DESPRE PATRUNJEL
Patrunjelul este o planta bienala cu frunze verzi stralucitoare, asemanatoare penelor. Iata cum sa cultivi patrunjel in propria gradina.
Aceasta planta populara este utilizata in sosuri, salate si in special supe, deoarece reduce nevoia de sare. Patrunjelul nu numai ca este o garnitura perfecta, dar este bogat in fier si vitaminele A si C!
Originar din Europa mediteraneana, planta de patrunjel este o bienala, dar este cultivata de obicei ca anuala in gradinile de acasa. Dupa primul an, frunzele tind sa devina mai amare si mai dure, dar planta se poate insamanta si in zonele temperate.
Cand se planteaza patrunjelul:
Semintele de patrunjel pot fi pornite in interior sau semanate direct in gradina, cu toate acestea, radacina plantelor de patrunjel este delicata, asa ca aveti grija daca aveti de gand sa o mutati!
Pentru inceput, plantati seminte in ghivece individuale in interior cu 8-10 saptamani inainte de inghet .
Semanati semintele in aer liber cu 3 pana la 4 saptamani inainte de ultimul inghet de primavara, deoarece patrunjelul este un are crestere de inceput lenta.
Rata de germinare a semintelor de patrunjel tinde sa fie scazuta, deci luati in considerare inmuierea semintelor in apa peste noapte pentru a va creste sansele de succes.
Pentru cea mai buna germinare, solul ar trebui sa aiba aproximativ 20 de grade Celsius, desi semintele de patrunjel vor germina si la temperaturi mai scazute.
Alegerea unui loc de plantare:
Patrunjelul se dezvolta intr-un sol bine drenat, bogat in materie organica.
Alegeti un loc in care poate avea parte de soare de la 6 pana la 8 ore pe zi. Incercati sa alegeti o zona fara buruieni, in acest fel, veti putea vedea patrunjelul incoltind dupa aproximativ 3 saptamani.
Cum se planteaza patrunjelul
Semanati seminte de patrunjel de adancime de 1-2 cm.
Semanati seminte la o distanta de aproximativ 15 - 20 cm.
Asigurati-va ca pastrati solul umed in timp ce semintele germineaza.
Poate dura 2 pana la 4 saptamani pana cand rasadurile vor aparea.
In interior, puteti utiliza o lumina speciala pentru a ajuta rasadurile sa se dezvolte.
Cum se ingrijeste:
Asigurati-va ca pastrati plantele de patrunjel suficient de udate, mai ales pe timpul sezonului de vara.
Mulciti usor in jurul plantelor pentru a conserva umezeala.
Cum se pastreaza patrunjelul:
O metoda de pastrare a patrunjelului proaspat este aceea de a pune tulpinile frunzelor in apa si de a le pastra la frigider.
O alta metoda de depozitare este uscarea patrunjelului. Taiati patrunjelul la baza si agatati-l intr-un loc bine ventilat, umbros si cald. Dupa ce este complet uscat, sfaramati-l si pastrati-l intr-un recipient etans.
Beneficiile consumului de patrunjel:
Bogat in antioxidanti:
Patrunjelul contine multi antioxidanti puternici care va pot ajuta sanatatea.
Principalii antioxidanti din patrunjel sunt:
- flavonoide
- carotenoizi
- vitamina C
Planta aromata este deosebit de bogata intr-o clasa de antioxidanti cunoscuti sub numele de flavonoide.
Studiile arata ca dietele bogate in flavonoide va pot reduce riscul de afectiuni, inclusiv cancer de colon, diabet de tip 2 si boli de inima.
Mai mult, beta carotenul si luteina sunt doi antioxidanti cunoscuti sub numele de carotenoizi. Multe studii asociaza aportul mai mare de carotenoizi cu un risc redus de anumite boli, inclusiv cancerul pulmonar.
Vitamina C are, de asemenea, efecte antioxidante puternice si joaca un rol important in sustinerea sanatatii imune si protejarea impotriva bolilor cronice.
Ajuta la sanatatea oaselor:
Oasele tale au nevoie de anumite vitamine si minerale in cantitati variate pentru a ramane sanatoase si puternice.
Vitamina K ajuta la construirea oaselor mai puternice. Aceasta vitamina activeaza si anumite proteine care maresc densitatea minerala osoasa - o masura a cantitatii de minerale prezente in oase.
Densitatea osoasa este importanta, deoarece o densitate minerala osoasa mai mica este asociata cu un risc crescut de fracturi - in special la adultii varstnici.
Unele studii sugereaza ca consumul de alimente bogate in vitamina K poate reduce riscul de fracturi. Un studiu a constatat ca aportul mai mare de vitamina K a fost asociat cu un risc cu fracturi de 22% mai mic.
Aporturile dietetice tipice de vitamina K pot fi sub nivelurile necesare pentru imbunatatirea densitatii minerale osoase si reducerea riscului de fractura. Prin urmare, consumul de alimente precum patrunjelul poate aduce beneficii sanatatii oaselor.
Boli care pot aparea in cultura de patrunjel:
Patarea bacteriana: Aceasta apare sub forma de pete de culoare maronie pe suprafata frunzelor, poate duce la stoparea procesului de dezvoltare al plantei.
Va recomandam utilizarea Dithane M45, un fungicid de contact care are un spectru foarte larg de combatere a patogenilor din culturile de camp.
Fainarea: Aceasta poate fi observata pe suprafetele tuturor organelor sub forma de puf foarte fin, avand o culoare alba.
Pentru comaterea fainarii va recomandam sa utilizati Switch 62.5 WG, un fungicid care are un spectru larg de actiune impotriva numeroaselor boli.
Alternarioza: Boala este provocata de o ciuperca ce se dezvolta pe frunze, aceasta boala este favorizara de umiditatea atmosferica ridicata, sau apa care ramane pe frunze dupa ploaie/udare. Atacul asupra plantei are loc sub forma de pete de culoare maroniu-verzui.
Va recomandam sa utilizati fungicidul Melody Compact 49 WG pentru combaterea aleternariozei.
Daunatori care pot aparea in cultura de patrunjel:
Afidele: Acestea sunt specii care nu ataca o singura planta, deplasandu-se de la una la alta, pot fi observate pe partea din spate a frunzelor sau pe ramurile tineri, acestea se hranesc cu sucul celular, iar in caz de atac sever pot omora planta.
Pentru a scapa de afide va recomandam sa utilizati insecticidul Mospilan 20 SG.
Plosnita umbeliferelor: Are o generatie pe an, iernand in paduri in stare de adult, atacul acesteia poate afecta toate organele plantei, iar in cazul atacului sever poate opri procesul de dezvoltare al plantei.
Pentru a scapa de acest tip de plosnita va recomandam tratamentele cu insecticide specifice.
Va invitam sa cititi si articolul despre dovleac.