Ciuperci
Beneficiile nutritionale ale consumului de ciuperci:
Nu poti gresi cu ciupercile, sunt lipsite de grasimi, cu continut scazut de sodiu si de calorii plus ca nu au colesterol. Sunt, de asemenea, bogate in fibre, vitamine si minerale.
Antioxidanti
De asemenea, va protejeaza impotriva deteriorarii cauzate de imbatranire si va stimuleaza sistemul imunitar. Ciupercile sunt bogate intr-un antioxidant numit seleniu. De fapt, acestea sunt cea mai buna sursa de minerale.
Vitamine B
Ciupercile sunt bogate in vitamine B: riboflavina, niacina si acid pantotenic. Combinatia ajuta la protejarea sanatatii inimii. Riboflavina este buna pentru celulele rosii din sange. Niacina este buna pentru sistemul digestiv si pentru mentinerea sanatatii pielii.
Cupru
Cuprul va ajuta corpul sa produca celule rosii din sange, care sunt folosite pentru a livra oxigen pe tot corpul. Mineralul este, de asemenea, important pentru alte procese din corp, cum ar fi mentinerea sanatatii oaselor si a nervilor. Chiar si dupa ce a fost gatita, o portie de 1 cana de ciuperci poate furniza aproximativ o treime din cantitatea zilnica recomandata de cupru.
Potasiu
Potasiul este extrem de important atunci cand vine vorba de functia inimii, a muschilor si a nervilor. Exista cam atat de mult potasiu in doua treimi de cana de ciuperci, cat exista intr-o banana de dimensiuni medii.
Cum sa plantezi ciuperci:
Acestea nu se dezovlta pe baza de seminte, pentru a cultiva ciuperci este nevoie de miceliu, avantajul acestora este ca pot fi cultivate in orice perioada a anului, cel mai important pentru dezvoltarea ciupercilor fiind pamantul.
De ce o sa ai nevoie?
Paie de grau
Ingrasamant natural uscat
Apa
Gips, pe care il utilizezi pentru determinarea ph-ului.
Igiena este un factor important, remcomandat ar fi sa fierbeti paiele pentru a fi sigur ca nu au bacterii, apoi asezati compostul ( ingrasamantul ) in locul in care ati decis sa plantati, peste el adaugand paiele si mai apoi miceliul. In cazul in care umiditatea este scazuta recomandat ar fi sa acoperiti cu o folie de plastic.
Cum sa ingrijim cultura de ciuperci:
Fiind rezistente la frig, in general pana la temperaturi de -20 de grade Celsius, aduc un plus cand vorbim despre perioada de plantare, un factor esential pentru dezovoltarea acestora este nivelul de umiditate a aerului, preferand zonele cu umiditate cuprinsa intre 85 si 90%. Pentru plantare trebuie sa alegeti un loc insorit, cel mai bun sistem de udare ar fi categoric cel prin pulverizare si de asemenea trebuie sa tineti cont si de perioada in care are loc recolta in functie de fiecare specie aleasa.
Ciuperci
Boli care pot aparea la cultura de ciuperci:
Putregaiul uscat - Acesta apare in perioda in care ciupercile se culeg, iar factorii care pot favoriza dezvoltarea putregaiului sunt aerul nefiltrat si amestecul folosit pentru acoperire nedezinfectat.
Pentru tratarea putregaiului este indicat sa utilizati fungicidul Switch 62.5 WG si sa inlaturati ciupercile afectate.
Mucegaiul Verde - Aparitia acestuia are loc in general dupa ce ati acoperit cu substrat sau in perioada recoltarii, acesta se dezvolta sub forma de pete de culoare albicioasa, care mai apoi vor capata o culoare verzuie.
Va recomandam utilizarea fungicidului Dithane M45, 20 de grame.
Daunatorii care pot aparea in cultura de ciuperci:
Puricii ciupercilor - Cel ajuns la maturitate are o lungime de maxim 1,6 mm cu o culoare albastrui-cenusie. Larvele au o culoare alba cu pete de negru, acestea se pot inmulti pe toata durata anului daca vorbim de sera.
Pentru a scapa de purecii plantelor va recomandam sa utilizati insecticidul Decis Expert 100 EC.
Tantarul ciupercilor - Cei ajunsi la maturitate au corpul de 1,5 - 6 mm, femela fiind de dimensiuni mai mari decat masculul. Are o culoare neagra, picioare si aripi mai lungi decat corpul acestuia. Aceasta specie poate face pana la 4 generatii pe an, o generatie poate dura pana la maxim 30 de zile. Acesta se dezvolta in conditii de umiditate a aerului de 80% si la temperaturi de maxim 20 de grade Celsius. Cele mai daunatoare sunt larvele, deoarece acestea ataca miceliul si ciuperca matura.
Pentru a scapa de atacul acestui tantar este necesar sa verificati continuu ciupercile, iar in cazul in care gasiti exemplare afectate sa le inlaturati imediat.
Ciupercile au multe forme, dimensiuni sau culori. De multi ani sunt folosite pentru capacitatea lor unica de a adauga aroma in mancarurile diferitelor culturi. Ciupercile sunt adunate in categoria legume in scop de gatit, acestea va permit sa adaugati gust suplimentar fara alte condimente sau grasimi.
Ciupercile otravitoare pot fi greu de identificat in salbaticie, deci cel mai bine ar fi sa cumparati intotdeauna de la un magazin alimentar sau o piata de incredere.
Cand va alegeti ciupercile, asigurati-va ca acestea se simt ferme, nu sunt umede la atingere si nu prezinta mucegai. Pot fi pastrate intr-o punga de hartie in interiorul frigiderului timp de aproximativ cinci zile. Indepartati murdaria si clatiti-le usor cand sunteti gata sa le folositi.
Va invitam sa cititi si articolul despre ceapa.