Mazare
Mazarea verde creste sub forma de semintele mici, sferice, care provin din pastai produse de planta .
Acestea fac parte din dieta umana de sute de ani si sunt consumate in intreaga lume.
Mazarea face parte din familia leguminoaselor , care este formata din plante care produc pastai cu seminte in interior. Lintea, nautul, fasolea si arahidele sunt, de asemenea, leguminoase.
Exista mai multe varietati diferite de mazare disponibile, inclusiv mazarea galbena, mazarea cu ochi negri si mazarea mov.
Contine multi nutrienti si antioxidanti
Mazarea verde are un profil nutritional impresionant.
Continutul acesteia de calorii este destul de scazut, cu doar 62 de calorii pe jumatate de portie (170 de grame).
Aproximativ 70% din aceste calorii provin din carbohidrati, iar restul sunt furnizate de proteine si o cantitate mica de grasimi.
In plus, maarea contine aproape fiecare vitamina si mineral de care aveti nevoie, pe langa o cantitate semnificativa de fibre .
O portie de mazare de jumatate de cana (170 de grame) ofera urmatoarele substante nutritive:
- Calorii: 62
- Carbohidrati: 11 grame
- Fibra: 4 grame
- Proteine: 4 grame
Sunt, de asemenea, bogate in antioxidanti polifenolici, care sunt probabil responsabili de multe dintre beneficiile lor pentru sanatate.
Sunt o sursa excelenta de proteine
Consumul de cantitati adecvate de proteine si fibre poate reduce automat numarul de calorii pe care le consumi pe parcursul zilei, tinandu-ti apetitul sub control.
Continutul unic de proteine din mazarea verde le face o alegere excelenta pentru cei care nu consuma produse de origine animala. Cu toate acestea, este important sa retineti ca acestea nu sunt o sursa completa de proteine, deoarece le lipseste aminoacidul metionina.
Pentru a va asigura ca obtineti suficient din toti aminoacizii esentiali din dieta dumneavoastra, asigurati-va ca asociati mazarea verde cu o alta sursa de proteine pentru a compensa deficitul.
Consumul unei cantitati suficiente de proteine este, de asemenea, important pentru promovarea fortei musculare si a sanatatii oaselor. Necesitatile fata de clima si pamant:
Aceasta germineaza la o temperatura minima de 2 grade Celsius, iar temperatura optima de crestere este cuprinsa intre 18 si 21 de grade Celsius. Pana in punctul in care se radacinile sunt puternice mazarea are cerinte ridicate fata de umiditate. Daca este o perioada secetoasa pastaile pot avea de suferit, deci veti fi nevoit sa udati constant.
Semanati primavara cat mai devreme posibil, in momentul in care temperaturile sunt in crestere. Daca doriti sa prelungiti perioada de recoltare puteti insamanta simultan mai multe soiuri care au perioada de vegetatie diferita.
Boli care pot aparea in cultura dumneavoastra de mazare:
Mozaicul: Se manifesta sub forma de dungi pe frunze cu o culoare verde inchisa, ceea ce ofera un aspect de mozaic. Plantele care sunt afectate de aceasta viroza nu se mai dezvolta normal, frunzele ramanand de dimensiuni mici.
Acesta este raspandit de afide iar in acest caz va recomandam sa utilizati insecticidul Konflic.
Arsura bacteriana: Se pot observa semne de infestare pe frunzele de la baza tulpinii sub forma de pete ce prezinta un aspect usor umed, petele continua pe tulpina unde au o forma alungita de culoare maslinie. Aceasta boala este raspandita de factorii de mediu: apa, utilaje, etc. prin transportarea exudatului bacterian.
Va recomandam utilizarea unui fungicid complex care contine doua substante active cu actiune de contact Zamir 40 EW.
Mana: Aceasta este o boala comuna, si poate fi observata sub forma de pete de culoare galbena pe frunzele de la baza tulpinii.
Pentru a combate aparitia manei va recomandam sa folositi Ortiva 250 SC, un fungicid polivalent cu spectru larg de combatere a bolilor la legume.
Fainarea: Aceasta poate fi observata pe suprafetele tuturor organelor sub forma de puf foarte fin, avand o culoare alba.
Pentru comaterea fainarii va recomandam sa utilizati Switch 62.5 WG, un fungicid care are un spectru larg de actiune impotriva numeroaselor boli.
Putregaiul alb: Acesta poate fi observat pe tulpina sub forma de pete cu forma neregulata la inceput, care mai apoi se extind pe frunze.
Va recomandam sa utilizati Topsin 500 SC.
Daunatori:
Tripsii: Acestia au dimensiuni extrem de mici, fiind greu observabili, ataca in colonii flori si frunze, iar cand atacul este masiv plantele raman de dimensiuni mici.
Pentru a scapa de tripsi va recomandam sa utilizati insecticidul Faster 10 Ce.
Afidele: Acestea sunt specii care nu ataca o singura planta, deplasandu-se de la una la alta, pot fi observate pe partea din spate a frunzelor sau pe ramurile tineri, acestea se hranesc cu sucul celular, iar in caz de atac sever pot omora planta.
Pentru a scapa de afide va recomandam sa utilizati insecticidul Mospilan 20 SG.
Molia pastailor: Aceasta prezinta o singura generatie/an, ierneaza in cocon in pamant. In urma atacului se pot vedea fire foarte subtiri matasoase.
Va recomandam sa utilizare insecticide de specialitate.
Va invitam sa cititi si articolul despre ciuperci.