Castraveti
Castravetele este o planta legumicole care face parte din familia Cucurbitaceae. Castravetele este originar din India si este cultivat in special in zone tropicale si temperate. Acestia se pot cultiva fara a afecta si alte culture cum ar fi ridichi, mazare, porumb, fasole, sfecla, etc. Solul este important pentru dezvoltarea unei culture de castraveti, ideal ar fi ca inainte sa plantati sa folositi un ingrasamant natural. Plantarea propriu-zisa se face la sfarsitul lunii aprilie, deoarece semintele incoltesc cand temperature depaseste 14 grade Celsius.
Cum se ingrijeste o cultura de castraveti:
Castravetii necesita sa aiba in permanenta solul umed, ideal ar fi sa udati dimineata pana in ora 12, deoarece udatul seara poate stimula aparitia bolilor. Nu trebuie nici sa udati in exces deoarece puteti provoca putrezirea radacinilor. Aceasta cultura, de castraveti se dezvolta optim la o temperatura cuprinsa intre 25 si 30 de grade Celsius.
Beneficii:
1. Este bogat in nutrienti
Un castravete, de 300 de grame, necojit, contine urmatoarele:
- Calorii: 45
- Grasime totala: 0 grame
- Carbohidrati: 11 grame
- Proteine: 2 grame
- Fibra: 2 grame
- Vitamina C: 14%
- Vitamina K: 62%
- Magneziu: 10%
- Potasiu: 13%
- Mangan: 12%
In plus, castravetii au un continut ridicat de apa, de fapt,acestia sunt compusi din aproximativ 96% apa.
Pentru a maximiza continutul lor de nutrienti, castravetii ar trebui consumati fara curatare. Curatarea acestora reduce cantitatea de fibre, precum si anumite
vitamine si minerale.
2. Ajuta la hidratare:
Castravetii sunt compusi din aproximativ 96% apa, ceea ce poate creste hidratarea si va poate ajuta sa va satisfaceti nevoile zilnice de lichide.
3. Poate ajuta la scaderea in greutate
In primul rand, sunt saraci in calorii.
Fiecare portie de 104 grame contine doar 16 calorii, in timp ce un castravete intreg de 300 de grame contine doar 45 de calorii.
Aceasta inseamna ca puteti manca o multime de castraveti fara a va face griji ca veti creste in greutate.
Castravetii pot adauga prospetime si aroma salatelor, sandvisurilor si garniturilor si pot fi folositi si ca inlocuitor pentru alternativele cu calorii mai ridicate.
4. Usor de adaugat la dieta ta
Usor, cu o aroma distincta, clara si racoritoare, castravetii se consuma de obicei in stare proaspata sau murata in orice, de la salate la sandvisuri.
Boli care pot aparea in cultura de castraveti:
Mozaicul castravetilor - Acesta este foarte raspandit, fiind observant si la rosii, ardei, etc. Acesta este vizibil pe frunze sub forma de mosaic ce ataca sub forma de arsura pe tesuturi, care in final se ofilesc. Plantele care sunt atacate prezinta fructe nedezvoltate, cu deformari si cu aspect de mosaic.
Acesta poate fi combatut prin distrugerea buruienilor, utilizarea de samanta sanatoasa, aplicarea insecticidelor pentru afide.
Mana - Este cea mai raspandita boala a curcubitaceelor, aceasta se manifesta prin aparitia pe frunze ( pe partea superioara ) pete de culoare galben-verzui. Pe partea din spate a petelor apare un puf care are o culoare violet - cenusiu, frunzele nu se mai dezvolta normal.
Va recomandam utilizarea de fungicide specifice.
Ofilirea fuzariana - Este o boala ce ataca sistemul vascular, frunzele se ingalbenesc, iar apoi se ofilesc. Factorii care pot favoriza aparitia bolii sunt temperaturile intre 25 si 30 de grade Celsius, umiditatea ridicata a solului, etc.
Pentru combaterea fuzariozei va recomandam sa utilizati fungicidul Topsin 500 SC.
Principalii daunatori ai culturii de castraveti:
Fainarea este una dintre cele mai cunoscute boli, dezvoltandu-se pe frunze sub forma de panza alba, raspandindu-se rapid. Ideal ar fi ca daca boala a apucat sa se raspandeasca sa rupeti frunzele, iar daca a evoluat prea mult sa scoateti planta din pamant pentru a evita raspandirea acesteia si la celelalte culture. Un daunator cunoscut in cultura de castraveti este gandacul castravetilor , iar pentru a scapa de acesta va recomandam sa utilizati insecticide de specialitate.
Pentru combaterea fainarii va recomandam utilizarea fungicidului Topas 100 EC.
Viermii sarma - Aceste larve ataca radacinile si tulpina, ducand la uscarea acestora.
Va recomandam sa utilizati Trika Expert.
Afidele - Sunt niste paduchi, acestia se pot gasii pe mai multe tipuri de plante printe care si zmeurul. Fac parte din familia Aphididae, formeaza colonii pe partea inferioara a frunzei, acestea rasucindu-se si schimbandu-si culoarea. Afidele lasa in urma lor pe planta o secretie lipicioasa cu aspect stralucitor.
Impotriva afidelor va recomandam utilizarea insecticidului Mavrik 2 F , 100 ml.
Tripsii - Au dimensiuni foarte mici, fiind greu observabili, produc daune frunzelor, apar pete argintii lipicioase.
Impotriva acestora puteti utiliza insecticidal Fastac Active.
Paianjenul rosu - Are intre 6 si 10 generatii pe an, ierneaza sub scoarta crapata a pomilor sau sub frunze. Acesta ataca frunzele, urmand ca acestea sa se usuce iar apoi sa cada. Face ca fructele sa se coaca prematur si opreste ramurile tinere din procesul de dezvoltare.
Va recomandam impotriva paianjenului rosu tratamente cu insecticide.
Va invitam sa cititi si articolul despre cartof.