.

Un studiu efectuat pe persoane cu diabet zaharat de tip 2 a constatat ca consumul unei mese cu amidon rezistent a ajutat la eliminarea mai buna a glicemiei in exces dupa masa.

Boli care pot aparea in cultura de cartofi:

Mana cartofului - Aceasta boala poate produce daune foarte mari, in functie de cand are loc atacul. Tuberculii vor fi infectati si predispusi putrezirii. Este cea mai raspandita boala, producand daune mari in special in anii in care verile sunt foarte ploioase. Aceasta se poate transmite prin tuberculi sau prin alte plante infectate. Poate fi observata pe frunze sau pe tuberculi, pe frunze semnele de infectare apar inainte de inflorire sub forma de pete circulare de culoare galbuie, iar pe partea superioara a acesteia puteti observa un puf de culoare albicioasa. Pe tuberculi apar zone de culoare maro-cenusiu, aceste pete se vor extinde spre centru capatand o culoare cenusiu difuza.

Va recomandam sa utilizati impotriva manei fungicidul Topsin 70 WDG.

Mana Cartof

Putregaiul uscat - Aceasta se dezvolta pe tuberculi, unde puteti observa pete maronii, iar in acele zone tesutul va fi moale. Pulpa va putrezi si va avea o culoare maronie, iar apoi se va usca si se va intarii.

Va recomandam utilizarea fungicidului Ortiva 250 SC.

Putregai Cartof

Daunatori care pot aparea in cultura de cartofi:

Carabusul de mai - Acestia au o generatie la 3 - 4 ani, ataca frunzele si fructele in dezvoltare. Larvele cresc in pamant si ataca organele subterane: radacini, tuberculi.

Va recomandam sa utilizati pentru a scapa de carabusul de mai Trika Expert.

Carabusul de mai

Gandacul de Colorado - Cei ajunsi la maturitate rod frunzele, astfel producand gauri pe suprafata limbului, iar in cele din urma scheletuirea acestuia. Cei tineri rod frunzele sub forma unor mici gauri.

Pentru a scapa de gandacul de Colorado va recomandam sa utilizati insecticidal Coragen 20 SC.

Gandacul de Colorado

Va invitam sa cititi si articolul despre ardei.