Categorii

Ridichi


Ridichi

Ridichea este o cultura de vreme rece. Cultivati ridichi primavara sau toamna pentru cea mai buna aroma si textura.

Semanati ridichi in gradina cu 2 pana la 3 saptamani inainte de data medie a ultimului inghet din primavara. Semanati culturi succesive la fiecare 2 saptamani primavara si toamna.

Ridichile necesita 22-70 de zile pentru a ajunge in pragul recoltarii.

Pregatirea locului de plantare:

Locul in care alegeti sa plantati ridichi trebuie sa fie predispus razelor solare mare parte din zi, este recomandat sa plantati in soluri bine drenate, adica cele care permit scurgerea eficienta a apei, cele care nu permit acumularea baltilor, ridichile sunt susceptibile la umiditatea excesiva din pamant. Incepeti pregatirea pamantului toamna, este necesar sa inlaturati resturile culturilor anterioare, daca este cazul. Fertilizati cu ingrasamant, iar inainte sa semanati maruntiti terenul pentru o germinare excelenta a semintelor.

Care sunt principalele boli care pot afecta cultura de ridichi:

Mozaicul conopidei: Aparitia acestei boli se poate observa pe frunze, suprafata nervurilor fiind decolorata, iar tesuturile acestora capata o culoare galbena. Frunzele se deformeaza, marginile se rasucesc in sus.

Aceasta boala este raspandita de afide, iar pentru combaterea acestora va recomandam Decis Expert, un insecticid care actioneaza impotriva insectelor in stare de larva sau adult, dozajul este de 0.0625-0.075 l/ha.

Patarea bacteriana: Aceasta apare sub forma de pete de culoare maronie pe suprafata frunzelor, poate duce la stoparea procesului de dezvoltare al plantei.

Va recomandam utilizarea Zytron, fungicid bio, in stare lichida, din extract de plante, cu actiune sistemica si de contact, care stimuleaza cresterea plantelor si a productiei de fitoalexina ce ajuta sistemul de aparare al acestora

Mana: Aceasta este periculoasa si pentru cultura de ridichi, dar si pentru altele. Atacul se manifesta asupra frunzelor, aceasta putand reduce recolta cu pana la 60% in anii in care ploua mult. Aceasta boala va impiedica cresterea plantei.

Pentru a scapa de mana va recomandam sa folositi fungicidul Zeama Bordeleza, 50 grame.

Rugina Alba: Aceasta boala poate afecta frunzele sub forma unor pete de dimensiuni mici, cu o culoare galbuie, in cazul unui atac dur acestea pot cadea.

Pentru a combate rugina alba va recomandam sa utilizati tratamente cu fungicide specifice.

Alternarioza: Aceasta boala poate fi intalnita si la cultura de de ridichi, atacul acesteia poate fi observat pe frunze sub forma de pete de dimensiuni mici de culoare alba care sunt intr-o continua dezvoltare.

Va recomandam pentru combaterea alternariozei Cidely Top, dozaj: 1 l/h.

Hernia radacinilor: Atacul acestei boli poate fi observat pe suprafata frunzelor si radacinii. Poate duce la oprirea procesului de dezvoltare al plantei, frunzele isi schimba culoarea, iar apoi se ofilesc.

Este recomandata eliminarea plantelor bolnave.

Daunatorii care pot aparea in cultura de ridichi:

Afidele: Sunt specii care se deplaseaza de la o planta la alta, acestea pot fi gasite pe partea inferioara a frunzelor sau pe ramurile tinere. Insectele se hranesc cu sucul celular, in cazul in care planta este atacata in masa rezistenta acesteia poate scadea.

Va recomandam utilizarea insecticidului Movento 100 SC, dozajul ideal: 0.75-1.875 l/ha

Musculita alba de sera: Aceasta poate fi observata pe frunze si lastari, in colonii, perioada in care apare este vara.

Va recomandam pentru combaterea musculitei albe de sera utilizarea Oleorgan, un insecticid natural pe baza de uleiuri vegetale ce poate fi utilizat in controlul daunatorilor din culturile de legume.

Musculita alba de sera

Limaxul: Acesta ataca numeroase plantatii de legume, producand gauri in frunze.

Pentru a scapa de acest daunator puteti utiliza capcane speciale.

Limax

Viermii sarma: Larvele creeaza tuneluri in radacini, iar in cazul unui atac dur pot afecta intreaga cultura.

Pentru a scapa de viermii de sarma va recomandam utilizarea Trika Expert, un insecticid care este folosit pentru combaterea unui numar mare de daunatori din sol.

Beneficii ale consumului de ridichi:

Mentine sistemul digestiv sanatos:

O portie de jumatate de cana de ridichi va ofera 1 gram de fibre. Consumul a doua portii in fiecare zi va ajuta sa va atingeti necesarul zilnic de fibre. Fibrele va pot ajuta sa gestionati nivelul zaharului din sange si a fost legat de pierderea in greutate si de scaderea colesterolului.

Un studiu separat a aratat ca sucul de ridiche poate ajuta la prevenirea ulcerului gastric prin protejarea tesutului gastric si intarirea barierei mucoasei. Bariera mucoasa va ajuta sa va protejati stomacul si intestinele impotriva microorganismelor neprietenoase si a toxinelor daunatoare care pot provoca ulcere si inflamatii.

O portie de jumatate de cana de ridichi contine aproximativ 12 calorii si practic nu contine grasimi, asa ca nu va vor impiedica in mentinerea dietei sanatoase. Ridichile sunt o sursa buna de vitamina C. Doar jumatate cana ofera aproximativ 14% din cantitatea zilnica recomandata. Vitamina C joaca, de asemenea, un rol cheie in productia de colagen, care sustine pielea si vasele de sange sanatoase.

Ridichile contin cantitati mici de:

  • potasiu
  • vitamina B-6
  • vitamina K
  • calciu
  • magneziu
  • zinc
  • cupru

Va invitam sa cititi si articolul despre Pepeni.