Mazarea, Pisum sativum, este o planta leguminoasa erbacee anuala din familia Fabaceae, cultivata pentru semintele si pastaile comestibile. Fiecare frunza are 1-3 perechi de foliole ovale si poate atinge 1-6 cm lungime.
Planta produce flori albe, rosii sau violete si pastai verzi umflate sau comprimate care pot fi drepte sau curbate. Dimensiunile pastailor pot varia de la 4 pana la 15 cm lungime si 1,5-2,5 cm latime.
Fiecare pastaie contine intre 2 si 10 seminte, sau mazare. Planta de mazare este o planta anuala, supravietuind doar unui sezon de crestere si poate atinge 30-150 cm inaltime. Mazarea poate fi denumita si mazare de gradina, mazare englezeasca sau mazare verde si probabil provine din Asia de Sud-Vest.
Cerinte de baza pentru cultivarea mazarii:
Mazarea este o cultura de sezon rece si trebuie cultivata la inceputul primaverii sau la sfarsitul verii pentru a evita temperaturile ridicate. Mazarea creste cel mai bine la temperaturi cuprinse intre 15 si 24 de grade Celsius si este toleranta la temperaturi de maxim 5 grade Celsius, desi este in general mai putin sensibila la inghetul de primavara.
Plantele de mazare vor creste cel mai bine in soluri bogate in materie organica, cu un pH cuprins intre 5.5 si 7. Ar trebui sa fie plantate intr-un sol bine drenat sau in pat inaltat deoarece nu tolereaza prea multa umiditate. Mazarea se comporta cel mai bine in lumina soarelui, desi este, de asemenea, toleranta la umbra partiala.
Semanarea semintelor de mazare:
Mazarea ar trebui sa fie insamantata direct in gradina in primavara, de indata ce solul este lucrabil si temperatura acestuia depasesc 4,4 grade Celsius. Temperatura optima a solului pentru germinare este de 10-25 de grade Celsius, temperaturile mai scazute vor incetini germinatia. Semintele ar trebui sa fie plantate la 2,5-5,0 cm cu plantare de mica adancime, benefica in soluri care sunt reci si umede.
Semintele trebuie semanate la 2,5-10,0 cm distanta intre ele, lasand aproximativ 45 de centimetri intre randuri. Rasadurile ar trebui sa apara in 9-13 zile la o temperatura a solului de 15,5 de grade Celsius.
Ingrijire si intretinere generala mazare:
Soiurile inalte de mazare au nevoie de un spalier pentru a le sustine cresterea. Spalierele pot fi facute cu usurinta din sarma (de exemplu), iar plantele vor incepe sa creasca in jurul lor. Daca cultivati un soi care necesita spalier, atunci distanta dintre randuri trebuie ajustata in consecinta. Culturile din sezonul rece sunt adesea atacate de boli fungice, iar din acest motiv ar trebui sa fie plantate soiuri rezistente.
Cand sa plantezi semintele de mazare
Cel mai bun moment pentru plantarea semintelor de mazare este primavara devreme. Daca vremea este inca foarte rece primavara, atunci cu doua saptamani inainte de a intentiona sa semanati mazarea, acoperiti solul cu paie. Acest lucru va incalzi solul.
Pregatirea locului de plantare la mazare:
- Alegeți o locație însorită și un sol bine drenat. În timp ce mazărea poate crește la umbră parțială.
- Pentru a oferi plantelor tale cel mai bun avans, întoarce-ți patul de mazăre toamna, amestecând pamantul cu gunoi de grajd și/sau compost și mulci.
- Nu planta mazăre în același loc mai mult de o dată la fiecare patru ani. Rotiți culturile.
- Ca și în cazul altor leguminoase, rădăcinile de mazăre vor fixa azotul în sol, făcându-l disponibil pentru alte plante.
- În ceea ce privește fertilizarea, mazărea are nevoie de fosfor și potasiu, dar excesul de azot va încuraja creșterea frunzelor în loc de flori sau păstăi.
- Pentru soiurile de mazăre înalte și viguroase, instalați un spalier în momentul plantării.
Cateva boli care pot afecta dezvoltarea mazarii sunt:
Mana mazarii
Aceasta boala este des intalnita in culturile de mazare, pe suprafata plantelor tinere. Mana mazarii este prezenta pe suprafata tuturor organeloe: frunze, stipele, tulpini si pastai.
Simptomele sunt vizibile pe suprafata frunzelor, pe care apar pete de culoare galben-undelemnii. In spatele acestor pete se formeaza un puf de culoare cenusie. Zonele care sunt afectate se necrozeaza si se usuca.
Agentul patogen Peronospora pisi. este raspandit in perioada de vegetatie, cu ajutorul sporilor care apar pe micelii de culoare cenusiu-violacei. Infectiile pot avea loc de mai multe ori pe an, in functie de factorii care pot favoriza aparitia acestora.
Pentru combaterea manei la mazare este recomandata utilizarea fungicidelor Amistar sau Switch 62.5.
Antracnoza mazarii
Aceasta este cunoscuta si sub numele de ascochitoza mazarii. Apare in special in zonele cu climat umed si cu preponderenta in perioadele cu precipitatii bogate. Pastaile prezinta pete rotunde, de culoare maronie sau cafeniu-cenusie cu pucte de dimensiuni mici si culoare neagra. Daca atacul asupra pastailor va ajunge mai devreme, pagubele vor fi mai insemnate. Plantele care au aparut din boabe infestate mor in scurt timp dupa ce rasar sau raman fragile. Aceasta boala (antracnoza mazarii) este favorizata de gradul de umiditate foarte ridicat si de temperaturile ridicate.
Pentru combaterea antracnozei la mazare este recomandata utilizarea fungicidului Cidely Top.
Citeste si articolul despre Combaterea bolilor si daunatorilor la mazare.