Categorii

Praz


Praz

Praz

CUM SA CRESTI PRAZUL

Prazul este cultivat pentru tulpinile lui groase si suculente. Este o alternativa usoara a cepei.

Exista doua tipuri de praz: prazul pentru sezon scurt si prazul pentru sezon lung.

Prazul de sezon lung are tulpini groase, cilindrice. Au nevoie de aproximativ 170 de zile pentru a ajunge la recoltare. Prazul de sezon lung este recoltat la sfarsitul verii pana la iarna.

Prazul de sezon scurt are tulpini subtiri. Se maturizeaza in aproximativ 120 de zile. Prazul de sezon scurt este recoltat in timpul verii. Este mai putin rezistent decat prazul de sezon lung. Prazul de sezon scurt nu se pastreaza la fel de bine ca cel de sezon lung.

Unde este bine sa plantati prazul:

Recomandat este sa cultivati prazul in zone insorite, dar este bine de stiut ca acesta poate tolera si zonele mai umbroase.

Prazul creste cel mai bine in sol bine drenat, adica cel care permite scurgerea eficienta a apei, si care este bogat in materie organica. Este bine sa adaugati cativa centimetri de compost. Acesta se dezvolta extraordinat intr-un sol cu pH cuprins intre 6,0 si 6,8.

Cultivati prazul in zonele in care leguminoasele s-au dezvoltat recent, vor beneficia de azot in sol.

Timp de dezvoltare:

Prazul necesita 120 pana la 170 de zile pentru a ajunge la recoltare, in functie de soi.

Prazul creste cel mai bine la temperaturi intre 13-24 grade Celsius, dar procesul de dezvoltare poate fi incetinit daca sunt temperaturi prea ridicate.

Distanta de care trebuie sa tineti cont cand plantati:

Semanati semintele de praz la o adancime de aproximativ 2 centimetri.

Semintele germineaza in 10 pana la 14 zile la 21 de grade Celsius.

Umiditatea: Acesta are cerinte mari fata de umiditatea din pamant, este, atentie: este foarte necesara, irigarea prin aspersie, insa prazul nu trebuie udat nici excesiv deoarece acest lucru poate duce la aparitia bolilor.

Beneficii ale consumului de praz:

Ajuta la intarirea sistemului imunitar:

Prazul prezinta o cantitate semnificativa de vitamina A, care este vitala pentru mentinerea sistemului imunitar. Acest compus este util in reducerea inflamatiei si intarirea sistemului imunitar, care ajuta la combaterea infectiilor.

Mai mult, nivelurile ridicate de vitamina E s-au dovedit a reduce raspandirea moleculelor pro-inflamatorii, cum ar fi citokinele.

Cele mai bune rezultate pot fi vazute introducand in dieta cantitati moderate de praz.

Ajuta la imbunatatirea sistemului nervos:

Prazul, printre alte legume verzi, este o sursa de vitamina B6, cea responsabila pentru sanatatea sistemului nostru nervos.

Aceasta leguma a fost gasita esentiala pentru a reduce oboseala si pentru a calma efectele stresului cotidian . Mai mult, prezenta unor niveluri ridicate de mangan, vitamina C si folat ajuta la evitarea oboselii.

Reduce riscul de aparitie a cataractei:

Cataracta este o afectiune a ochilor care poate duce la incetosarea cristalinului natural. In cele din urma poate provoca orbire si un numar mare de adulti peste 40 de ani din intreaga lume sunt afectati de aceasta boala in fiecare an.

Daca nu este prevenit, ar putea fi necesare proceduri chirurgicale pentru a restabili sanatatea vederii. Cu toate acestea, este demonstrat ca compusii din praz, cum ar fi zeaxantina si luteina, creeaza o bariera de protectie impotriva cataractei.

Praz

Bolile care pot aparea in cultura de praz:

Acestea sunt similare cu cele ale cepei.

Mana: Aceasta este periculoasa si pentru cultura de praz, dar si pentru altele. Atacul se manifesta asupra frunzelor, aceasta putand reduce recolta cu pana la 60% in anii in care ploua mult. Aceasta boala va impiedica cresterea plantei.

Pentru a scapa de mana va recomandam sa folositi Topsin 500 SC, are actiune fungicida, de contact si sistemica, fiind absorbit de plante prin frunze si radacini.

Mana

Putregaiul Cenusiu: Aceasta boala poate fi observata pe plantele care sunt in proces de dezvoltare, pe frunze in dreptul tesuturilor se formeaza un puf de culoare cenusie.

Va recomandam utilizarea Score 250 EC, un fungicid sistemic cu actiune preventiva si curativa.

Alternarioza: Aceasta boala poate fi intalnita si la cultura de ceapa, atacul acesteia poate fi observat pe pe frunze sub forma de pete de dimensiuni mici de culoare alba care sunt intr-o continua dezvoltare.

Va recomandam pentru combaterea alternariozei Switch 62.5 WG, un fungicid cu spectru larg de actiune impotriva numeroaselor boli ale plantelor de cultura.

Daunatori care pot aparea in cultura de praz:

Tripsul - este un daunator care apare in cultura de praz si de ceapa, larvele acestuia pot fi gasite in spatiul dintre frunze unde se hranesc cu seva plantei.

Va recomandam utilizare insecticidului Mavrik 2 F, 5 ml ce contine substanta activa tau-fluvalinat, obtinuta dintr-un aminoacid denumit valina, care se gaseste in cazeina din lapte. Dozajul este de 0.2-0.75 l/ha.

Gandacul acarian rosu - In anotimpul de primavara, acestia depun ponta pe frunze, mai exact pe nervuri, acesta poate duce la oprirea dezvoltarii plantei, implicit o productie mai mica.

Pentru a scapa de gandacul rosu va recomandam sa tineti cont de igiena plantelor.

Va invitam sa cititi si articolul despre Mazare.

Produse recomandate

-9%
Switch 62.5 WG, 100 g
Switch 62.5 WG, 100 g
145,10 Lei
158,96 Lei
-16%
Score 250 EC, 250 ml
Score 250 EC, 250 ml
148,74 Lei
177,03 Lei
Mavrik 2 F, 100 ml
71,13 Lei
-10%
Mavrik 2 F, 5 ml
Mavrik 2 F, 5 ml
13,99 Lei
15,50 Lei