Categorii

Dovlecel


Dovlecel

Dovlecel

Multi gradinari va vor spune ca dovleceii practic cresc singuri, iar plantele pot produce o recolta abundenta. In timp ce dovleceii sunt un cultivator prolific, asta nu inseamna ca nu poate fi de ajutor putina asistenta din partea gradinarului.

Monitorizati polenizarea

Pe langa faptul ca trebuie sa gestionati durata scurta de viata a florilor de dovlecei, veti avea nevoie si de flori de sex masculin si feminin deschise in acelasi timp. Doar florile femele dau rod. Florile masculine sunt acolo strict in scopuri polenizatoare.

Noile plante de dovlecei tind sa produca la inceput multe flori masculine. Acest lucru poate fi frustrant pentru gradinari atunci cand vad o multime de flori inflorite, dar nu se formeaza fructe. Fii rabdator, odata ce plantele se maturizeaza putin, vor incepe sa genereze flori de ambele sexe, si datorita florilor masculine timpurii, ar trebui sa existe deja o multime de insecte polenizatoare in zona. Veti sti ca aveti flori feminine atunci cand vedeti fructe minuscule direct in spatele bazei florii.

Dovleceii nu tolereaza inghetul sau temperaturile scazute. Deci nu veti castiga nimic din plantarea prea devreme. Chiar daca fructele se formeaza pe vreme rece, ele vor avea coaja dezintegrata din cauza ranilor cauzate de inghet. Astfel, ar trebui sa asteptati cel putin pana la mijlocul primaverii pentru a planta cand solul se incalzeste, in functie de clima dumneavoastra.

Daca plantezi putin prea devreme, folositi invelitori pentru a va proteja plantele noaptea daca temperatura scade sub 10 grade Celsius. In plus, pastrati la indemana aceste invelisuri de rand pentru a va prelungi recolta.

Dovlecelul este un cultivator rapid, producand adesea fructe de la 50 pana la 60 de zile de la insamantare. Dar, deoarece plantele de dovlecei lucreaza atat de mult pentru a produce fructe, este firesc ca productia plantelor sa incetineasca in timpul sezonului de crestere.

Din fericire, dovleceii se cultiva extrem de usor din seminte, puteti semana direct in gradina dumneavoastra odata ce prima cultura de dovlecei s-au maturizat si sa va asteptati sa vedeti germinarea in cateva zile. Multi gradinari fac aceasta a doua plantare la mijlocul lunii iulie sau mijlocul lunii august. Plantarile mai tarziu in sezon cresc de obicei chiar mai repede decat o plantare de primavara.

Dovlecel

Beneficiile consumului de dovlecel:

  • Bogat in multi nutrienti
  • Dovlecelul este bogat in mai multe vitamine, minerale si alti compusi benefici ai plantelor.
  • O cana de 223 grame de dovlecei gatiti ofera:
  • Calorii: 17
  • Proteine: 1 gram
  • Grasime: mai putin de 1 gram
  • Carbohidrati: 3 grame
  • Zahar: 1 gram
  • Fibra: 1 gram
  • Vitamina A: 40% din aportul zilnic de necesar
  • Mangan: 16%
  • Vitamina C: 14%
  • Potasiu: 13%
  • Magneziu: 10%
  • Vitamina K: 9%

De asemenea, contine cantitati mici de fier, calciu, zinc si alte cateva vitamine B.

Dovleceii cruzi ofera un profil nutritional similar cu dovleceii fierti, dar cu mai putina vitamina A si mai multa vitamina C , un nutrient care tinde sa fie redus prin gatit.

Bogat in antioxidanti

Carotenoidele - cum ar fi luteina, zeaxantina si betacarotenul - sunt deosebit de abundente la dovlecei. Acestea va pot ajuta in legatura cu sanatatea vederii, piele si inima, dar va pot oferi si o anumita protectie impotriva anumitor tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de prostata.

Cercetarile indica faptul ca coaja plantei contine cele mai ridicate niveluri de antioxidanti.

Pot reduce nivelul zaharului din sange

Dovlecelul poate ajuta la scaderea nivelului de zahar din sange la persoanele cu diabet zaharat de tip 2.

Mai mult, fibra de dovlecei ajuta la stabilizarea zaharului din sange, prevenind cresterea nivelurilor dupa mese. Dietele bogate in fibre din fructe si legume - inclusiv dovlecei - sunt legate in mod constant de un risc mai mic de diabet de tip 2.

Fibrele gasite in dovlecei pot contribui, de asemenea, la cresterea sensibilitatii la insulina, care poate ajuta la stabilizarea zaharului din sange.

Poate imbunatati sanatatea inimii

Dovlecelul poate contribui, de asemenea, la sanatatea inimii .

Continutul sau ridicat de fibre poate fi in mare parte responsabil. Studiile observationale arata ca persoanele care mananca mai multe fibre prezinta un risc mai mic de boli de inima.

Dovlecelul este, de asemenea, bogat in potasiu , care poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale ridicate prin dilatarea vaselor de sange.

Boli care pot aparea la dovlecel:

Mozaicul curcubitaceelor - Acesta este raspandit la mai multe specii printre care se numara si dovleacul, tomatele, ardei, etc. Atacul are loc sub forma de pete decolorate cu aspect de mozaic, dupa atac fructele nu se mai dezvolta normal.

Mozaicul poate fi combatut prin utilizarea de insecticide pentru acarieni, deoarece se transmite cu ajutorul acestora. Va recomandam Vertimec 1.8 EC.

Bacterioza - Aceasta ataca frunzele, florile si chiar fructele, apar pete mici usor umede de culoare maronie fara o forma clara. Factorii care pot provoca aparitia bacteriozei sunt umiditatea ridicata si temperatura cuprinsa intre 18 si 28 de grade Celsius.

Va recomandam utilizarea fungicidului Thiovit jet 80 WG.

Principalii daunatori sunt:

Afidele - Acestea se deplaseaza de la planta la planta, pot fi gasite in colonie pe partea din spate a frunzei, pe flori sau lastari. Acestea se hranesc cu sucul celular, astfel ofilind-o.

Va recomandam sa utilizati insecticidul Mavrik 2 F.

Paianjenul acarian rosu - Se dezvolta in maxim 10 generatii pe an, putand fi gasiti pe frunzele cazute sau pe buruieni uscate. Frunzele care prezinta urme de atac se vor usca si vor cadea, iar lastarii nu se vor mai dezvolta.

Va recomandam utilizarea de tratamente insecticide impotriva acarienilor.

Va invitam sa cititi si articolul nostru despre dovleac.

Produse recomandate

-19%
Thiovit Jet 80 WG, 1 kg
Thiovit Jet 80 WG, 1 kg
24,99 Lei
31,00 Lei