Hrean
Despre Hrean
Problema cea mai comuna cu care se confrunta gradinarii in legatura cu cultivarea hreanului nu este cum sa-l creasca, ci cum sa-l impiedice sa creasca acolo unde nu-l doresc. Pentru a controla raspandirea, indepartati intreaga radacina, inclusiv ramurile sale, la recoltare. Apoi replantati doar numarul de radacini pe care le doriti ca plante pentru sezonul urmator. Orice ai face, nu cultiva cu pamantul care contine radacina de hrean si nu pune radacini in gramada de compost , deoarece risti sa raspandesti planta in toata gradina
Pregatirea hreanului
Hreanul proaspat ras emite vapori care va pot face sa curga nasul si sa va irite ochii, asa ca pregatiti-l intr-o zona bine ventilata sau chiar in exterior daca ochii dumneavoastra sunt extrem de sensibili. Mai intai, curatati o sectiune de radacina de 7 pana la 10 centimetri, taiati-l in bucati de jumatate de centimetru si aruncati-le intr-un blender sau robot de bucatarie. Adaugati 1/4 cana de apa rece si un pic de gheata zdrobita si macinati pana la o textura fina.
Cum se planteaza hreanul?
In primul rand sapati o groapa mai adanca decat radacina, apoi introduceti hreanul pana cand partea superioara a radacinii ramane putin deasupra solului, dupa aceea udati, iar pentru mentinerea pamantului cald si umed puteti acoperi zona plantata cu paie. Recoltarea trebuie sa aiba loc in toamna, puteti pastra radacinile in cazul in care doriti sa mai plantati si anul urmator.
Ce beneficii putem obtine daca vom consuma hrean:
Proprietati antibacteriene:
Studiile au aratat ca hreanul are o componenta antibacteriana numita alil izotiocianat . In studii recente, s-a demonstrat ca acest lucru ucide bacteriile si microbii daunatori care duc la infectii.
Mai mult, hreanul ar putea fi util pentru tratarea infectiilor tractului urinar. Acest lucru se datoreaza faptului ca are atat proprietati antibacteriene, cat si diuretice.
Poate ajuta in lupta cu kilogramele in plus:
Hreanul este sarac in calorii si bogat in fibre, facandu-l un supliment bun pentru retete. Deci, daca doriti sa adaugati aroma fara a adauga mai multe calorii, hreanul este raspunsul. Ne place sa-l adaugam la sosuri pentru a scoate o tona de arome, astfel incat cantitatea de sos necesar este redusa.
Ajuta la digestie:
Impreuna cu gustul pe care il iubim, hreanul contribuie la promovarea unei digestii sanatoase. De exemplu, ajuta la functia ficatului.
Proprietati impotriva cancerului:
Studiile publicate in revista medicala Molecules din 2016 , precum si cercetarile din Journal of Agricultural and Food Industry au constatat rezultate incurajatoare in ceea ce priveste hreanul si cancerul.
Exista compusi bioactivi, inclusiv unul numit sinigrina , care va pot ajuta organismul sa lupte impotriva cancerului. De exemplu, studiile arata ca ajuta la incetinirea raspandirii celulelor canceroase, in special in ficat. Sunt necesare mai multe cercetari pentru a confirma concluziile, dar este bine sa retineti ca sunt in curs studii suplimentare.
Ajuta imunitatea:
In plus, substantele nutritive din hrean au proprietati antioxidante puternice, care promoveaza un sistem imunitar sanatos. Impreuna cu continutul ridicat de vitamina C din hrean, antioxidantii sai contribuie la producerea si stimularea activitatii celulelor albe din sange, care sunt cruciale pentru un sistem imunitar puternic.
Accelereaza metabolismul:
Un alt mare beneficiu pentru sanatate al hreanului este ca acesta contine substante chimice naturale numite izotiocianati . Acestea ajuta la pierderea in greutate, imbunatatind in mod natural metabolismul.
Boli care pot aparea in cultura de hrean:
Rugina alba: Boala aceasta este manifestata prin aparitia unor mici pete de culoare galbena pe suprafata frunzelor.
Va recomandam pentru combaterea ruginii utilizarea fungicidului Polyram DF.
Mana - Aceasta boala apare pe plantele tinere in proces de dezvoltare, sub forma de pete decolorate de dimensiuni foarte mici (intre 1 si 3 mm), iar pe masura ce evolueaza capata o culoare maroniu-cenusie. Pe partea din spate a frunzelor atacate, in spatele zonei afectate va aparea un puf de culoare cenusie.
Pentru combaterea manei este recomandam sa folositi Melody Compact.
De ce are nevoie hreanul pentru a putea fi cultivat corect:
Acesta nu este foarte pretentios cand vine vorba despre conditiile de mediu, rezista si pe timpul iernii la temperaturi de pana la maxim -20 de grade Celsiu. Lumina nu este un factor care sa ii incurce prea mult dezvoltarea, acesta rezistand foart bine si in conditii de umbra. Are radacini foarte bine dezvoltate iar din aceasta cauza hreanul isi poate extrage apa din adancurile solului. Cea mai mare problema a hreanului ar putea fi excesul de umiditate, care poate duce la putrezirea radacinilor.
Impotriva buruienilor ar fi recomandam sa prasiti de 3-4 ori sau sa utilizati erbicide de specialitate.
Ingrijirea hreanului:
Udarea: Daca stati intr-o zona secetoasa, in care precipitatiile apar rar si dureaza putin este obligatoriu sa udati constant, lipsa apei poate face radacinile sa se ramifice foarte mult, astfel lemnificandu-se si pierzand si suculenta.
Fertilizare: Daca va doriti sa obtineti recolte mari puteti aplica ingrasaminte in plus, fertilizarea se face in functie de sol si de cat de secetoasa este zona in care va aflati.
Va recomandam ingrasamantul natural Cropmax.
Va invitam sa cititi si articolul despre fasole.