Categorii

Ceapa (Allium cepa) - Sfaturi pentru combaterea bolilor si daunatorilor

Combatere boli ceapa - Combatere daunatori ceapa


Ceapa

Ceapa (Allium cepa) are sisteme de radacina putin adanci, asa ca este important sa le pastrati bine udate. Lipsa de apa consistenta va duce la bulbi de ceapa mai mici. Adaugarea unui strat de mulci in jurul cepei este o modalitate excelenta de a preveni uscarea solului. Ne place sa folosim compost ca mulci! Are dublu scop, deoarece ajuta la hranirea solului si la retinerea umiditatii. Amintiti-va, un bun drenaj este de asemenea esential! Solul excesiv umed poate duce la boli precum putregaiul radacinilor.

Ceapa este o cultura de sezon rece si poate suporta temperaturi cu mult sub inghet. Pot fi plantate din seminte sau din bulbi. Bulbul este alcatuit din mai multe straturi, fiecare corespunzator unei frunze. Ele sunt in general ovale, dar forma poate fi variabila si apar in grupuri de 3-18 la o planta. Plantele de ceapa pot atinge o inaltime de 50 cm si sunt cultivate ca plante anuale, recoltate dupa un sezon de crestere.

Ceapa poate fi, de asemenea, mentionata dupa soi si acestea includ ceapa rosie sau violeta, esalota si ceapa primavara sau ceapa verde. Originea cepei nu a fost determinata in mod concludent, desi este probabil sa fie undeva in Asia de Sud-Est, unde fondul genetic este cel mai divers.

Bolile care pot afecta cultura de ceapa sunt:

Mana cepei (Peronospora destructor)

Mana cepei este cea mai periculoasa boala (poate compromite total cultura) la arpagic, ceapa sau cultura semincera. Aceasta boala a fost descoperita in anul 1841 in Anglia, se raspandeste rapid, iar in anul 1935 a fost descoperita si in Romania. In cazul atacurilor puternice se raspandeste din frunze in bulb, in partea apicala.

Bulbii care au fost parazitati nu se vor dezvolta complet, vor ramane de dimensiuni mici si vor putrezi timpuriu. Pe suprafata bulbilor care au fost afectati, se paote observa o culoare cenusie si un aspect de ,,ceapa inmuiata". In depozitele in care temperatura si gradul de umiditate este ridicat bulbii sunt infectati rapid si distrusi complet.

Pentru combaterea manei de ceapa este recomandata utilizarea fungicidului Dithane M 45.

Mana cepei

Fuzarioza cepei (Fusarium oxysporum var cepae)

Aceasta boala se manifesta pe suprafata frunzelor care se curbeaza. Necroza incepe la varfurile frunzelor si continua in jos. Aceasta boala poate duce la ofilirea plantelor. Aparitia bolii este favorizata de temperaturile moderate spre ridicate.

Ca masuri de prevenire impotriva fuzariozei sunt: rotirea cu culturi nesusceptibile cel putin 4 ani si plantarea de soiuri rezistente de ceapa.

Pentru combaterea fuzariozei este recomandata utilizarea fungicidului Funres.

Fuzarioza cepei

Alternarioza (Alternaria porri)

Aparitia bolii favorizata de gradul ridicat de umiditate. Ca masuri de prevenire impotriva alternariozei sunt: Controalele culturale care includ rotatii lungi cu non-gazde si reducerea umiditatii frunzelor prin plantare in sol bine drenat si irigarea in timp pentru a permite plantelor sa se usuce adecvat in timpul zilei sau aplicarea unor fungicide eficiente in controlul bolii.

Pentru combaterea alternariozei este recomandata utilizarea fungicidului Zeama Bordeleza.

Alternarioza cepei

Rugina cepei (Puccinia allii)

Rugina se manifesta sub forma de pete de dimensiuni mici, albe pe frunze si tulpini care se dezvolta in pustule portocalii circulare sau alungite. Infestarile severe pot duce la ingalbenirea si ofilirea frunzelor. Aparitia bolii este favorizata de umiditatea ridicata.

Pentru combaterea ruginei este recomandata utilizarea fungicidului Topas 100 EC.

Rugina cepei

Putregaiul alb (Sclerotium cepivorum)

Putregaiul alb al cepei si prazului a fost observat prima data in anul 1841, in Anglia. Este o boala fungica care s-a raspandit rapid in toate tarile care cultiva speciile genului Allium. La noi in tara a fost observata prima data in 1918. In anii in care conditiile de raspandire sunt prielnice putregaiul alb poate compromite pana la 70% din recolta.

Plantele afectate au radacinile si tunicile putrezite, acoperite de un miceliu de culoare alba, pufos in care se vor forma scleroti de dimensiuni mici (0.2-0.5 diametru) si culoare neagra.

Pentru combaterea putregaiului alb al cepei este recomandata utilizarea fungicidului Amistar.

Putregaiul bacterian al bulbilor de ceapa

Putregaiul bacterian al bulbilor de ceapa si praz, a fost observat prima data in anul 1906 in Franta. In Romania a aparut in anul 1944 la ceapa. In anul 1969 putregaiul bacterian a fost observat si la praz. Aceasta bacterie produce pagube insemnate in culturile care sunt destinate consumului, in camp sau in depozite.

La culturile semincere de ceapa si praz, simptomele putregaiului bacterian sunt vizibile si pe parcursul perioadei de vegetatie. Tulpinile nu se dezvolta normal, iar pe parcursul vremii cu grad ridicat de umezeala va aparea putregaiul umed.

Pentru combaterea putregaiului bacterian al bulbilor de ceapa este recomandata utilizarea fungicidelor de specialitate.

Putregaiul cenusiu al cepei

Putregaiul cenusiu al cepei este o boala foarte des intalnita in culturile de ceapa si poate produce daune de 15-20% la culturile din camp, dar si la cele din depozite. Agentul patogen se numeste Botrytis allii, aceasta ciuperca evolueaza in conditii optime la temperaturi cuprinse intre 22 si 23 de grade Celsius. Ciuperca poate distruge frunzele, bulbii si inflorescentele.

Pentru combaterea putregaiului cenusiu al cepei este recomandata utilizarea fungicidului Teldor.

Daunatori care pot afecta cultura de ceapa:

Tripsul - este un daunator care apare in cultura de ceapa, larvele acestuia pot fi gasite in spatiul dintre frunze unde se hranesc cu seva plantei.

Va recomandam utilizare insecticidelor de specialitate pentru combaterea tripsilor.

Gandacul rosu - In anotimpul de primavara, acestia depun ponta pe frunze, mai exact pe nervuri, acesta poate duce la oprirea dezvoltarii plantei, implicit o productie mai mica.

Pentru a scapa de gandacul rosu va recomandam sa tineti cont de igiena plantelor.

Citeste si articolul despre Cultivarea cepei, click aici!

Produse recomandate

-12%
Fungicid Zeama Bordeleza (Bouille Bordelaise) 50
-12%
Topas 100 EC, 3 ml
Topas 100 EC, 3 ml
7,85 Lei
8,88 Lei
Funres, 1 litru
315,99 Lei
Amistar, 250 ml
139,90 Lei