Cum sa cultivam ceapa
Ceapa este o cultura de sezon rece si poate suporta temperaturi cu mult sub inghet. Pot fi plantate din seminte sau din bulbi. Semanatul costa cel mai putin, dar dureaza mai mult, cand insamantati ceapa pentru bulbi, plantati-o la o adancime de 1 cm in perioada octombrie-decembrie. Asezati semintele la 1 cm distanta, cand plantele au o inaltime de aproximativ 15 cm, taiati-le pe fiecare in parte pana la 5 - 8cm.
Oricat de ciudat ar suna, ceapa este una dintre culturile noastre preferate de cultivat! Este usor sa cresti ceapa, odata ce stii cum!
Cum sa cultivam ceapa din seminte?
Pentru a creste ceapa din seminte, puteti fie sa porniti semintele in interior, sa semanati direct afara, fie sa utilizati metoda de semanat de iarna. Plantarea semintelor direct afara este simpla. Nu va trebui sa va agitati cu o configuratie interioara de pornire a semintelor sau sa transplantati rasaduri mai tarziu.
Cu toate acestea, inceperea semintelor in interior in timpul iernii va va pune cu cateva saptamani (pana la luni) inaintea tuturor. Veti avea rasaduri de ceapa gata de transplantat in gradina imediat primavara.
Semanarea semintelor de ceapa afara:
Plantati semintele de ceapa afara la sfarsitul iernii pana la inceputul primaverii, odata ce pamantul nu mai este inghetat si poate fi lucrat in zona dumneavoastra. Semanati semintele de ceapa la aproximativ 0.6 centimetri adancime si la aproximativ 10 centimetri una de cealalta. Acoperiti usor semintele cu pamant si mentineti umezeala pentru a favoriza procesul de germinare.
Semanarea semintelor de ceapa din interior:
Incepeti semintele de ceapa in interior cu aproximativ 8 pana la 10 saptamani inainte de ultimul inghet de primavara din zona dumneavoastra. Urmati cele mai bune practici obisnuite pentru pornirea semintelor de interior: utilizati un mediu steril pentru rasaduri, mentineti solul umed, dar nu excesiv de umed si asigurati cel putin 12 ore de lumina puternica pe zi dupa germinare.
Veti avea nevoie de cateva provizii, cum ar fi tavi pentru rasaduri, recipiente mici sau ghivece si o lumina de crestere sau un alt corp de iluminat suplimentar. Semintele de ceapa vor incolti cel mai usor in sol cald (aproximativ 20 de grade Celsius).
Conditiile de interior calde si confortabile vor ajuta semintele de ceapa sa incolteasca si sa creasca rapid. Odata ce ajung la 12-15 centimetri (sau mai inalt), taiati varfurile verdeturilor pana la 7-10 centimetri. Acest lucru incurajeaza ingrosarea, dezvoltarea mai puternica a radacinilor.
Cum se planteaza rasadurile de ceapa (transplant)
Inainte de transplantare, rasadurile crescute in interior trebuie aclimatizate treptat la conditiile exterioare printr-un proces numit ,, intarire ". Chiar daca rasadurile de ceapa pot tolera temperaturile reci, intarirea lor mai intai va preveni socul sau deteriorarea din cauza schimbarii bruste a mediului.
- Desfaceti usor sau separati orice grupuri de rasaduri, avand grija sa rupeti cat mai putine radacini.
- Creati o groapa care este suficient de adanca pentru a gazdui radacinile rasadului si ingropati rasadul astfel incat baza sa aiba o adancime intre 1.5 si 2.5 centimetri.
- Daca nu ati facut-o deja, taiati varfurile verdeturilor cu foarfece curate, ceea ce ajuta la concentrarea energiei asupra cresterii unui bulb mare de ceapa.
Rasadurile de ceapa care au fost intarite pot rezista la un inghet usor, dar trebuie protejate de inghetul puternic.
Locul de plantare: soare si sol - Ceapa
Alegeti o locatie in gradina dumneavoastra care primeste lumina directa. Unele soiuri de ceapa pot face fata umbrei partiale, dar toate cresc cel mai bine in zone insorite. Daca gradina ta este pe partea umbrita, alege soiuri de zi scurta pentru a incuraja dezvoltarea bulbilor. Ceapa creste cel mai fericit in sol moderat bogat, bine drenat. Inainte de plantare, adaugati solului un ingrasamant echilibrat, cu eliberare lenta.
Puteti folosi ingrasamantul foliar Cropmax!
Udarea cepei
Ceapa are sisteme de radacina putin adanci, asa ca este important sa le pastrati bine udate. Lipsa de apa consistenta va duce la bulbi de ceapa mai mici. Adaugarea unui strat de mulci in jurul cepei este o modalitate excelenta de a preveni uscarea solului. Ne place sa folosim compost ca mulci! Are dublu scop, deoarece ajuta la hranirea solului si la retinerea umiditatii. Amintiti-va, un bun drenaj este de asemenea esential! Solul excesiv umed poate duce la boli precum putregaiul radacinilor.
Recoltarea Cepei
Pentru a o folosi ca ceapa verde sau ceapa tanara, recoltati ceapa dupa ce incepe sa formeze bulbi. De asemenea, puteti taia ocazional varfurile doar pentru a le savura, lasand bulbul sa continue sa creasca. Pentru a face acest lucru, asigurati-va ca recoltati doar o ,,frunza" sau doua la un moment dat (sau doar cativa centimetri de varfuri), astfel incat sa ramana o multime de verdeata pentru a fotosintetiza si a ajuta la dezvoltarea bulbilor.
Odata ce se formeaza bulbii de ceapa, puteti sa-i recoltati din punct de vedere tehnic oricand doriti sa utilizati unul. Cu toate acestea, pentru un potential maxim de depozitare ca bulbi uscati, trebuie sa le lasati sa creasca pana cand ajung la maturitatea deplina. Ceapa este matura si gata de recoltat odata ce tulpina principala devine slaba, subtire si incepe sa se aplece.
Cateva boli care pot afecta cultura de ceapa sunt:
Putregaiul bacterian al bulbilor de ceapa (Erwinia carotovora pv.carotovora)
Putregaiul bacterian al bulbilor de ceapa si praz, a fost observat prima data in anul 1906 in Franta. In Romania a aparut in anul 1944 la ceapa. In anul 1969 putregaiul bacterian a fost observat si la praz. Aceasta bacterie produce pagube insemnate in culturile care sunt destinate consumului, in camp sau in depozite. Agentul patogen se numeste Erwinia carotovora pv.carotovora, se transmite la praz prin semintele infectate. La ceapa se va transmite cu ajutorul resturilor vegetale.
Pentru combaterea putregaiului bacterian al cepei este recomandata utilizarea fungicidului Dithane M 45 (click aici).
Mana cepei (Peronospora destructor)
Mana cepei este cea mai periculoasa boala (poate compromite total cultura) la arpagic, ceapa sau cultura semincera. Aceasta boala a fost descoperita in anul 1841 in Anglia, se raspandeste rapid, iar in anul 1935 a fost descoperita si in Romania. Raspandirea agentului patogen (Peronospora destructor) in fiecare an este realizata prin 2 metode si anume: cu ajutorul sporilor de rezistenta care au ramas in resturile vegetale, in special infectiile primare din primavara sunt asigurate de germinarea acestora. A 2-a metoda ar fi pe parcursul perioadei de vegetatie cu ajutorul sporilor aparuti pe micelii. Acesti spori apar la temperaturile cuprinse intre 3 si 27 de grade Celsius.
Pentru combaterea manei la ceapa este recomandata utilizarea fungicidului Folpan 80 WDG (click aici).
Citeste si articolul despre Combaterea bolilor si daunatorilor la ceapa (click aici).