Telina
Nu numai ca telina de gradina are un gust mai bun decat tipurile cumparate din magazin, dar este si mai putin incarcata chimic. Plantati telina la inceputul primaverii. Iata sfaturile noastre privind insamantarea, cresterea si recoltarea telinei.
Pentru noi, telina este un element de baza in gradina, deoarece este atat de utila in bucatarie - pentru tocanite, supe si salate.
Telina necesita multa apa . Asigurati-va ca furnizati necesarul zilnic pe parcursul intregului sezon de crestere, in special pe vreme secetoasa. Daca telina nu obtine suficienta apa, tulpinile vor fi uscate si mici.
Adaugati compost in jurul plantelor pentru a pastra umezeala. Acoperirea cu un ingrasamant organic bogat in nutrienti se realizeaza pentru a le oferi un impuls.
Boli care pot aparea in cultura de telina:
Mozaicul - Acesta este foarte raspandit pe mai multe culturi si poate fi regasit si la castraveti, tomate, ardei, etc. Acesta apare sub forma unor pete cu aspect mozaical, urmatoarea etapa a bolii fiind deformarea frunzelor. Aceasta boala poate afecta productia, fructele nu se mai dezvolta ramanand de dimensiuni mici. Aceasta boala este raspandita de afide, iar pentru combaterea acestora va recomandam sa utilizati Mospilan 20 SG, este un insecticid sistemic cu un spectru larg de combatere.
Fainarea - Este intalnita si in alte culturi cum ar fi cele de dovlecel sau castraveti, provocand daune foarte mari, se manifesta sub forma de pete de dimensiuni mari pe suprafata frunzelor, care in timp capata o textura pufoasa.
Pentru a combate fainarea va recomandam Topsin 70 WDG, un fungicid sistemic folosit pentru tratarea si protejarea culturilor agricole impotriva bolilor.
Mana - Aceasta este periculoasa si pentru cultura de telina, dar si pentru altele. Atacul se manifesta asupra frunzelor, aceasta putand reduce recolta cu pana la 60% in anii in care ploua mult. Aceasta boala va impiedica cresterea plantei.
Pentru a scapa de mana va recomandam sa folositi Systhane Plus 24 E.
Putregaiul Alb - Aceasta boala este raspandita in culturile radacinoase, putregaiul alb se raspandeste in conditii de umiditate, miceliul ciupercii apare sub forma de puf de culoare alba.
Va recomandam utilizarea Ortiva 250 SC, un fungicid polivalent cu spectru larg de combatere a bolilor la legume.
Daunatorii care pot aparea in cultura de telina:
Plosnita Vargata - O singura generatie pe an si ierneaza pe suprafata resturilor vegetale de pe sol. Atacul acesteia provoaca daune lastarilor si stopeaza dezvoltarea normala a plantei.
Va recomandam sa utilizati tratamente cu insecticide specifice.
Afide - Acestea sunt specii care nu ataca o singura planta, se deplaseaza de la una la alta, pot fi observate pe partea din spate a frunzelor sau pe ramurile tineri, acestea se hranesc cu sucul celular, iar in caz de atac sever pot omora planta.
Pentru a scapa de afide va recomandam sa utilizati insecticidul Mospilan 20 SG.
Beneficii ale consumului de telina:
Previne inflamatia si cancerul:
Telina contine un compus vegetal numit apigenina, care joaca un rol in medicina traditionala chineza ca agent antiinflamator, antibacterian, antiviral si antioxidant.
Poate avea si proprietati care ajuta la combaterea cancerului .
Potrivit autorilor unui studiu din 2016, testele de laborator au aratat ca apigenina poate contribui la apoptoza, un fel de moarte celulara programata, care ar putea sa o faca utila ca tratament pentru cancer.
Telina contine un flavonoid numit luteolina. Autorii unui articol publicat in 2009 au sugerat ca luteolina poate avea proprietati anticanceroase - poate ajuta la inducerea mortii celulare. Ei au propus ca luteolina poate face celulele canceroase mai susceptibile la atacul substantelor chimice in tratamente.
Tensiune arteriala
Unii practicanti ai medicinei chineze folosesc telina si extracte de telina pentru a reduce tensiunea arteriala .
Un studiu a analizat efectul extractelor din seminte de telina asupra tensiunii arteriale la sobolani care au avut fie tensiune arteriala normala, fie hipertensiune arteriala indusa artificial .
Unii cercetatori au sugerat ca extractele din telina pot ajuta, de asemenea, la prevenirea:
•boli hepatice si icter
•obstructie a cailor urinare
•guta
•tulburari reumatice
Poate ajuta la reducerea durerii provocate de artrita
Telina poate ajuta persoanele care sufera de artrita, reumatism si guta . Are proprietati antiinflamatorii care pot ajuta la reducerea umflaturilor si durerilor din jurul articulatiilor. Deoarece telina actioneaza ca un diuretic, poate fi de asemenea utila in indepartarea cristalelor de acid uric care se acumuleaza in jurul articulatiilor corpului, adaugand durere si disconfort.
Va invitam sa cititi si articolul despre Praz.