Categorii

Macris


Macrisul

Ce este Macrisul?

Macrisul este o planta perena fascinanta, utilizata in intreaga lume si cultivata pentru o mare varietate de utilizari. Desi datorita gustului sau intepator, este cultivat in primul rand pentru a fi utilizat in alimente, are, de asemenea, o gama larga de beneficii pentru sanatate asociate acestuia.

Exista multe varietati de macris care cresc in diferite regiuni ale lumii si, desi multe dintre ele au caracteristici usor diferite si beneficii asociate sanatatii, acestea sunt in general aceleasi. Planta in sine are frunze verzi largi care cuprind majoritatea suprafetei, dar radacinile se intind adanc in pamant. Florile rosii si violete care infloresc anual sunt una dintre cele mai bune modalitati de a identifica macrisul.

Culturile din intreaga lume cresc si o folosesc de secole, de la supe si salate la garnituri de legume si ceaiuri. Continutul ridicat de acid oxalic din macris il face otravitor daca este consumat in cantitati mari, astfel incat aportul trebuie limitat. In cantitati mai mici, consumul de macris este complet inofensiv. Oxalic , acidul este de asemenea responsabil pentru tarta si gustul astringent. Frunzele sunt o parte majora a plantei si sunt consumate sau utilizate in preparate culinare.

Beneficii

Poate avea efecte protectoare impotriva cancerului.

Consumul de toate tipurile de fructe si legume, inclusiv macrisul, are legatura cu o sanatate generala mai buna.

Consumul unei game variate de fructe si legume poate reduce inflamatia si riscul de boli cronice.

In consecinta, aceste grupuri de alimente par, de asemenea, sa scada riscul de mortalitate prematura si invaliditate.

Scaderea tensiunii arteriale

Persoanele care nu consuma suficient calciu , magneziu si potasiu in dietele lor sunt mai susceptibile de a avea tensiune arteriala crescuta .

Se crede ca aceste minerale scad tensiunea arteriala prin eliberarea de sodiu din corp si ajutand dilatarea arterelor.

Este important sa retineti ca administrarea acestor minerale sub forma de supliment nu va oferi aceleasi beneficii pentru sanatate ca si consumarea lor ca parte a unei diete sanatoase.

Macrisul contine toate aceste trei minerale sanatoase si poate ajuta la imbunatatirea aportului.

Aceste beneficii includ reducerea tensiunii arteriale, inhibarea acumularii de trombocite si conservarea sau imbunatatirea disfunctiei endoteliale.

In general, cercetarile au aratat ca o dieta care contine toate tipurile de fructe si legume poate ajuta o persoana sa mentina tensiunea arteriala sanatoasa.

Mentinerea oaselor sanatoase

Un aport scazut de vitamina K poate creste riscul unei fracturi osoase .

Consumul adecvat de vitamina K imbunatateste sanatatea oaselor prin modificarea proteinelor care formeaza osul, imbunatatirea modului in care organismul absoarbe calciu si reducerea cantitatii de calciu pe care o persoana o pierde in urina.

Daca mananci doar o ceasca de macris pe zi, ar ajuta o persoana sa isi indeplineasca necesarul zilnic de vitamina K.

Macrisul este, de asemenea, o sursa buna de calciu, care sustine in continuare dezvoltarea si rezistenta oaselor.

Tratarea diabetului

Macrisul contine acidul alfa-lipoic antioxidant . Acest compus poate oferi:

niveluri mai scazute de glucoza

creste sensibilitatea la insulina

preveni modificarile induse de stresul oxidativ la persoanele cu diabet zaharat

Studiile asupra acidului alfa-lipoic au aratat, de asemenea, ca poate reduce leziunile nervoase la persoanele cu diabet. Administratia pentru alimente si medicamente a arpobat acid alfa-lipoic suplimentar pentru tratamentul neuropatiei diabetice . Cu toate acestea, efectele sale in dieta sunt inca neclare.

Furnizarea de nitrati dietetici

Macrisul, alaturi de sfecla rosie si alte legume cu frunze, contine un nivel foarte ridicat de azotat alimentar, care creste oxidul azotic si poate avea efecte pozitive asupra sanatatii.

Nutritie

O singura cana de macris ofera, de asemenea:

  • 0,782 g de proteine
  • 0,034 g de grasime
  • 0,449 g de carbohidrati
  • 0,17 g de fibre

Consumul de 1 cana de nasturel poate ajuta, de asemenea, o persoana sa obtina urmatoarele substante nutritive:

  • vitamina K
  • vitamina C
  • vitamina A
  • calciu
  • mangan
  • potasiu
  • vitamina E
  • tiamina
  • riboflavina
  • vitamina B-6
  • magneziu
  • fosfor

Plantare:

Primul pas consta in pregatirea terenului - mai intai trebuie sa eliberam, inainte de a sapa groapa trebuie sa fertilizati terenul, apoi sapati pana la maxim 35 de centimetri.

Intre plante trebuie sa aveti o distanta de 10-15 centimetri, semanati la o adancime de 1 maxim 2 centimetri si avand in vedere ca nu este precizat nicaieri concret o perioada optima pentru plantare puteti incerca primavara, dupa ce a trecut perioada temperaturilor sub 0 grade Celsius sau vara ca acestea sa aibe timp de crestere pana in perioada de inghet.

Plantare Macris

Cum se intretine o cultura de macris:

Cultura de macris este una trainica, ce poate fi valorificata in decursul a 3 sau 4 ani.

In primul an, rariti plantele dupa ce acestea au dezvoltat deja 2 sau 3 frunze adevarate. Acest lucru va va ajuta in pastrarea distantei de maxim 15 centimetri intre plante.

O alta etapa importanta in ingrijirea culturii de macris o reprezinta inlaturarea frunzelor ce s-au uscat, aceste putand produce stricaciuni, reprezentand un loc numai bun pentru ca bolile sa se dezvolte.

Din al doilea an puteti adauga ingrasaminte precum ingrasamantul foliar Agroleaf pentru a stimula fertilizarea.

Pentru combaterea buruienilor care apar aveti 2 variante: ori inlaturati manual ori mecanic. Daca locuiti intr-o zona secetoasa, ferita de ploi, veti fi obligat sa udati constant.

Pentru taierea macrisului puteti utiliza foarfeca Fiskars.

Va invitam sa cititi si articolul despre dovleac.