Conopida, Brassica oleracea var. botrytis, este o planta legumicola erbacee anuala sau bienala din familia Brassicaceae crescuta pentru partile ei comestibile. Plantele de conopida au radacini putin adanci, cu o tulpina mica si ingrosata. Frunzele nervurate se ramifica din partea superioara a tulpinii si sunt de culoare verde deschis. Planta poate atinge o inaltime de 1-1,5 m si este cultivata cel mai frecvent ca o planta anuala, recoltata intre 60 si 100 de zile dupa plantare. Originea conopidei nu a fost determinata definitiv, dar se crede ca stramosul ei, varza salbatica, isi are originea in Asia Mica antica.
Cerinte de baza pentru cultivarea conopidei:
Conopida este o cultura de sezon rece si creste cel mai bine in sol organic, bine drenat, la un pH de 6.5 sau mai mult. O cantitate mare de materie organica in sol va ajuta la mentinerea umiditatii. Planta are nevoie de temperaturi scazute constante pentru a preveni ,,nastuirea" - formarea mai multor capete mici in loc de unul mare.
Conopida este mai putin rezistenta la frig decat alte plante din aceeasi familie si ar trebui sa fie plantata in conformitate.
Ingrijire si intretinere generala Conopida
Conopida are nevoie de umiditate constanta in timpul sezonului de crestere pentru a produce capete mari si fragede. Nu lasati solul sa se usuce. Plantele necesita, de asemenea, azot din abundenta si acesta ar trebui aplicat ca ingrasamant secundar la jumatatea sezonului de vegetatie.
Recoltarea Conopida
Capetele de conopida sunt gata pentru recoltare cand acestea ating 15 pana la 20 cm in diametru. Recoltati capul taind tulpina principala cu un cutit ascutit, inclusiv unele dintre frunzele centrale care vor proteja capul. Capetele pot deveni rapid supramaturate, ceea ce duce la o calitate redusa. Asigurati-va ca recoltati capetele cat timp sunt inca ferme.
Informatii despre conopida: este cultivata pentru inflorescentele carnoase, contine proteine, fosfor, calciu si multe altele. Aceasta are si proprietati de detoxifiere, este originara din Cipru, raspandindu-se in timp in toata lumea. Are o radacina de tip pivot si poate ajunge pana la 40 de centimetri in pamant, frunzele au o forma ovala. In momentul in care deja are intre 9 si 12 frunze, apare si partea comestibila. Lastarii apa la circa 20 de zile dupa formarea inflorescentei. Fructul se dezvolta sub forma de silicva ( forma de pastaie ), in interior gasindu-se semintele.
De ce are nevoie conopida pentru a se putea dezvolta armonios:
Temperatura este un factor optim, pentru dezvoltare avand nevoie 15-20 de grade Celsius, iar pentru germinare de 18-20 grade Celsius. Daca este o perioada calduroasa exista o sansa foarte mare ca productiile sa scada. Pentru productii mari umiditatea din aer trebuie sa fie ridicata, iar cea a solului ar fi bine sa fie mentinuta la 80%.
Conopida prefera solurile cu ph-ul cuprins intre 6,8-7.5, bogate in humus, iar pe cele compacte radacina acesteia prezinta riscuri de asfixiere.
Pregatire teren si plantare rasaduri:
Conopida se planteaza cu ajutorul rasadurilor, in perioada 15 martie - 10 aprilie, tineti cont ca plantele ar trebui sa aibe 4-5 frunze. Udati rasadurile inainte cu o zi de plantare, caliti-le cu maxim 3 saptamani inainte. Calirea este procesul prin care rasadurile urmeaza a fi pregatite pentru conditiile de mediu, acestea trebuie expuse treptat luminii si temperaturii.
Plantarea se face la aproximativ 70 de cm intre randuri si maxim 40 de centimetri intre plante pe rand, pentru a fi sigur ca se prind udati imediat dupa plantare.
Sfaturi pentru ingrijirea corespunzatoare a culturii de conopida:
Completati golurile care apar, cu rasad neaparat de aceeasi varsta si tip la 7 zile dupa plantare. Legati frunzele deasupra inflorescentei, doarece aceasta este sensibila la radiatii solare, astfel o puteti proteja.
Pentru a avea o inflorescenta bogata, pastrati un nivel de umiditate constant in sol.
Bolile care pot aparea la plantatia de conopida:
Hernia radacinilor - Aceasta boala poate fi recunoscuta usor, simptomele acesteia putand fi vizibile pe flori si radacina. Se mai pot observa forme de infectare pe frunze, acestea schimbandu-si culoarea, iar apoi se ofilesc. Puteti observa pe radacini umflaturi, apoi acestea devin moi si intr-un final putrezesc.
Pentru a scapa de aceasta boala este recomandat sa inlaturati plantele bolnave si sa verificati foarte bine rasadurile inainte de plantare.
Putregaiul uscat - Atacul acesteia este sub forma de pete pe suprafata carora apar puncte negre, mici. Va recomandam utilizare fungicidului Zytron.
Daunatori care pot aparea:
Buha Verzei - Acesta este un daunator ce ataca mai multe culturi printre care si cele de conopida, pot fi observate pe partea din spate a frunzelor, hranindu-se cu tesutul lor.
Pentru a scapa de buha verzei va recomandam sa folositi insecticidul Mospilan 20 SG.
Afidele - Sunt specii care nu stagneaza la o singura planta, ele se deplaseaza de la o specie la alta. Acestea pot fi gasite sub forma de colonie pe partea din spate a frunzelor sau pe ramurile tinere. Atacul afidelor poate opri din dezvoltare planta, se hranesc cu sucul celular.
Pentru a scapa de atacul afidelor va recomandam sa utilizati insecticidul Konflic.
Pentru mai multe informatii despre leguminoase va invitam sa cititi si articolul nostru despre ciuperci.