Categorii

Fasole - Recoltare, sfaturi plantare, boli, daunatori


Fasole

Fasole

Cateva reguli pentru plantarea corecta de fasole:

Perioada de plantare: pastaile de fasole se vor planta la sfarsitul lunii aprilie, cand temperatura este in crestere. Aceasta poate fi cultivata langa mai multe plante, fara sa provoace daune, cum ar fi: varza, salata, ridichi, etc.

Cum putem obtine o recolta mare de fasole:

Solul este un factor important pentru fasolea pastai deoarece aceasta prefera solurile fertile, care permit infiltrarea apei foarte usor.

Ambele tipuri de fasole, cea verde si cea galbena avand caldura cat se poate de mult, semintele avand nevoie de o temperatura intre 8 si 10 grade pentru a germina. Cat timp acestea se afla in starea de vegetatie au nevoie de o temperatura minima de 20 de grade. Fasolea este rezistenta la perioade lungi de seceta, daca este udata constant.

Sfaturi pentru semanare:

Inainte sa treceti la plantare, lasati semintele in apa pentru a se inmuia corespunzator timp de 12 ore. Pentru tipul de fasole cu tulpina inalta, plantati la maxim 5 centimetri adancime si 10 intre plante.

Cele care se catara necesita plantare intr-un cuib, iar cu ajutorul unui arac se va sustine planta, implicit dezvoltarea acesteia.

Fasolea pastai are nevoie sa o udati constant, imediat dupa plantare si in perioada in care se dezvolta este necesar sa udati mai mult.

Va fi nevoie sa prasiti pentru a nu incuraja aparitia buruienilor

Fasole

Beneficii ale consumului de fasole:

Fasolea nu contine gluten

Daca doriti sa consumati mai putin gluten, fasolea, lintea si mazarea sunt o modalitate excelenta de a va imbogati dieta. Faina din fasole si mazare, precum faina din naut, poate fi folosita pentru coacere.

Fasolea este saraca in grasimi

Continutul de grasimi din fasole este mai mic de doua procente si, in cea mai mare parte, nesaturat, care este tipul de grasime pe care il doriti in dieta dumneavoastra. Fasolea este, de asemenea, lipsita de colesterol, ceea ce va mentine inima sanatoasa.

Fasolea este o sursa ieftina de proteine

Fasolea este o sursa de proteine cu bonusul suplimentar de a fi mult mai scazuta in grasimi saturate decat proteinele animale si mult mai putin costisitoare.

Varietate de tipuri de fasole din care sa alegi

Fasolea vine in fiecare forma, dimensiune, culoare si aroma la care va puteti gandi. Unele dintre cele mai comune soiuri de fasole includ:

  • fasole rosie
  • fasole garbanzo sau naut
  • fasole Lima
  • Mazare despicata
  • fasole bleumarin
  • fasole neagra
  • linte maro, verde si rosie

Majoritatea magazinelor alimentare au o sectiune vrac mare, plina de fasole uscata si exista, de asemenea, multe optiuni de fasole conservata. Sfatul meu este sa clatiti intotdeauna fasolea conservata pentru a indeparta o parte din sarea adaugata. Fasolea uscata are, in mod natural, un continut scazut de sodiu.

Fasolea poate rezista pana la 3 ani

Cate alimente iti vin in minte pe care le poti depozita in dulapul de bucatarie pentru orice perioada extinsa de timp, fara ca aceasta sa se strice. Fasolea uscata isi pastreaza valoarea nutritiva timp de pana la trei ani.

Fasole

Boli care pot aparea in cultura de fasole:

Mozaicul galben - In momentul in care planta a fost infectata cu aceasta boala, pe frunze apar pete de dimensiuni reduse, cu o culoare galbena, in apropierea nervurilor. Aceasta boala face ca planta sa nu se mai dezvolte normal sau chiar sa aibe dimensiuni prea mici.

Aceasta poate fi tratata cu insecticide care lupta impotriva afidelor, deoarece acestea o transmit. Va recomandam utilizarea insecticidului Movento.

Arsura comuna a fasolei - Aceasta boala poate fi observata in etapele de crestere ale plantei, pe frunze vor aparea pete cu forme colturoase care au o culoare verde-galbuie.

Va recomandam pentru a scapa de arsura comuna a fasolei fungicidul Alcupral 50 PU.

Daunatori care pot aparea:

Gargarita fasolei - Aceasta produce cele mai multe daune, larvele acesteia patrunzand in boabele care sunt in proces de dezvoltare, hranindu-se cu embrionul acestora.

Pentru a combate aparitia gargaritei va recomandam sa utilizati Actellic 50 EC.

Musculita alba de sera - Aceasta poate ataca sub forma de adult sau larva, iar frunzele atacate isi schimba culoarea iar in cele din urma vor cadea.

Pentru a scapa de aceasta insecta va recomandam sa utilizati Kabon.

Paianjenul acarian rosu - Se dezvolta in maxim 10 generatii pe an, putand fi gasiti pe frunzele cazute sau pe buruieni uscate. Frunzele care prezinta urme de atac se vor usca si vor cadea, iar lastarii nu se vor mai dezvolta.

Va recomandam utilizarea de tratamente insecticide impotriva acarienilor.

Afidele - Sunt specii care se deplaseaza de la o planta la alta, acestea pot fi gasite pe partea inferioara a frunzelor sau pe ramurile tinere. Insectele se hranesc cu sucul celular, in cazul in care planta este atacata in masa rezistenta acesteia poate scadea.

Va recomandam utilizarea insecticidului Mavrik 2 F, 100 ml.

Va invitam sa cititi si articolul despre dovlecel.

Produse recomandate