Categorii

Varza


Varza

Varza

Varza este o cultura de vreme rece. Cultivati varza primavara astfel incat sa recoltati inainte de temperaturile ridicate ale verii sau incepeti sa o cultivati de la mijlocul pana la sfarsitul verii, astfel incat sa o recoltati in perioada cu temperaturi mici ale toamnei sau iernii.

Cultivati varza in sol bine drenat, adica cel care permite scurgerea buna a apei, fara a se acumula balti.

Varza creste cel mai bine acolo unde pH-ul solului este intre 6,5 si 6,8.

Adaugati compost pe suprafata paturilor inainte de plantare. In regiunile in care solul este nisipos sau unde sunt ploi abundente, completati solul cu azot.

Varza creste cel mai bine in regiunile in care exista un sezon de crestere lung si racoros, cu temperaturi cuprinse intre 7-24 grade Celsius.

Varza poate tolera inghetul si temperaturi scazute de pana la -6 grade Celsius.

Semanati samanta in aer liber cand solul poate fi lucrat, ideal primavara.

Asezati planta in gradina atunci cand are o inaltime de 7-10 cm.

In regiunile racoroase de vara, plantati varza la sfarsitul primaverii pentru recolta de toamna.

In regiunile cu iarna usoara, incepeti insamantarea la sfarsitul verii - cu aproximativ 6 pana la 8 saptamani inainte de primul inghet - pentru recolta de iarna sau de primavara.

Semanati semintele de varza la o adancime de 1-2 centimetri, distantate la 2,5 cm.

Plantati varza in gradina cand plantele au varsta de 4 pana la 6 saptamani, cu 4 pana la 5 frunze adevarate.

Boli care pot aparea in cultura de varza:

Nervatiunea neagra: Se dezvolta pe suprafata frunzelor sub forma de pete de dimensiuni mari, de culoare galbena, fara o forma exacta, transmiterea acestei boli este posibila datorita semintelor infectate si a limacsilor.

Pentru combaterea acestei boli recomandam utilizarea de tratamente cu fungicide specifice.

Patarea bacteriana a frunzelor: Aceasta boala poate fi observata atat pe partea superioara, cat si pe cea inferioara a frunzelor sub forma de pete de dimensiuni mici, usor umede.

Pentru combaterea acestei boli va recomandam utilzarea Zytron, un fungicid bio, in stare lichida, din extract de plante, cu actiune sistemica si de contact, care stimuleaza cresterea plantelor si a productiei de fitoalexina ce ajuta sistemul de aparare al acestora.

Patarea Bacteriana A Frunzelor

Putregaiul umed: Este cel mai des intalnit in anii cu precipitatii abundente, se manifesta sub forma de pete care au o culoare galbuie, in locul de prindere al frunzelor.

Va recomandam sa utilizati fungicide de specialitate.

Hernia radacinilor: Simptomele acestei boli se pot observa pe suprafata frunzelor si radacinilor plantei. Frunzele prezinta o culoare anormala, galbena, apoi se ofilesc. Pe suprafata radacinilor apar umflaturi. Pentru combaterea acestei boli se recomanda eliminarea plantelor afectate.

Mana cruciferelor: Se manifesta pe suprafata frunzelor sub forma unor pete, fara o forma exacta de culoare galbena, iar pe partea din spate a frunzelor afectate se poate observa un puf de culoare alba.

Pentru combaterea manei va recomandam Dithane M 45, el mai cunoscut fungicid de contact, cu un spectru foarte larg de combatere a patogenilor din culturile de camp.

Alternarioza: Apar pete cu o forma rotunda, de culoare maronie atat pe suprafata frunzelor cat si a petiolilor. In cazul in care aceasta boala nu este tratata la timp, dimensiunile petelor se maresc si capata o margine galbena.

Pentru combaterea alternariozei va recomandam sa utilizati Ortiva Top, care actioneaza asupra unui spectru larg de boli, preventiv si curativ, prin activitate de contact, translaminara in planta si sistemica, fiind recomandat sa se utilizeze in culturile legumicole.

Alternarioza

Daunatorii care pot aparea in cultura de varza:

Plosnita rosie a verzei: Aceasta are maxim 2 generatii pe an, ierneaza in stadiu de adult sub frunze. Adultii depun ponta pe partea din spate a frunzelor, apoi inteapa si se hranesc cu sucul celulat din tesuturi.

Pentru a scapa de plosnita rosie va recomandam tratamente de specialitate cu insecticide.

Molia verzei: Insectele in stadiu de adult depun ponta pe partea din spate a frunzelor, apoi insectele in stadiu de larva rod epiderma, astfel frunza va avea un aspect gaurit.

Pentru combaterea moliei va recomandam utilizarea Konflic, un insecticid natural, in stare lichida, utilizat pentru controlul daunatorilor din culturile leguminoase.

Beneficiile consumului de varza:

Pierdere in greutate

Varza este recomandata frecvent persoanelor care doresc sa slabeasca sanatos. Deoarece aceasta leguma este plina de vitamine benefice, minerale si alti nutrienti, inclusiv apa si fibre, este o optiune dietetica sanatoasa pentru persoanele care doresc sa manance mai sanatos si sa scape de cateva kilograme in plus.

Ajuta la intarirea oaselor

Varza este o sursa abundenta de substante nutritive, necesare pentru construirea oaselor puternice . Acestea sunt incarcate cu calciu, magneziu si potasiu, care sunt esentiale pentru intarirea oaselor. Consumul de varza poate ajuta, de asemenea, la evitarea bolilor precum osteoporoza.

Creste imunitatea

Fiind incarcata cu vitamina C si antioxidanti, varza ajuta la cresterea imunitatii. Sustine sistemul imunitar si combate diferite boli.

Va recomandam sa cititi si articolul despre Ciuperci.

Produse recomandate

Zytron, 1 litru
291,99 Lei
Ortiva Top, 1 litru
436,24 Lei
Konflic, 1 litru
205,90 Lei