Categorii

Pastarnac


Pastarnac

Pastarnac

Pastarnacul este o leguma radacinoasa de culoare crem, sub forma de morcov, poate fi consumat crud, dar este consumat prajit sau fiert. Pastarnacul are o coaja subtire, cafenie, care este de obicei indepartata inainte de utilizare. Similar morcovilor, acestia pot fi preparati intr-o varietate de moduri, dar puteti obtine cel mai bun gust cand ii prajiti.

Ingrijire:

Taiati rasadurile pentru a sta la o distanta de 3-6 centimetri. Udati mai des in timpul verii daca precipitatiile sunt mai mici de 2-3 centimetri pe saptamana, pastrati intotdeauna locul plantarii curat, fara buruieni.

Beneficiile consumului de pastarnac:

Pastarnacul este o sursa excelenta de nutrienti importanti, avand o doza consistenta de fibre, vitamine si minerale in fiecare portie.

In special, pastarnacul este o sursa excelenta de vitamina C, vitamina K si folat, precum si alti cativa micronutrienti importanti .

133 grame de pastarnac ofera urmatoarele:

  • Calorii: 100
  • Carbohidrati: 24 grame
  • Fibra: 6,5 grame
  • Proteine: 1,5 grame
  • Grasime: 0,5 grame

Este bogat in antioxidanti:

Pe langa faptul ca este foarte hranitor, pastarnacul furnizeaza si multi antioxidanti.

Antioxidantii sunt compusi care promoveaza sanatatea, ajuta la prevenirea stresului oxidativ si la reducerea daunelor celulare .

Cresterea aportului de antioxidanti poate proteja, de asemenea, impotriva afectiunilor cronice, cum ar fi cancerul, diabetul si bolile de inima.

De asemenea, contine poliacetilene, compusi care pot avea proprietati anticanceroase in conformitate cu unele studii.

Bogat in fibre solubile si insolubile

Pastarnacul este o sursa excelenta de fibre solubile si insolubile .

De fapt, s-a demonstrat ca cresterea aportului de fibre ajuta la tratarea afectiunilor digestive, cum ar fi boala de reflux gastroesofagian, hemoroizii si ulcerele intestinale.

Poate, de asemenea, sa promoveze regularitatea, cu o analiza care arata ca consumul de fibre a crescut frecventa scaunelor la persoanele cu constipatie.

Mai mult decat atat, s-a demonstrat ca fibrele sprijina controlul glicemiei, reduc nivelul colesterolului, scad tensiunea arteriala

Imunitate

Pastarnacul este incarcat cu vitamina C, oferind aproximativ 25% din nevoile zilnice intr-o singura portie.

Vitamina C este o vitamina solubila in apa care joaca un rol central in functia imunitara.

Potrivit unei recenzii, administrarea suficienta de vitamina C in dieta dvs. poate ajuta la scaderea simptomelor si la scurtarea duratei unei raceli obisnuite si a altor infectii ale tractului respirator.

De asemenea, poate ajuta la prevenirea si tratarea altor afectiuni, cum ar fi pneumonia, malaria, etc, in plus, pastarnacul are un continut ridicat de antioxidanti de combatere a bolilor.

Plantare:

Semanati intotdeauna seminte proaspete, pastarnacul are nevoie de un sezon de crestere indelungat, asa ca semanati imediat ce solul poate fi lucrat.

Sapati in pamant la o adancime de 30 - 35 de centimetri si amestecati intr-un strat de compost de 5 pana la 10 centimetri.

Semanati 2 seminte la 3 centimetri, adancime de 1-2 centimetri, rasadurile vor aparea in 2-3 saptamani de la plantare.

Plantare Pastarnac

Boli care pot aparea in cultura de pastarnac:

Patarea bacteriana: Aceasta boala apare sub forma de pete pe suprafata frunzelor, atunci cand este intr-o stare avansata. La inceput boala stoparea dezvoltarii plantelor precum si ingalbenirea acestora.

Pentru combaterea patarii bacteriene va recomandam utilizarea fungicidului Topsin.

Alternarioza: Se manifesta pe suprafata frunzelor sub forma de pete de dimensiuni reduse, avand o culaoare maronie, in cazul unui atac dur tesuturile mor.

Pentru combaterea alternariozei va recomandam sa folositi Switch 62.5 WG, un fungicid care are un spectru larg de actionare.

Putregaiul cenusiu: Acesta apara in anii in care a plouat foarte mult, putregaiul afecteaza tulpina si radacina sub forma de puf de culoare alba.

Va recomandam sa utilizati Dithane M 45, cu un spectru foarte larg de contact pentru combaterea patogenilor din culturile de camp.

Fainarea: Aceasta se dezvolta pe parcursul vremii secetoase, atacul asupra frunzelor se manifesta sub forma de filament subtire de culoare alba. Aceasta se raspandeste prin spori.

Pentru combaterea fainarii va recomandam Systane Forte, un fungicid sistemic, cu rol preventiv.

Mana radacinilor: Atacul acesteia este observabil pe suprafata radacinilor sub forma de dungi de culoare neagra-maronie, avand o consistenta cauciucata. Poate aparea datorita drenarii necorespunzatoare a pamantului.

Va recomandam sa utilizati fungicidul Zeama Bordeleza.

Daunatorii care pot aparea in cultura de pastarnac:

Limaxul cenusiu - Acesta gaureste frunzele, producand daune mari in culturile de leguminoase.

Va recomandam sa utilizati insecticide de specialitate.

Afidele - Acestea nu ataca un singur tip de planta, mutandu-se de la una la alta, le puteti observa sub forma de colonie pe partea din spate a frunzelor sau pe ramurile tinere, se hranesc cu sucul celular.

Va recomandam sa utilizati Decis Expert care actioneaza prin contact si ingestie asupra insectelor daunatoare aflate in stadiu de larve sau adulti.

Va invitam sa cititi si articolul despre mazare.

Produse recomandate

-12%
Fungicid Zeama Bordeleza (Bouille Bordelaise) 50
-9%
Switch 62.5 WG, 100 g
Switch 62.5 WG, 100 g
145,10 Lei
158,96 Lei