Dovleac
Perioada optima de plantare:
Dovlecii se dezvolta cel mai bine atunci cand semintele sunt plantate direct in pamant. Asteptati pana cand temperatura solului ajunge la 20 de grade Celsius sau mai mult inainte de a semana semintele in aer liber. Temperatura optima a solului este de 30 de grade Celsius, acestia dezvolta o sensibilitate mare la frig.
Inainte sa plantati, lasati semintele peste noapte, intr-un recipient cu apa calda pentru a se umfla. Pentru plantare dovlecii au nevoie de un recipient cu 15 centimetri diamentru, puneti cate 2 seminte in fiecare vas. Puneti semintele la o adancime de 2 centimetri sub pamant, varful ascutit neaparat in jos. Mugurii vor aparea dupa cateva zile, aveti nevoie de o temperatura de maxim 25 de grade Celsius pentru germinare. Scoateti rasadul mai slab dupa ce frunzele si-au facut aparitia. Pastrati celalalt rasad pana cand acesta devine matur, astfel incat sa il puteti planta in gradina.
Dupa ce a trecut riscul inghetului, adica pe la jumatatea lui Mai, mutati dovlecii in gradina. Aveti nevoie de circa 30 de litri de pamant pentru o dezvoltare armonioasa si un ingrasamant natural foliar bio, Cropmax.
Pastrati minim 1 metru intre plante pentru a nu impiedica dezvoltarea dovlecilor, acestia au nevoie de apa dn belsug, deci veti fi nevoit sa udati des.
Pentru recoltare trebuie sa fiti atent doar la sunetul pe care il scot cand sunt ciocniti, adica daca suna a gol, atunci dovlecii pot fi recoltati.
Beneficiile consumului de dovleac:
Foarte nutritiv si deosebit de bogat in vitamina A
Dovleacul are un profil nutritiv impresionant.
245 de grame de dovleac contin:
- Calorii: 49
- Grasime: 0,2 grame
- Proteine: 2 grame
- Carbohidrati: 12 grame
- Fibra: 3 grame
- Cantitati mici de magneziu, fosfor, zinc, folat si cateva vitamine din grupul B.
Pe langa faptul ca este plin de vitamine si minerale, dovleacul este, de asemenea, relativ scazut in calorii, deoarece este 94% apa.
Este, de asemenea, foarte bogat in beta-caroten, un carotenoid pe care corpul tau il transforma in vitamina A.
Mai mult, semintele de dovleac sunt comestibile, hranitoare si sunt legate de numeroase beneficii pentru sanatate.
Vitamina A, Luteina si Zeaxantina va pot proteja vederea
Din fericire, consumul de substante nutritive potrivite va poate reduce riscul de pierdere a vederii.
De exemplu, continutul sau de beta-caroten ofera organismului dumneavoastra vitamina necesara A. Intr-o analiza a 22 de studii, oamenii de stiinta au descoperit ca persoanele cu aporturi mai mari de beta-caroten au avut un risc semnificativ mai mic de cataracta, o cauza frecventa a orbirii.
Dovleacul este, de asemenea, una dintre cele mai bune surse de luteina si zeaxantina , doi compusi legati de riscuri mai mici de degenerescenta maculara legata de varsta si de cataracta.
Continutul de antioxidanti va poate reduce riscul de cancer
Cancerul este o boala grava in care celulele se dezvolta anormal.
Dovleacul este bogat in carotenoizi, care sunt compusi ce pot functiona ca antioxidanti.
De exemplu, o analiza a 13 studii a aratat ca persoanele cu aporturi mai mari de alfa-caroten si beta-caroten au avut riscuri semnificativ mai mici de cancer de stomac.
De cata apa au nevoie dovlecii:
Deoarece sunt formati in mare parte din apa, dovlecii au nevoie de minim 5 centimetri de apa in fiecare saptamana. In mod ideal, solul ar trebui sa fie uniform umed atunci cand dovlecii sunt udati. Acest lucru ajuta la evaporarea si absorbtia apei in radacini. La fel, asigurati-va ca udati intotdeauna solul si nu frunzele. Apa de pe frunze poate favoriza boli sau ciuperci.
Daca dovlecii dumneavoastra au nevoie des de apa, luati in considerare mulcirea solului, aceasta poate fi de mare ajutor pentru a retine pamantul apa.
Bolile care pot aparea la dovleac:
Mana - Aceasta ataca plantele in procesul vegetativ si poate fi observata pe suprafata frunzelor sub forma de pete, in starea incipienta au o culoare verzuie.
Pentru combaterea manei este recomandat sa folositi fungicidul Melody Compact 49 WG, care actioneaza asupra ciupercilor patogene.
Antracnoza dovleacului - Aceasta ataca frunzele si florile, sub forma unor pete mici, usor umede, apoi acestea capata o culoare maronie, tesutul atacat se va usca.
Va recomandam sa utilizati in procesul de combatere al acestei boli fungicidul Ortiva 250 SC ( Amistar ).
Daunatori care pot aparea in plantatia de dovleac:
Paduchele verde - Acesta ataca mai multe plante, formand colonii pe partea din spatele frunzei, hranindu-se cu sucul celular. Pentru a scapa de paduchele verde este recomandat sa folositi un insecticid, si anume Karate Zeon 50 CS.
Paianjenul acarian rosu - Ataca numeroase specii de plante, sub forma de pete de culoare galbena, iar pe masura ce planta este afectata petele capata o culoare rosiatica.
Pentru combaterea acestuia este nevoie sa folositi tratamente pentru acarieni, noi va recomandam sa utilizati insecticidul Vertimec 1.8 EC.
Tripsul - este un daunator ce apare in mai multe culturi, de dimensiuni foarte mici, fiind greu observabil cu ochiul liber, datorita atacului acestuia plantele nu se mai dezvolta normal.
Va recomandam utilizare insecticidului Fastac Active pentru a scapa de tripsi.
Va invitam sa cititi si articolul despre conopida.