Categorii

Soia - Lumina, udare, plantare, boli

Combatere boli - Ingrijire


Soia

Soia este o planta care face parte din familia de leguminoase, subfamilia Faboideae. Soia este un aliment vegetal bogat in proteine pe care oamenii il pot prepara si manca intr-o varietate de moduri. Plantele de soia pot atinge intre 30 si 90 de cm inaltime. Pastaile cresc intre 2,5 si 10 cm lungime in grupuri de trei pana la cinci.

Perioada optima pentru plantare soia:

Semanati boabele de soia in primavara la 2 pana la 3 saptamani dupa data medie a ultimului inghet, cand solul s-a incalzit la cel putin si a ajuns la circa 16 grade Celsius. Soia creste cel mai bine acolo unde temperatura din timpul zilei este in medie intre 16-21 grade Celsius. Soia nu este toleranta la inghet.

Cel mai bun moment pentru a planta plante de soia este chiar la inceputul sezonului de primavara, cand temperatura solului poate ramane constanta la aproximativ 15 grade Celsius. Soia creste cel mai bine atunci cand temperaturile exterioare sunt de aproximativ 18 grade Celsius.

Cerinte privind nutrientii, compozitia solului si pH-ul - Soia

Soia capteaza azotul din aer si il depune in sol prin radacini. Plantele de soia nu au nevoie de sol cu un continut ridicat de nutrienti. Inainte de plantare, va puteti ameliora solul cu un compost bine descompus, dar parcelele dvs. de soia nu ar trebui sa aiba nevoie de mult mai mult decat atat. Soia creste bine in orice tip de sol, atat timp cat solul este bine drenat.

Inca se recomanda sa va testati solul inainte de plantare, deoarece soia se dezvolta cel mai bine in solul care masoara 6,8-7 pe scara pH-ului. Modificati solul dupa cum este necesar pentru a atinge acel prag ideal pentru a asigura cea mai buna crestere si sanatate a plantelor de soia

Cerinte de lumina - Soia

Plantele de soia necesita zone calduroase si insorite, asa ca alegeti o zona din curte care primeste minimum sase pana la opt ore de lumina solara sau mai mult in fiecare zi. Este posibil sa cultivati soia la umbra partiala, dar acest lucru poate fi oarecum limitativ pentru recolta dumneavoastra.

Udare cultura soia

Pastrati solul in patul de gradina frumos si umed, ceea ce va permite semintelor sa germineze si sa se dezvolte cu succes. Oferiti irigare consistenta (un centimetru de apa saptamanal) si mulci pentru a mentine umiditatea solului.

Plantare si distantare - Soia

Semanati seminte de soia la 2,5 - 5cm adancime. Nu inmuiati semintele inainte de plantare si nu udati excesiv imediat dupa plantare; semintele prea umede se pot crapa si germina slab.

Ingrijirea cultura soia

Udare si fertilizare

Pastrati plantarea paturilor uniform umede pana cand soia a dezvoltat un sistem radicular puternic prin sol. Udati regulat in timpul infloririi. Evitati udarea deasupra frunzelor, care poate provoca caderea florilor si pastailor. Aplicati mulci atunci cand solul se incalzeste la mai mult de 16 grade Celsius pentru a conserva umiditatea solului. Adaugati compost inainte de plantare. Evitati adaugarea de ingrasaminte bogate in azot pe paturile de plantare. Soia, ca si alte leguminoase, instituie un schimb reciproc cu microorganismele din sol numite bacterii fixatoare de azot pentru a produce compusi de azot utilizati de planta.

Soia

Sfaturi pentru ingrijirea culturii de soia

  • Evitati manipularea boabelor de soia atunci cand sunt umede sau acoperite cu roua abundenta; aceasta poate raspandi spori de ciuperci.
  • Pastrati plantarea paturilor fara buruieni;
  • Cultivati in jurul soiului cu atentie pentru a nu deranja sistemul radicular superficial al plantei.
  • Adaugati mulci pentru a conserva umiditatea solului odata ce solul s-a incalzit. Rotiti cultura de soia si alte leguminoase pentru a adauga azot in sol.

Cateva boli care pot aparea la cultura de soia sunt:

Putregaiul alb - Aceasta boala este favorizata de cantitatea mare de ploi din toamna, pot fi atacate chiar si plantele abia rasarite. Simptomele primare se pot observa pe tulpinile tinere, unde vor aparea pete de culoare galben-brune care pot inconjura tulpina. De la planta la planta, ciuperca poate fi transmisa de curentii de aer, din cercul de plante gazda fac parte toate legumele radacinoase sau bulbifere. Ca masura de prevenire a putregaiului alb trebuie sa realizati corect rotirea culturilor si sa fertilizati echilibrat.

Septorioza - simptomele bolii se pot observa pe suprafata tuturor organelor aeriene ale plantelor. Pe suprafata frunzelor vor aparea pete de culoare galbena care daca boala nu este tratata devin maronii. In cazul in care boala nu este tratata la timp plantele se vor usca. Ca masuri de prevenire impotriva septoriozei trebuie sa utilizati seminte sanatoase si sa semanati in perioada optima.

Un daunator al culturii de soia este viermele sarma - Biologia variaza in functie de specie. In general, adultii si larvele ierneaza in sol, devenind active primavara. Femelele adulte sapa vizuini si depun oua in jurul bazei plantelor gazda. Ouale eclozeaza in cateva saptamani, iar larvele se dezvolta prin mai multe mutari pe o perioada de timp de la cateva luni la peste 4 ani. Ele se transforma in pupa in celulele din sol la sfarsitul verii sau toamna si apar ca adulti la cateva saptamani dupa aceea. Generatiile se pot suprapune foarte mult. Pentru a putea combate aparitia viermilor sarma puteti folosi Trika Expert, Kabon sau Corocid Forte.

Citeste si articolul despre Combaterea bolilor si daunatorilor in cultura de sfecla furajera!

Produse recomandate

Kabon, 1 litru
149,99 Lei
-4%
Trika Expert, 1 kg
Trika Expert, 1 kg
62,99 Lei
65,45 Lei
Corocid Super, 50 g
14,40 Lei
Trika Expert, 300 g
26,99 Lei