Morcovi:
Cat de important un sol de calitate:
Pregatirea adecvata a solului este extrem de importanta pentru cresterea morcovului! Daca radacinile morcovului nu pot creste usor neobstructionate, acestea pot duce la recolte proaste si deformate.
Iata ce trebuie sa faceti pentru a va pregati solul de gradina:
Asigurati-va ca pana la 30 cm nu exista pietre sau chiar gramezi de pamant care ar putea impiedica dezvoltarea radacinii.
Evitati modificarea solului cu materiale bogate in azot, cum ar fi gunoi de grajd care pot provoca cresterea de radacini laterale mici.
In cele din urma: nu va asteptati sa obtineti morcovi perfect ,,drepti". Morcovii tai vor avea un gust mai bun, indiferent de forma lor!
Cand se planteaza:
Pentru o recolta de vara, semanati semintele in aer liber cu 3 pana la 5 saptamani inainte de apropierea inghetului de primavara.
Pentru a asigura o recoltare continua, plantati o noua runda de seminte la fiecare 3 saptamani pana la sfarsitul primaverii.
Pentru o recolta de toamna, semanati semintele la mijlocul si pana la sfarsitul verii - incepand cu aproximativ 10 saptamani inainte de primul inghet de toamna .
Alegerea locului in care urmeaza sa plantati:
Morcovii au nevoie de o locatie care primeste lumina soarelui din plin, desi pot tolera si umbra partiala.
Dupa cum s-a discutat mai sus, solul trebuie sa fie slab, nisipos sau argilos, si aerisit, astfel incat radacinile morcovului sa se poata dezvolta cu usurinta prin sol.
Cum se planteaza:
Va recomandam sa semenati seminte direct in gradina (sau oriunde ati intentiona sa le cultivati), mai degraba decat sa le mutati din ghiveci. Morcovilor nu le face bine dezgroparea radacinilor.
Semanati la o adancime de 1-2 centimetri, distanta de 8 pana la 10 cm in randuri.
Sfat: Incercati sa distribuiti semintele intr-un mod uniform, astfel incat semintele sa nu creasca impreuna. Utilizati un semanator de seminte Handy Green II.
Pastrati solul umed prin udarea frecventa la o mica adancime. Pentru ca semintele mici de morcov sa germineze, solul nu trebuie sa formeze o crusta tare deasupra, acoperiti cu un strat compost fin pentru a preveni formarea unei cruste.
Morcovii uneori incetinesc procesul de germinare. Poate dura 2 pana la 3 saptamani pentru a arata vreun semn de viata, asa ca nu va panicati daca morcovii dumneavoastra nu apar imediat!
Cum se ingrijesc culturile de morcovi:
Aplicati mulci pentru a retine umezeala si pentru a grabi procesul de germinare.
Cand rasadurile au un centimetru inaltime, taiati varfurile cu ajutorul unui foarfece in loc sa le scoateti pentru a preveni deteriorarea radacinilor fragile ale plantelor ramase.
Apa de cel putin 3 cm pe saptamana pentru a incepe, apoi cresteti treptat, pe masura ce radacinile se maturizeaza.
Fertilizati cu un ingrasamant cu continut scazut de azot, dar cu continut ridicat de potasiu si fosfat, la 5 pana la 6 saptamani dupa insamantare.
Cand se recolteaza:
In general, cu cat morcovul este mai mic, cu atat este mai bun gustul.
Recoltati ori de cate ori se atinge maturitatea sau dimensiunea dorita. Morcovii ar trebui sa aiba un diametru de cel putin 1 cm.
Daca cresteti morcovi in primavara si la inceputul verii, recoltati inainte ca temperaturile zilnice sa devina prea mari, deoarece caldura poate determina radacinile morcovului sa devina fibroase.
Morcovii au un gust mult mai bun dupa unul sau mai multe ingheturi. (Un inghet incurajeaza planta sa inceapa sa stocheze energie - zaharuri - in radacina sa pentru utilizare ulterioara.)
Nota: Morcovii sunt bienali. Daca nu reusiti sa recoltati si lasati morcovii in pamant, varfurile vor inflori si vor produce seminte in anul urmator.
Daunatorii care pot aparea in cultura de morcovi:
Nematodul galicol: Un daunator care ataca mai multe specii de plante, iar la morcov ataca radacinile, are maxim 2 generatii pe an.
Pentru a scapa de nematozi va recomandam sa utilizati Basamid Granule, un sterilizant de pamant cu actioune nematocida, insecticida si fungicida.
Paduchele verde: Acesta poate fi intalnit des in plantatiile de morcovi, ataca frunzele in colonii pe partea din spate.
Pentru a scapa de paduchele verde puteti utiliza Cyperguard Max, un insecticid pe baza de cipermetrin care actioneaza prin contact si ingestie asupra larvelor si adultilor.
Musca morcovului: Aceasta afecteaza productia de morcovi, ierneaza in stadiu de larva la productia a 2 a in pamant, mai exact la radacini, plantele afectate de aceasta nu se mai dezvolta normal, iar morcovii vor putrezi.
Va recomandam tratamentul cu insecticide specifice.
Bolile care pot aparea in cultura dumneavoastra de morcovi:
Alternarioza: Boala este provocata de o ciuperca ce se dezvolta pe frunze, aceasta boala este favorizara de umiditatea atmosferica ridicata, sau apa care ramane pe frunze dupa ploaie/udare. Atacul asupra plantei are loc sub forma de pete de culoare maroniu-verzui.
Va recomandam sa utilizati fungicidul Melody Compact 49 WG pentru combaterea aleternariozei.
Putrezirea apoasa: Aceasta boala se manifesta dotorita ciupercii Rhizopus Stolonifer, deoarece radacinile nu au fost ingrijite corect, au fost supuse unor temperaturi mari, in zone cu umiditate ridicata.
Va recomandam sa utilizati Ortiva 250 SC, un fungicid polivalent cu un spectru larg de combatere a bolilor la legume.
Va invitam sa cititi si articolul despre mazare.